web stats

6.7.19

Τα διλήμματα της κάλπης

ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. διεκδικούν την ψήφο μας. Οι θέσεις των δύο κομμάτων στα σημαντικά
θέματα της υγείας, του ασφαλιστικού και των εργασιακών, της οικονομίας, της ασφάλειας και της παιδείας, τις οποίες παρουσιάζουμε εδώ κατά αντιπαράθεση,- ίσως βοηθήσουν κάποιους να πάρουν τις αποφάσεις τους.


Ηρθε λοιπόν η ώρα της αλήθειας. Οι Ελληνες ψηφοφόροι θα κληθούν αύριο να επιλέξουν την κυβέρνηση της χώρας για την επόμενη 4ετία. Ο προεκλογικός αγώνας τελείωσε χθες και επίσημα, με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην πλατεία Συντάγματος. Τερματίστηκε έτσι μια μακρά προεκλογική περίοδος που άρχισε μετά το Πάσχα και συνεχίστηκε, πιο χαλαρή και χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις, από την 26η Μαΐου έως χθες.
Η Ν.Δ. φαντάζει το αδιαφιλονίκητο φαβορί των εκλογών, έχοντας «προίκα» τις 9,6 μονάδες διαφοράς των ευρωεκλογών και όλες τις δημοσκοπήσεις με το μέρος της. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζονται σίγουροι πως ο λαός μπορεί να κάνει τη μεγάλη ανατροπή και ότι το ματς γυρίζει.
Υπό αυτές τις συνθήκες είναι καλό να δούμε και πάλι, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, ορισμένα βασικά ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος από τα δύο μεγάλα κόμματα και πώς έχουν τοποθετηθεί επ’ αυτών.
● ΥΓΕΙΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ περηφανεύεται ότι πήρε στα χέρια του ένα σύστημα Υγείας υπό κατάρρευση το 2015, ότι κατάφερε να το σώσει και πως παρά τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν, η κατάσταση η οποία επικρατεί στα νοσοκομεία όλο και καλυτερεύει. Βασικό επιχείρημα είναι ότι εξασφάλισε πρόσβαση στο σύστημα Υγείας σε 2,5 εκατ. ανασφάλιστους και θεωρεί ότι ο δημόσιος χαρακτήρας της δεν είναι διαπραγματεύσιμος.
Η Ν.Δ., από την άλλη, δεν έχει κρύψει ότι στοχεύει στην είσοδο των ιδιωτών στη δημόσια Υγεία, σε βαθμό μεγαλύτερο απ’ ό,τι ισχύει σήμερα. «Είναι κακό να αγοράζουν υπηρεσίες από τους ιδιώτες τα νοσοκομεία;», αναρωτήθηκε πριν από λίγες μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη συζήτηση για τις μαγνητικές τομογραφίες και υπεραμύνθηκε της άποψής του ότι στις διοικήσεις πρέπει να υπάρχουν μάνατζερ.
● ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ/ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ Αποτέλεσε το μεγάλο θέμα της προεκλογικής περιόδου. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι με τον νόμο Κατρούγκαλου και με όλες τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει το ασφαλιστικό είναι βιώσιμο, ενώ η Ν.Δ. από την πλευρά της έχει αφήσει κάπως θολό το τοπίο σχετικά με τις επικουρικές συντάξεις και τι προτίθεται να κάνει με αυτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ την έχει κατηγορήσει για εφαρμογή ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής στο συγκεκριμένο θέμα και η Ν.Δ. επιμένει -χωρίς να έχει πείσει πάντως με την επιχειρηματολογία της- πως το ενδεχόμενο ιδιωτικής ασφάλισης θα είναι προαιρετικό και όχι υποχρεωτικό.
Στο ίδιο πλαίσιο έγινε και η συζήτηση για τα εργασιακά δικαιώματα, τις συμβάσεις εργασίας και το επταήμερο. Ο κ. Μητσοτάκης μάζεψε σε κάθε ευκαιρία τις δηλώσεις που είχε κάνει παραμονές των ευρωεκλογών και διατείνεται ότι ουδέποτε μίλησε για 7ήμερη εργασία αλλά για 7ήμερη λειτουργία μιας επιχείρησης.
● ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Η δήλωση του υποψήφιου βουλευτή της Ν.Δ. Μπάμπη Παπαδημητρίου ότι το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί από τη Ν.Δ. προς όφελος ουσιαστικά των τραπεζών και πως η χώρα μπορεί να ζητήσει πιστοληπτική γραμμή στήριξης άναψε φωτιές στην Πειραιώς λίγες μέρες πριν από τις εκλογές. Γι’ αυτό άλλωστε και το «άδειασμα» προς τον κ. Παπαδημητρίου ήρθε από πολλά στελέχη και κυρίως από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κάποια άλλα στελέχη μίλησαν για χρησιμοποίηση «μέρους» αυτού του ποσού. Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως ό,τι μαζεύτηκε από το υστέρημα του ελληνικού λαού τα προηγούμενα χρόνια θα πάει στις τσέπες των τραπεζών σε περίπτωση που εκλεγεί η Ν.Δ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παρουσιάσει ένα οικονομικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει νέες θέσεις εργασίας, σταδιακές μειώσεις στη φορολογία και ειδικά σε αυτή της μεσαίας τάξης και πληθώρα επενδύσεων. Υποστηρίζει πως το πρόγραμμα αυτό είναι πλήρως κοστολογημένο.
Στον αντίποδα η Ν.Δ. επίσης προεκλογικά βγήκε με τις ίδιες εξαγγελίες, αλλά το τελευταίο διάστημα «θόλωσε» κάπως τα νερά, ειδικά στο κομμάτι εκείνο που αφορά το μέρος της 13ης σύνταξης που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Θα τη δώσουμε αν η ανάπτυξη τρέχει με 4%», είπε ο κ. Μητσοτάκης προχθές στον Alpha, ενώ όσοι περίμεναν φορολογικές μειώσεις από την αρχή, μάλλον απογοητεύτηκαν, καθώς, όπως είπε ο αρχηγός της Ν.Δ., αυτές θα γίνουν σε βάθος 4ετίας.
● ΑΣΦΑΛΕΙΑ Το δόγμα «νόμος και τάξη» αποτελεί βασικό αφήγημα της Ν.Δ. και αναμένεται να το εφαρμόσει στο ακέραιο άμα τη εκλογή της. Ενα σχετικό θέμα που ήδη προκάλεσε αντιδράσεις ήταν η ανακοίνωση του κ. Μητσοτάκη πως οι φυλακές θα αποτελούν πλέον ευθύνη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και όχι του υπουργείου Δικαιοσύνης. Είναι γνωστό επίσης ότι σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης, ένα από τα πρώτα πράγματα που θα πράξει ως πρωθυπουργός είναι οι προσλήψεις περισσότερων αστυνομικών και η επανασύσταση της ομάδας Δέλτα. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του έχει να επιδείξει στατιστικά στοιχεία που δείχνουν μείωση της εγκληματικότητας τα προηγούμενα χρόνια και την άποψη ότι περισσότερη αστυνόμευση δεν σημαίνει καλύτερη ασφάλεια.
● ΠΑΙΔΕΙΑ Ο κ. Μητσοτάκης πριν από λίγες μέρες δεσμεύτηκε ότι το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησής του θα αφορά την κατάργηση του ασύλου στα Πανεπιστήμια. Το άλλο θέμα είναι η επαναφορά της αξιολόγησης, όπου έχουν ακουστεί και άλλες απόψεις από στελέχη της Ν.Δ., όπως η πρόταση γονείς να βαθμολογούν τους καθηγητές και τους δασκάλους των παιδιών τους!
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του είχε δρομολογήσει τις προσλήψεις ενός γενναίου αριθμού εκπαιδευτικών για το επόμενο διάστημα, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά των μνημονιακών χρόνων. Το συγκεκριμένο θέμα έχει άμεση σχέση και με τον αριθμό των προσλήψεων 1 προς 1 (του ΣΥΡΙΖΑ) και 1 προς 5 (της Ν.Δ.), που αφορά τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

f-syn.gr