web stats

8.7.19

Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ συμπίεσε τα «μικρά» αριστερά κόμματα

Αν το μεγάλο εκλογικό παιχνίδι του Κοινοβουλίου, και δη της κοινοβουλευτικής Αριστεράς,
έχει τις δικές του εκτιμήσεις, ανατροπές και συγκινήσεις, άλλες τόσες αντιθέσεις, πάθη, απογοητεύσεις, ενίοτε και χαρές, κρύβει, σε μικρογραφία, το αριστερό «εξωκοινοβούλιο».
Κι αν από τα εντός Βουλής αριστερά κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί δικαίως τον εαυτό του «νικητή των ηττημένων», αφού στη σκιά της αυτοδυναμίας της Ν.Δ. αύξησε τα ποσοστά του συγκριτικά με τις ευρωεκλογές και κλείδωσε τη θέση του στον νέο δικομματισμό, το ΜέΡΑ πέτυχε τον στόχο της εισόδου στη Βουλή και το ΚΚΕ συγκρατήθηκε σε ποσοστά, μολονότι έχασε σε ψήφους, το τοπίο στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά είναι πιο χλομό.

Πανωλεθρία

Παρά τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση της Λαϊκής Ενότητας στο μόλις ανιχνεύσιμο 0,28% (ποσοστό υποδεκαπλάσιο του 2,86 των βουλευτικών του Σεπτεμβρίου του 2015), η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, συνεργασία κομμάτων της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, όχι μόνο δεν κατάφερε να προσελκύσει απογοητευμένους της ΛΑ.Ε., πόσο μάλλον του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σχεδόν υποδιπλασίασε τις δυνάμεις της σε σχέση με το 2015. Τότε, σε ένα πολύ πιο πολωμένο κλίμα, απέσπασε πανελλαδικά μαζί με το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα περίπου 46.000 ψήφους και 0,85%. Φέτος κατέγραψε ποσοστό 0,41% (λίγο περισσότερο από 21.000 ψήφους στις 24.30), έχοντας σημαντικές απώλειες ακόμα και σε σχέση με τις πρόσφατες ευρωεκλογές.
«Αποτέλεσμα αρνητικό για την αριστερά και το λαϊκό κίνημα», χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα ο Αντώνης Δραγανίγος, μέλος της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σε δήλωσή του. Καταγράφοντας στα θετικά την «περαιτέρω υποχώρηση και πιθανή μη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της υπόδικης ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής», τόνισε ωστόσο ότι η μετατόπιση ψηφοφόρων στο ακροδεξιό κόμμα του Βελόπουλου δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού.
Ειδικά για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ σχολίασε ότι «η απώλεια του 1/3 των ψηφοφόρων των ευρωεκλογών αντανακλά με έναν τρόπο μια ευρύτερη υποχώρηση του μαχητικού αντιμνημονιακού και αντικαπιταλιστικού ρεύματος και αφετέρου την πίεση από το ψευτοδίλημμα του νέου δικομματισμού».
Χαρακτήρισε το επόμενο διάστημα «περίοδο σκληρής αναμέτρησης με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης από την κυβέρνηση της Ν.Δ., που θα συνεχίσει και θα βαθύνει τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ», τονίζοντας ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα δώσει όλες τις δυνάμεις της στο εργατικό και λαϊκό κίνημα στην αναμέτρηση αυτή. Παράλληλα, ανοίγοντας έναν ευρύ διάλογο εσωτερικής αποτίμησης και εξωστρέφειας,«θα επιχειρήσει να συμβάλει σε μια συντεταγμένη πορεία για την αναγκαία ριζική ανασυγκρότηση της ριζοσπαστικής, αντικαπιταλιστικής και κομμουνιστικής Αριστεράς».
Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις ήταν η ξεχωριστή κάθοδος των δύο κομμάτων του μαρξιστικού-λενινιστικού χώρου. Στις 12.30 το βράδυ της Κυριακής, με το ποσοστό ενσωμάτωσης στο 91,5%, το ΚΚΕ(μ-λ) κατέγραφε 0,14% (7.192 ψήφους) και το Μ-Λ ΚΚΕ 0,05% (2.513 ψήφοι). Το 2015 η εκλογική συνεργασία μεταξύ τους είχε συγκεντρώσει 0,16% και 8.873.
Κινούμενοι στα ποσοστά των εκατοστών της μονάδας, το ΕΕΚ και η ΟΚΔΕ έδωσαν την εκλογική μάχη, συγκεντρώνοντας από 0,03% (1.600 και 1.400 ψήφοι περίπου αντίστοιχα).
f-syn.gr