web stats

4.6.19

Πρόοδος ή επιστροφή σε πολιτικές του ΔΝΤ;

Η νέα προεκλογική περίοδος για τον ΣΥΡΙΖΑ άρχισε επίσημα χθες με την ευρεία σύσκεψη
που έγινε στην Κουμουνδούρου με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού και κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Παππάς, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, η Εφη Αχτσιόγλου, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης και άλλοι.

Ακριβώς πέντε εβδομάδες πριν από τις πιο κρίσιμες κάλπες, τη «μητέρα των μαχών» όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, και είναι πάρα πολλά εκείνα που πρέπει να γίνουν. Το βασικό είναι η αναπτέρωση του ηθικού μετά την ευρείας κλίμακας ήττα που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής με τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Σε ό,τι αφορά τα θέματα πολιτικής, η συνεδρίαση πήρε το νήμα από εκεί που το άφησε η Πολιτική Γραμματεία την προηγούμενη εβδομάδα όπου και τέθηκαν οι προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την 7η Ιουλίου.

Αποτίμηση
Στη συνεδρίαση, όπως ήταν αναμενόμενο, έγινε αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος στην Αυτοδιοίκηση όπου, παρά το γεγονός ότι η Ρένα Δούρου και ο Νάσος Ηλιόπουλος πέρασαν στον δεύτερο γύρο, τα αποτελέσματα στο σύνολό τους για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν κάτι παραπάνω από απογοητευτικά.

Στη συνέχεια η συνεδρίαση πέρασε στην ουσία. Στη χάραξη, δηλαδή, της στρατηγικής που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα την επικοινωνιακή πολιτική του κόμματος. Ταυτόχρονα, αξίζει να σημειωθεί ότι θα υπάρχει πληθώρα συσκέψεων τις επόμενες μέρες που θα αφορούν τον εκλογικό σχεδιασμό και την κατάρτιση των ψηφοδελτίων. Στόχος είναι μέχρι το τέλος της εβδομάδας να έχουν γίνει γνωστά τα πρώτα ονόματα που θα απαρτίσουν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Οπως έχει ήδη γίνει γνωστό, όλη η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ θα βασιστεί στο δίλημμα των δύο πολιτικών σχεδίων που θα κληθούν να επιλέξουν οι πολίτες, αυτό της προόδου όπως εκφράζεται από την κυβέρνηση και αυτό του νεοφιλελευθερισμού και της συντήρησης, που εκφράζει η Ν.Δ. Αυτό το αφήγημα, εξάλλου, υποστηρίζουν στις δημόσιες τοποθετήσεις τους τα κυβερνητικά στελέχη.

Χθες, από τη συχνότητα του News 247 ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς κάλεσε τους πολίτες να «ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ για να συνεχίσουμε στη δίκαιη ανάπτυξη και να μη γυρίσουμε στις πολιτικές του ΔΝΤ. Οσο περνούν οι μέρες αυτό το δίλημμα θα εντείνεται. Είναι τεράστιος ο κίνδυνος με μια πιθανή επιστροφή Μητσοτάκη. Επρεπε να είχαμε μεγαλύτερη πρόνοια για να δείχνουμε πως αντιλαμβανόμαστε ότι τα προβλήματα συνεχίζονται. Εμείς χαρήκαμε με την αύξηση του μισθού αλλά πρέπει να έχουμε συνείδηση πως ο μήνας δεν βγαίνει ούτε με τα 586 ούτε με τα 650», είπε.

Από την πλευρά του, μιλώντας στον ίδιο ραδιοσταθμό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης ανέφερε ότι όντως επικράτησε το αντιΣΥΡΙΖΑ μένος στις κάλπες των ευρωεκλογών και εξέφρασε την ελπίδα στις κάλπες της 7ης Ιουλίου «ο λαός να μην ξεχάσει τι σημαίνει Δεξιά».

Ολα αυτά βέβαια είναι καλά, αλλά παραμένει το ερώτημα αν θα καταφέρουν να φέρουν ψήφους στον ΣΥΡΙΖΑ. Με δεδομένο το γεγονός ότι το πολιτικό τοπίο άλλαξε στις εκλογές και μικρότερα κόμματα «εξαφανίστηκαν» από τον χάρτη, μένει να δούμε ποιο είναι τελικά το αφήγημα που θα πείσει τους μέχρι πρότινος ψηφοφόρους τους να ακολουθήσουν. Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η σχέση με την Κεντροαριστερά που ξεπήδησε μέσα από το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει πολλά να δώσει ακόμα.

Ταυτόχρονα, το βλέμμα της Κουμουνδούρου παραμένει καρφωμένο στις εξελίξεις στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. μετά την αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου. Παρά το γεγονός ότι την προηγούμενη εβδομάδα αποφασίστηκε να πέσουν οι τόνοι απέναντι στη Χαριλάου Τρικούπη, η ρητορική της Φώφης Γεννηματά δεν φαίνεται πως βοηθάει σε αυτή την κατεύθυνση.

«Ανοιχτή συνέλευση»
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως έχουν ξεκινήσει ήδη κάποιες συσκέψεις, οι οποίες έχουν ονομαστεί από κάποια στελέχη «ανοιχτή συνέλευση», με στόχο την προσέλκυση στελεχών από οργανώσεις και από την Κεντροαριστερά.

Ο όρος «ανοιχτή συνέλευση» είναι, προς το παρόν τουλάχιστον, μάλλον υπερεκτιμημένος, καθώς δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Π.χ. στη Θεσσαλονίκη έγινε το Σάββατο μια τέτοια «συνέλευση» που μάλλον είχε τον χαρακτήρα της διευρυμένης σύσκεψης και στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου, η υποψήφια δήμαρχος Κατερίνα Νοτοπούλου, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Χρήστος Γιαννούλης κ.ά.

apo f-syn.gr