web stats

3.6.19

Ν. Φίλης: Από δανεισμό ή περικοπές θα βρει λεφτά η Ν.Δ.;

Να αποτραπεί η επιστροφή  στο μονοκομματικό κράτος της δεξιάς ζήτησε ο Νίκος Φίλης
θίγοντας παράλληλα μεταξύ άλλων το ζήτημα της χρηματοδότησης και κοστολόγησης του προγράμματος της  Νέας Δημοκρατίας.
Μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «ο δημοσιονομικός χώρος , σύμφωνα με τα επίσημα ευρωπαϊκά στοιχεία, είναι 1, 2 δισεκατ.  ευρώ. Με αυτόν τον δημοσιονομικό χώρο ως δεδομένο, η κυβέρνηση εξαγγέλλει και εφαρμόζει μέτρα. Το πρόγραμμα της Ν.Δ. κοστίζει 5 δισεκατ.  ευρώ. Που θα βρει τα λεφτά; Από δημόσιο δανεισμό , για να οδηγηθούμε ξανά σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό; Ή από την περικοπή του κοινωνικού κράτους; Πρέπει να μας απαντήσει επιτέλους η Ν.Δ.»
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών ο ίδιος παραδέχτηκε ότι υπάρχει μήνυμα και προς τον ΣΥΡΙΖΑ από τη νίκη της Ν.Δ. υποστηρίζοντας αυτό «δεν αποτελεί πρόκριμα για την έκβαση των βουλευτικών εκλογών και σημειώνοντας ότι «τώρα που βγαίνουμε σταδιακά από τους καταναγκασμούς αυτούς, έχουμε ξεκινήσει να ξεδιπλώνουμε ένα πλέγμα κοινωνικών μέτρων για την αξιοπρεπή εργασία και την ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατία και οικολογική ισορροπία. Και ζητάμε από τους πολίτες να μας δώσουν τη δυνατότητα να συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια. Στόχος μας ,λοιπόν, είναι να επιβεβαιωθεί η δυνατότητα διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, για να μην ανακοπεί αυτή η πορεία».

«Δεν είναι θετικό ότι η Ελλάδα βάφτηκε μπλε»

Ανέφερε επίσης πως «παραδοσιακά, υπήρχε μια "κατανομή" εξουσίας στην Ελλάδα. Υπήρχαν αντίβαρα δημοκρατίας. Η κεντρική εξουσία δεν είχε υπό τον έλεγχό της όλες τις βαθμίδες εξουσίας. Αυτό κινδυνεύει να ανατραπεί τώρα. Υπάρχει κίνδυνος επιστροφής σε ένα μονοκομματικό κράτος της Δεξιάς. Το ότι "η Ελλάδα βάφτηκε μπλε" που σημειώνει πανηγυρίζοντας η Ν.Δ., δεν αποτελεί θετικό μήνυμα. Το δίλημμα ενόψει των βουλευτικών εκλογών είναι μεγάλο : παντοδυναμία της Δεξιάς παντού;»
Για την αυξημένη αποχή ο κ. Φίλης τόνισε ότι «αποτελεί κυρίως ένδειξη προβληματισμού και απόστασης από τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς» με κυρίαρχο στοιχείο ότι «οι πολίτες δεν αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στο σύστημα αντιπροσώπευσης : δεν έχουν την πεποίθηση ότι αντιμετωπίζονται τα προβλήματά τους. Βλέπουν ότι ζητήματα όπως η εργασία, το περιβάλλον, οι νέες τεχνολογίες που επιδρούν στη ζωή τους, τα δικαιώματα, βρίσκονται εκτός των προτεραιοτήτων άσκησης πολιτικής. Και σε αυτό έχουν βαρύτατες ευθύνες οι κυρίαρχες επί σειρά ετών πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη.
»Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας, είναι η κρίση του πολιτικού συστήματος και η κρίση αντιπροσώπευσης. Κερδίζει από αυτό η Αριστερά; Όχι παντού, όχι πάντα, και όχι σήμερα. Στην Ελλάδα υπήρξε μια δυνατότητα ανάδειξης αριστερής κυβέρνησης, με διαφορετικό πρόγραμμα και προτεραιότητες. Αξιοποιήθηκε αυτή τη δυνατότητα ; Σε σημαντικό βαθμό, ναι, εάν ληφθεί υπόψη και το ασφυκτικό πλαίσιο στο οποίο κλήθηκε να λειτουργήσει. Εφαρμόσαμε ένα πρόγραμμα που δεν ήταν δικό μας, δηλαδή τα Μνημόνια. Αυτό είχε επιπτώσεις» είπε. 
f-syn.gr