web stats

24.4.19

Πλάνο μόνιμων ελαφρύνσεων σε βάθος τετραετίας

Μέτρα ελάφρυνσης εφάπαξ, αλλά και μόνιμου χαρακτήρα αποφασίστηκαν κατά τη σημερινή,
έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή  του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη.
Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, οι τελικές εκτιμήσεις για τον δημοσιονομικό χώρο που έχει η κυβέρνηση, αλλά και οι οριστικές αποφάσεις για τα μόνιμα μέτρα θα ληφθούν μετά την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από το Πεκίνο.
Ο πρωθυπουργός, πάντως, έθεσε και στόχο για την εκπόνηση πλάνου που θα έχει ορίζοντα τετραετίας και δεν θα σχετίζεται μόνο με την τρέχουσα συγκυρία.
«Μπορούμε τώρα να καταστρώσουμε ένα συνολικό σχέδιο προσανατολισμένο όχι στην τρέχουσα συγκυρία αλλά στην επόμενη τετραετία με στόχο μόνιμες ελαφρύνσεις που θα δώσουν μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη και θα ενισχύσουν περαιτέρω τον ενάρετο κύκλο στον οποίο έχει μπει η οικονομία χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού» φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός. 
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, διαπιστώθηκε η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και για το 2019, ενώ ο Αλέξη Τσίπρας υπογράμμισε πως η έξοδος από το μνημόνιο έχει δώσει νέα δυναμική στη χώρα και «μας δίνει πλέον τη δυνατότητα να εμβαθύνουμε τη νέα οικονομική πολιτική που εγκαινιάσαμε τον Σεπτέμβρη του 2018».
Νωρίτερα, όπως ανέφερε το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε δύο παράλληλα μέτωπα παροχών που θα περιλαμβάνουν μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, αλλά και προσωρινά.
Αναφορικά με τα μόνιμα μέτρα, στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορες προτάσεις μεταξύ των οποίων ελαφρύνσεις στον ΦΠΑ με μετατάξεις από τον κανονικό στον μειωμένο συντελεστή , μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20% αλλά και νέες διορθωτικές κινήσεις στον ΕΝΦΙΑ.
Στο μέτωπο των προσωρινών μέτρων, είναι γνωστό πως η κυβέρνηση εξετάζει εδώ και καιρό το ενδεχόμενο καταβολής ενός νέου επιδόματος τύπου 13ης σύνταξης.
Ο νέος κύκλος παροχών θα έχει άμεσο ορίζοντα εφαρμογής. Από τη στιγμή που κάθε χρόνο οι εκτιμήσεις για τα πλεονάσματα βγαίνουν λάθος, δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε έως το τέλος του έτους για την αναθεώρηση των στοιχείων ανέφερε πηγή του υπουργείου Οικονομικών παραπέμποντας έτσι σε άμεσες ανακοινώσεις.
Όσον αφορά στη ρύθμιση οφειλών σε έως 120 δόσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία, πηγές του υπουργείου Οικονομικών επιμένουν ότι δεν υπάρχει λόγος συζήτησης με τους θεσμούς καθώς δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές τους όπως έχουν προσδιοριστεί στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.
fsyn.gr