web stats

24.1.14

Αλ. Τσίπρας: Η λιτότητα οδήγησε την Ευρώπη σε αδιέξοδο

Συνέντευξη στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν διευκρινίζει ωστόσο ότι δεν είναι στις προθέσεις του «μονομερείς ενέργειες σε ό,τι αφορά το χρέος» (φωτογραφία αρχείου).
Τον τερματισμό της λιτότητας, που «έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο» την Ευρώπη ζητεί ο Αλέξης Τσίπρας
σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ επαναλαμβάνει την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης της δανειακής συμφωνίας και αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, «ώστε να καταστεί βιώσιμο».

«Η σημερινή Ευρώπη της λιτότητας αναδιανέμει τον πλούτο στους λίγους και τον φόβο στους πολλούς και διαιρεί την Ευρώπη σε βόρειες πλεονασματικές χώρες και σε νότιες ελλειμματικές. Αυτή η πολιτική της λιτότητας έχει οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο, αποδεικνύεται ο επιταχυντής του ευρωσκεπτικισμού και πρέπει να τερματιστεί άμεσα», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Τονίζει ακόμη ότι «η Ελλάδα και η Ευρώπη χρειάζονται ένα ‘new deal’» και υποστηρίζει ότι αποτελεί «μύθο» ο ισχυρισμός ότι τα χρήματα που δανείστηκε η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διοχετεύθηκαν και επενδύθηκαν στην πραγματική οικονομία. Όπως σημειώνει «πάνω από το 98% των 240 δισ. ευρώ που έλαβε η Ελλάδα σε δάνεια διάσωσης από το 2010, έχουν διατεθεί για προηγούμενα δάνεια και για να ενισχυθούν οι χρεωμένες τράπεζες της χώρας», ενώ «το ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ και η ανεργία έχουν ανεβεί αντί να κατεβούν, μετά τα προγράμματα διάσωσης».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν διευκρινίζει ωστόσο ότι δεν είναι στις προθέσεις του «μονομερείς ενέργειες σε ό,τι αφορά το χρέος», αλλά όπως λέει, «θα ενεργήσουμε μονομερώς, μόνον εφόσον αναγκαστούμε -πιστεύουμε ότι μπορούμε να βρούμε λύση, η οποία θα είναι βιώσιμη και εποικοδομητική για όλες τις πλευρές».

Δηλώνει ακόμη ότι έχει μεγάλο σεβασμό για τους γερμανούς φορολογούμενους, τους οποίους προειδοποιεί ότι κινδυνεύουν να βάζουν το χέρι τους στην τσέπη ξανά και ξανά, εάν τα προγράμματα λιτότητας συνεχιστούν, αφού δεν έχουν αποτέλεσμα.
Δριμεία κριτική σε Μέρκελ - Σουλτς
Ο Αλέξης Τσίπρας ασκεί σφοδρή κριτική στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ για τον ρόλο της στην κρίση χρέους, σημειώνοντας ότι οι πράξεις της ωφέλησαν τελικά τις τράπεζες της χώρας της. «Η Γερμανία εξοικονόμησε σε καταβολές τόκων περίπου 40 δισ. ευρώ από την απότομη και σημαντική πτώση των αποδόσεων στα γερμανικά ομόλογα αναφοράς κατά τη διάρκεια της κρίσης και φυσικά, δεν είναι ο μέσος γερμανός φορολογούμενος που έχει ωφεληθεί από αυτό, αλλά μάλλον οι τράπεζες και η ελίτ» επισημαίνει και αναφέρει ότι η στρατηγική της κ. Μέρκελ είναι κοντόφθαλμη, καθώς περιλαμβάνει «μακροπρόθεσμα, τον κίνδυνο της διάλυσης της Ευρώπης και της Ευρωζώνης».
Εκφράζει παράλληλα την έκπληξή του για τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και επίσης υποψηφίου για την προεδρία της Κομισιόν, Μάρτιν Σουλτς, ότι «δεν θα έπρεπε η γερμανίδα καγκελάριος να κατηγορείται για κάθε αρνητική εξέλιξη στην Ευρώπη», διερωτώμενος αν ο κ. Σουλτς είναι υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών ή της κ. Μέρκελ και των Χριστιανοδημοκρατών.
Υποστηρίζει επίσης ότι με αυτή του τη θέση ο κ. Σουλτς διατύπωσε δημόσια την επιθυμία του να είναι ο εκλεκτός της κ. Μέρκελ στην Ευρώπη. «Το ερώτημα είναι αν το ίδιο θέλει και η κοινωνική βάση των σοσιαλδημοκρατών. Οι απλοί ψηφοφόροι του SPD θέλουν την κ. Μέρκελ ανεξέλεγκτη στην Ευρώπη ή μια Ευρώπη δημοκρατικό αντίβαρο στην αλαζονεία και την αυθαιρεσία του νεοφιλελευθερισμού;», προσθέτει ο κ. Τσίπρας.

Δηλώνει δε πως η συμμαχία Σούλτς και Μέρκελ εγγυάται την συνέχιση της λιτότητας, της ύφεσης και της ανεργίας, ενώ απευθυνόμενος προς τους γερμανούς πολίτες που παραδοσιακά ψηφίζουν SPD τους προέτρεψε να ψηφίσει στις ευρωεκλογές στις 25 Μαΐου και με την ψήφο τους «να δώσουν εντολή ελπίδας και αλλαγής στην υποψηφιότητα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς».
Αναφερόμενος τέλος στην υποψηφιότητά του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξηγεί ότι «θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά με μια πολιτική προοπτική για την Ευρώπη, η οποία θα επαναφέρει την αισιοδοξία, την ασφάλεια και την ελπίδα στους ανθρώπους της Ευρώπης».
 
«Το ανερχόμενο αστέρι της ευρωπαϊκής αριστεράς»
Σημειώνεται ότι το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα ως «το ανερχόμενο αστέρι της ευρωπαϊκής αριστεράς», σημειώνοντας ότι γεννήθηκε τρεις μέρες μετά την πτώση της χούντας. Αναφέρει ακόμη ότι η υποψηφιότητά του για την προεδρία της Κομισιόν έρχεται «σε ένα κομβικό σημείο, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά γενικά για την Ευρώπη».
«Αναλυτές προβλέπουν αντίδραση των ψηφοφόρων και έκφραση του ευρωσκεπτικισμού στις ευρωεκλογές του Μαΐου, που θα μπορούσε τελικά να αλλάξει την κατεύθυνση και την ατζέντα της πολιτικής της Ε.Ε. για τα επόμενα πέντε χρόνια» αναφέρει το τηλεγράφημα και προσθέτει: «Τα παραδοσιακά κόμματα κινδυνεύουν να υποστούν μεγάλες απώλειες, ενώ τα περιθωριακά κόμματα της ακροδεξιάς και της ακροαριστεράς ετοιμάζονται να επιτύχουν σημαντικά κέρδη, καθώς οι περικοπές των δημοσίων δαπανών και η φορολογία έχουν εξοργίσει τους ψηφοφόρους».
Αναφερόμενο ειδικά, στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα, το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκτιμά ότι «η ψήφος αναμένεται να τιμωρήσει τον κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος διαπραγματεύτηκε σκληρούς όρους με τους διεθνείς πιστωτές».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ