web stats

24.1.14

Πολιτικό θρίλερ στην... εμπόλεμη ζώνη του Κιέβου

Πολιτικό θρίλερ στην... εμπόλεμη ζώνη του Κιέβου
Του Γιώργου Παυλόπουλου
Στην κόψη του ξυραφιού παραμένει η κατάσταση στην Ουκρανία. Η μαραθώνια χθεσινή, δεύτερη κατά σειρά, συνάντηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς με τους τρεις πιο σημαντικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης -τον πρώην υπουργό Οικονομικών Αρσένι Γιάτσενιουκ, τον ακροδεξιό εθνικιστή
Όλεχ Τιαχνίμποκ και τον παγκόσμιο πρωταθλητή βαρέων βαρών στην πυγμαχία Βιτάλι Κλίτσκο- δεν έδειξε να οδηγεί σε άμεση διέξοδο από την κρίση, η οποία έχει μετατρέψει το Κίεβο σε εμπόλεμη ζώνη και έχει ήδη κοστίσει τη ζωή τριών τουλάχιστον διαδηλωτών, των δύο μάλιστα από πραγματικά πυρά. Αμφίβολο είναι, επίσης, εάν η έκτακτη σύνοδος της Βουλής, που εξήγειλε ο Γιανουκόβιτς για την Τρίτη, θα σηματοδοτήσει μια παρατεταμένη «εκεχειρία» ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Στις εξελίξεις αρχίζει να εμπλέκεται και πάλι ενεργά η Ε.Ε., οι σχέσεις της οποίας με την Ουκρανία είχαν «παγώσει» στα τέλη του 2013 μετά την ακύρωση, στο «παρά πέντε», της συμφωνίας σύνδεσης και τη στροφή του Κιέβου προς τη Μόσχα. Έτσι, σήμερα και αύριο θα βρίσκεται στην ουκρανική πρωτεύουσα ο επίτροπος για θέματα διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα μεταβαίνει η υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Κάθριν Άστον, αλλά και αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Πολιτικό θρίλερ στην... εμπόλεμη ζώνη του Κιέβου
«Μόνο ένας διάλογος χωρίς αποκλεισμούς θα επιτρέψει μια βιώσιμη λύση. Οι πόρτες του διαλόγου και μιας πολιτικής λύσης πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Άστον. Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι ο Γιανουκόβιτς εμφανίζεται αρκετά πιο διαλλακτικός έναντι των διαδηλωτών και της αντιπολίτευσης σε σχέση με τον πρωθυπουργό, Μικολά Αζαρόφ.
Ο τελευταίος, αν και δήλωσε χθες από το Νταβός ότι «για την ώρα, δεν βλέπουμε την ανάγκη για σκληρά και ακραία μέτρα» (αναφερόμενος στις φήμες για κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης), συνέχισε να τηρεί επιθετική και αδιάλλακτη στάση. Όπως είπε, «βρίσκεται σε εξέλιξη μια ξεκάθαρη προσπάθεια για πραξικόπημα», ενώ προειδοποίησε ότι «κανείς δεν πρέπει να νομίζει ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει τα μέσα για να θέσει τέλος σε όλα όσα συμβαίνουν».

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η διέξοδος σε αυτή τη φάση να βρίσκεται ακριβώς στη διαφαινόμενη αντίθεση ανάμεσα στον Γιανουκόβιτς και τον Αζαρόφ. Ο τελευταίος χρεώνεται, άλλωστε, την πρόσφατη διάταξη με την οποία απαγορεύτηκαν ουσιαστικά οι διαδηλώσεις στο κέντρο του Κιέβου, η οποία πυροδότησε το νέο και πιο άγριο γύρο αντιπαράθεσης ανάμεσα στους διαδηλωτές και την αστυνομία. Έτσι, είναι πιθανό ο Γιανουκόβιτς -εφόσον κρίνει ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να κερδίσει χρόνο- να «θυσιάσει» τον πρωθυπουργό του, εξαναγκάζοντάς τον σε παραίτηση. Το εάν και κατά πόσο κάτι τέτοιο θα εκτονώσει την κατάσταση ή θα αποτελέσει τη νίκη που θα δώσει το έναυσμα για ακόμη πιο δυναμική παρουσία της αντιπολίτευσης, είναι κάτι που μένει να αποδειχθεί.
Βεβαίως, είναι πάντα ανοιχτή η πιθανότητα η κυβέρνηση να επιλέξει τη δυναμική λύση, επιχειρώντας να βάλει τέλος εδώ και τώρα στις διαδηλώσεις. Κάτι τέτοιο, όμως, ίσως προκαλέσει πολλά θύματα και φέρει την Ουκρανία στο χείλος του εμφυλίου...
 
ΑΝΗΣΥΧΟΙ ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ
ΑΓΚ. ΜΕΡΚΕΛ
Οργή
«Είμαστε πολύ ανήσυχοι και όχι μόνο ανήσυχοι, αλλά και οργισμένοι, για τον τρόπο που έχουν περάσει νόμοι οι οποίοι θέτουν σε αμφισβήτηση τις δημοκρατικές ελευθερίες», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας.
Φ. ΟΛΑΝΤ
Διάλογος
«Καλώ τις ουκρανικές αρχές να αναζητήσουν επειγόντως τον διάλογο, που θα οδηγήσει στο τέλος αυτής της κρίσης», τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας, όπως ανέφερε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.
ΜΠ. ΟΜΠΑΜΑ
Κυρώσεις
Η κατάσταση που επικρατεί στο Κίεβο αποτελεί ευθεία συνέπεια της αποτυχίας της κυβέρνησης να αναγνωρίσει τα «δίκαια αιτήματα» των πολιτών, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, απειλώντας με κυρώσεις.
Μ. ΓΚΟΡΜΠΑΤΣΟΦ
Διαμεσολάβηση
«Χωρίς τη βοήθεια και τη συνεργασία εξουσιοδοτημένων αντιπροσώπων από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΣΔ, που έχει ουκρανική καταγωγή.
imerisia.gr