web stats

26.1.14

Αναστάτωσαν τη μισή Ελλάδα τα 5,8 Ρίχτερ της Κεφαλονιάς

Ζημιές σε κτίρια και δρόμους, αλλά όχι τραυματισμούς δείχνουν οι πρώτες καταγραφές

Κομμάτι στεγάστρου έχει πέσει στην είσοδο κεντρικού εστιατορίου στο Αργοστόλι
Αναστάτωσαν τη μισή Ελλάδα τα 5,8 Ρίχτερ της Κεφαλονιάς

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 3.55 της Κυριακής στην Κεφαλονιά, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το Αργοστόλι και τεσσάρων χιλιομέτρων από το Ληξούρι.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το μέγεθος ήταν 5,8 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ.


Η δόνηση σημειώθηκε, σε απόσταση 293 χιλιομέτρων δυτικά της Αθήνας και 118 χιλιομέτρων δυτικά της Πάτρας, ανέφερε το Ινστιτούτο.

Νωρίτερα, το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, είχε ανακοινώσει στην ιστοσελίδα του ότι το μέγεθος είναι 6 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το εστιακό βάθος ορίζεται στα 24 χιλιόμετρα, ενώ το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το τοποθετεί στα 17 χιλιόμετρα.

Η μεγάλη διάρκεια του σεισμού αναστάτωσε τους κατοίκους σε Πάτρα, Κ. Αχαΐα, Αμαλιάδα, Πύργο, Μεσολόγγι και άλλες περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, που βρίσκονται κοντά στο Ιόνιο πέλαγος.

Εγινε όμως αισθητός και σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, στην Αθήνα, την Καρδίτσα, ακόμα και στη Λάρισα.

Η δόνηση προκάλεσε διακοπές ηλεκτροδότησης και κατολισθήσεις που οδήγησαν στο προσωρινό κλείσιμο δρόμων, κυρίως στα βόρεια του νησιού, μέχρι στιγμής όμως η Πυροσβεστική έχει δεχθεί κλήσεις μόνο για σπασμένες τζαμαρίες και άλλες μικρές ζημιές σε καταστήματα του Αργοστολίου.

«Βρισκόμαστε σε φάση καταγραφής των ζημιών, ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρο το νησί και προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς Ευάγγελος Κεκάτος.

«Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Κεφαλονιάς είναι σε επιφυλακή και έχουν βγει στους δρόμους. Ευτυχώς δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί μόνο ζημιές, κυρίως από σπασμένες τζαμαρίες μαγαζιών και άλλων γυάλινων ειδών, καθώς και σε παλιά κτίρια του νησιού», είπε.

«Κάποιες περιοχές της Κεφαλονιάς έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τα συνεργεία της ΔΕΗ έχουν ήδη πιάσει δουλειά, για να αποκαταστήσουν τις ζημιές, ενώ υπάρχουν και κατολισθήσεις βράχων σε επαρχιακούς δρόμους» πρόσθεσε.

Πολλά σπίτια σε ολόκληρο το νησί, έχουν υποστεί ρωγμές, μέχρι τώρα όμως δεν έχει καταγραφεί κάποια κατάρρευση, ανέφεραν οι αστυνομικές αρχές του νησιού.

Παράλληλα, για προληπτικούς λόγους, εκκενώθηκαν δύο όροφοι του κεντρικού κτιρίου του Νοσοκομείου Αργοστολίου και οι ασθενείς μεταφέρθηκαν σε παρακείμενο κτίριο.

Στο μεταξύ, η περιοχή εξακολουθεί να δονείται από δεκάδες μετασεισμούς, που επιτείνουν την ανησυχία των κατοίκων.

Συγκεκριμένα, στις 16.59, σημειώθηκε δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Νωρίτερα, στις 16.08 είχε σημειωθεί δόνηση 4,4 βαθμών, με το ίδιο περίπου επίκεντρο, έξι χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου και στις 16.24 και στις 17.38 δύο ακόμα δονήσεις μεγέθους 4,2 βαθμών. Παράλληλα, μετά τον κύριο σεισμό, έχουν σημειωθεί άλλες έξι δονήσεις πάνω από 3,6 Ρίχτερ.

Οχήματα της πυροσβεστικής πραγματοποιούν περιπολίες και στους τρεις νομούς της δυτικής Ελλάδος, προκειμένου να διαπιστώσουν τυχόν ζημιές από τη σεισμική δόνηση.

Με εντολή του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στην Κεφαλονιά μετέβη με αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, και εποπτεύει το έργο των κρατικών αρχών.

Τον υπουργό Εσωτερικών συνοδεύει ανώτατος αξιωματικός του ΓΕΕΘΑ.

Στο νησί, έσπευσαν ακόμα -με εντολή του Πρωθυπουργού- οι γενικοί γραμματείς Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλος Γεωργιάδης, Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, Υγείας Πελοπίδας Καλλίρης, Παιδείας Αθανάσιος Κυριαζής για τον αποτελεσματικότερο και ταχύτερο επί τόπου συντονισμό.

Εξάλλου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ζήτησε από τα Γενικά Επιτελεία να είναι σε ετοιμότητα για να παράσχουν κάθε βοήθεια που τυχόν ζητηθεί από τις αρμόδιες Αρχές- τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, τον Δήμο Κεφαλονιάς- για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από τον σεισμό.
tanea.gr