web stats

29.9.13

Το οπλοστάσιο, η εκπαίδευση, η δομή της Χρυσής Αυγής - Ολόκληρο το πόρισμα

Το οπλοστάσιο, η εκπαίδευση, η δομή της Χρυσής Αυγής - Ολόκληρο το πόρισμα

«Η ‘Χρυσή Αυγή’ πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας 1980 – 1990, με μορφή κλειστής ολιγάριθμης ομάδας ιδεολογικής επιμόρφωσης ναζιστών, με επικεφαλής τον Νικόλαο Μιχαλολιάκο, εξέδιδαν δε το περιοδικό ‘Χρυσή Αυγή’. Στη συνέχεια, η ομάδα αυτή μετεξελίχθηκε σε πολιτικό σχηματισμό, με την ονομασία ‘Χρυσή Αυγή’».





Αυτό διαπιστώνει στο 9σέλιδο πόρισμά του ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Χ. Βουρλιώτης. Συνεχίζει αναφέροντας ότι «από το χρόνο αυτό, διαχωρίστηκε το επιχειρησιακό από το πολιτικό
τμήμα της οργάνωσης, με το πρώτο να αναλαμβάνει την εκτός γραφείων δράση, δηλαδή τις βίαιες επιθέσεις εναντίον όσων η οργάνωση αυτή θεωρούσε εχθρούς.

Σύμφωνα δε και με τις προβλέψεις του καταστατικού της οργάνωσης, στο οποίο μάλιστα ρητά ορίζεται ο διαχωρισμός του υπέρτερου επιχειρησιακού από το πολιτικό τμήμα, ηγετική ομάδα και των δύο τμημάτων ήταν η ίδια με την εξουσία, όμως του αρχηγού να είναι απόλυτη, κατά το χιτλερικό δόγμα ‘Fuererprinzip’, η προσταγή του οποίου προς ενέργεια ή η έγκρισή του σε ήσσονος σημασίας δράσεις ήταν ιερή και αδιαπραγμάτευτη».

Για τα τάγματα εφόδου, ο κ. Βουρλιώτης αναφέρει στο πόρισμά του: «η στελέχωση των αποκαλούμενων ‘Ταγμάτων Εφόδου’ γίνεται από άτομα που έχουν ιδιαίτερα σωματικά προσόντα, τα οποία έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα και υπό ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες, που προσιδιάζουν στην εκπαίδευση των ανδρών που υπηρετούν στις επίλεκτες μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας (...) Η στρατιωτικού τύπου εκπαίδευση λαμβάνει χώρα σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπως στη Μαλακάσα, τη Μάνδρα και τη Σαλαμίνα, κατά τη διάρκεια της οποίας χρησιμοποιούνται και διάφορα όπλα, τα οποία φυλάσσονται σε αποθηκευτικούς χώρους, σε άγνωστη τοποθεσία».

Για τη δομή, τη λειτουργία και τον τρόπο λήψης αποφάσεων στο εσωτερικό της ‘Χρυσής Αυγής’ ο αντιεισαγγελέας παρατηρεί ότι «όλες οι δράσεις των τοπικών οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα εντάσσονται σε ένα ενιαίο σχεδιασμό στρατηγικής, λήψης και εκτέλεσης των αποφάσεων από την ηγεσία και τα μέλη της. Η εντολή διαβιβάζεται από τον αρχηγό στον υπαρχηγό και στη συνέχεια από τον τελευταίο στους κατά σειρά κατώτερους στν ιεραρχία, μέχρι την τελική υλοποίησή της. Στους κόλπους της κάθε τοπικής οργάνωσης λειτουργούν διάφορες ομάδες, με διαφορετική η κάθε μια αποστολή, όπως η εκτέλεση επιθέσεων, η ιατροφαρμακευτική υποστήριξη των δραστηριοτήτων αυτών, με πλέον ανησυχητικό φαινόμενο τη στρατολόγηση και οργάνωση ομάδας ανηλίκων μελών της οργάνωσης».
kathimerini.gr