web stats

13.6.13

Μαζική διαδήλωση κατά του λουκέτου

Χιλιάδες πολίτες παραμένουν συγκεντρωμένοι μέσα και έξω από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στο κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Εθνος/Χάρης Γκίκας
Ο κόσμος ξεπέρασε τις 10.000 αποκλείοντας τη λεωφόρο Μεσογείων στην άνοδο από το ύψος του Νομισματοκοπείου έως τη γέρυρα του Σταυρού, και στο ρεύμα καθόδου από τον Σταυρό μέχρι την πλατεία της Αγίας Παρασκευής.


Στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ μετέβη και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, που εξαπολύοντας επίθεση κατά της κυβέρνησης δήλωσε: «Το σήμα της δημόσιας τηλεόρασης πέφτει μονάχα όταν μια χώρα κυρίαρχη καταλαμβάνεται από ξένες δυνάμεις ή όταν καταλύεται πραξικοπηματικά η δημοκρατία».
Νωρίτερα, το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε προσυγκέντρωση στην πλατεία Αγίας Παρασκευής, όπου έδωσε το «παρών» ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Μαζική διαδήλωση κατά του λουκέτου
«Το ΚΚΕ είναι παρόν. Ζητάμε την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Ζητάμε να ανοίξει εδώ και τώρα η δημόσια ραδιοτηλεόραση. Είναι κοινωνικό αγαθό, ανήκε, πρέπει να ανήκει στον λαό. Από αυτήν την άποψη του ΚΚΕ θα συνεχίσει να κάνει όλες εκείνες τις ενέργειες και στα πλαίσια της Βουλής, αλλά κυρίως στο κίνημα, σε συντονισμό με τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα» δήλωσε ο κ.Κουτσούμπας.
«Εστία πανευρωπαϊκής αντίστασης κατά του νεοφιλελευθερισμού» χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις της ΕΣΗΕΑ ο πρόεδρος της, Δημήτρης Τρίμης, ενώ ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης κατήγγειλε «ιδιωτικά συμφέροντα που επιδιώκουν να καταλάβουν τη συχνότητα της ΕΡΤ».
Χαιρετισμό απηύθυνε ο γενικός γραμματέας της ιταλικής Ένωσης δημοσιογράφων και εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, Φράνκο Σίντι. Εξέφρασε αλληλεγγύη στους δημοσιογράφους της ΕΡΤ και πρόσθεσε: «Αυτό που συμβαίνει με τη δημόσια τηλεόραση στην Ελλάδα δεν είναι η Ευρώπη που θέλουμε και ονειρευόμαστε. Παραβιάζει θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα». Ανέφερε, τέλος, ότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία αποφάσισε να προχωρήσει στην κινητοποίηση των 600.000 μελών της σε 180 χώρες.
Ποιοι απεργούν
Στην απεργία συμμετέχουν οι γιατροί του ΕΣΥ, οι εργαζόμενοι στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, η ΟΜΕ-ΟΤΕ και οι τραπεζοϋπάλληλοι (ΟΤΟΕ) ενώ κάλεσμα συμμετοχής στις αυριανές κινητοποιήσεις απηύθυναν οι καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ - ΟΣΕΠ-ΤΕΙ) και η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών (EEE).
Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση με δίωρη στάση εργασίας από τις 15:00 έως τις 17:00. Δείτε εδώ τις αλλαγές στις πτήσεις.
Επιπλέον, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ - ΠΕΕΜΑΓΕΝ - ΠΕΠΡΝ - ΠΕΣ/ΝΑΤ και η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών καλούν την ΠΝΟ να συνεδριάσει σήμερα έκτακτα προκειμένου να στηρίξει την απόφαση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ για απεργία.
Παράλληλα, 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες έχει κηρύξει από χθες η ΕΣΗΕΑ στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
ΑΔΕΔΥ: Η κυβέρνηση καταργεί δικαιώματα των εργαζομένων
Την καταδίκη της στην «πραξικοπηματική ενέργεια της κυβέρνησης» που «βάζει "λουκέτο" στην αντικειμενική ενημέρωση και στον πλουραλισμό των ειδήσεων» εξέφρασε σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες εν όψει της κινητοποίησης η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.
«Η κυβέρνηση, η οποία με τρόπο μεθοδικό και αυταρχικό καταργεί εδώ και καιρό, ένα-ένα τα δικαιώματα των εργαζομένων και των πολιτών, είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα την ίδια πρακτική και για άλλους Οργανισμούς του ευρύτερου και στενού δημοσίου τομέα, με μοναδικό σκοπό την ικανοποίηση των μνημονιακών της δεσμεύσεων απέναντι στην τρόικα», σημείωσε.
ΓΣΕΕ: Η ΕΡΤ δεν αποτελεί κομματικό λάφυρο
Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η ΓΣΕΕ, κάνοντας λόγο για πραξικοπηματική απόφαση της κυβέρνησης και καλεί σε συμμετοχή στις σημερινές συγκεντρώσεις στο ραδιομέγαρο, ενώ αποφάσισε και συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για τις 11 το πρωί στο κτήριο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή.
«Η εμμονή της Κυβέρνησης στην τακτική "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" και οι ακραίες αντιδημοκρατικές αποφάσεις της βρίσκουν απέναντι ολόκληρη την ελληνική κοινωνία η οποία έχει στραγγαλιστεί από τις ανάλγητες, αιφνιδιαστικές και μονομερείς ενέργειές της» ανέφερε.
Κάνοντας λόγο για αντιδημοκρατικό κυβερνητικό κατήφορο, σημειώνει πως «η τρικομματική κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να αλλάξει ρότα πριν είναι πολύ αργά».
Συγκεντρώσεις και στην ΕΡΤ 3
Την απόφασή τους να μην επιτρέψουν να περάσει το κλείσιμο της ΕΡΤ διαδήλωσαν εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση έξω από το κτίριο της ΕΤ3, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.
Στον χώρο έξω από το κτίριο της ΕΤ 3 έφτασε και το μπλόκο του ΠΑΜΕ που είχε κάνει ξεχωριστή συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου. Μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης ακολούθησε πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με αντικυβερνητικά συνθήματα.
Οι εργαζόμενοι στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση παραμένουν στους χώρους εργασίας τους και μεταδίδουν ενημερωτικές εκπομπές μέσω της ιστοσελίδας της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ενωσης (ΕΒU), ραδιοφωνικών σταθμών και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο μπορούν.
Για τις 5.30 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από το κτίριο της ΕΤ 3 και θα ακολουθήσει συναυλία.
ethnos.gr