web stats

1.4.13

Μπλόκα από την τρόικα για Δημόσιο και χαράτσι

Μπλόκα από την τρόικα για Δημόσιο και χαράτσι

Απολύσεις υπαλλήλων από φέτος και διατήρηση του τέλους ακινήτων στον λογαριασμό της ΔΕΗ απαιτούν οι ελεγκτές για να εγκρίνουν την επόμενη δόση

Στγμιότυπο από τη χθεσινή συγκέντρωση των «Αγανακτισμένων» έξω από τη Βουλή

 H τρόικα επιστρέφει την Τετάρτη, ύστερα από εικοσαήμερη διακοπή των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, μεταφέροντας στις αποσκευές της τρεις σκληρές απαιτήσεις: να γίνουν οπωσδήποτε οι πρώτες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων το 2013 και όχι το 2014, να μην αντικατασταθεί το ΕΕΤΗΔΕ από το ενιαίο τέλος ακινήτων και να μην ολοκληρωθεί το «μεγάλο ντιλ» μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank.
Εχοντας να αντιμετωπίσει ισχυρές ενδοκυβερνητικές αντιστάσεις, κυρίως από τη ΔΗΜΑΡ που επιμένει να αντικατασταθεί το «χαράτσι της ΔΕΗ» και απειλεί μάλιστα να μην ψηφίσει τη διατήρησή του, η κυβέρνηση θα περάσει από δοκιμασία τις επόμενες ημέρες.
Πολλά θα κριθούν την Τετάρτη που είναι προγραμματισμένη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων με την τρόικα την Πέμπτη. Ωστόσο, το κλίμα βαραίνει λόγω της στάσης της ΔΗΜΑΡ που ωθεί σε σκλήρυνση και το ΠΑΣΟΚ – από την Ιπποκράτους διαμηνύουν ότι αυτή τη φορά δεν θα επιτρέψουν στη ΔΗΜΑΡ να πει «όχι» παραμένοντας εντός κυβέρνησης.
Σημειώνεται ότι η τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναδεικνύει μεταξύ άλλων και θέμα μαύρης τρύπας στον προϋπολογισμό, αν και δεν ζητά πρόσθετα μέτρα – προς το παρόν τουλάχιστον.
Σημείο τριβής θα αποτελέσει, όπως όλα δείχνουν, και το θέμα της συγχώνευσης Εθνικής Eurobank στην οποία αντιδρά η τρόικα, ζητώντας να γίνει πρώτα η ανακεφαλαιοποίηση κάθε τράπεζας χωριστά.

«Αρχίστε τις απολύσεις από φέτος» είναι η απαίτηση που θέτει η τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να πει το ναι στην εκταμίευση της δόσης Μαρτίου του δανείου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, που εκκρεμεί μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων πριν από τρεις εβδομάδες.
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει παραδώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, στα στελέχη της τρόικας ένα νέο σχέδιο για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα. Η τρόικα δεν έχει απαντήσει ακόμη αν δέχεται ή όχι το σχέδιο αυτό. Εχει όμως διαμηνύσει, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, στο οικονομικό επιτελείο ότι το θεωρεί σε γενικές γραμμές ικανοποιητικό αρκεί να τροποποιηθεί ώστε να διασφαλίζει ότι θα γίνουν κάποιες πρώτες απομακρύνσεις προσωπικού από το 2013. Αυτό θα μπορούσε να αφορά τους επιόρκους, υποστηρίζει πηγή του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι προς το παρόν ούτε σε αυτό το μέτωπο έχει σημειωθεί πρόοδος, παρ' ότι είναι αυτονόητο και κοινώς αποδεκτό ότι πρέπει να απολυθούν οι επίορκοι υπάλληλοι. Οι καθυστερήσεις στα Πειθαρχικά Συμβούλια υπάρχει κίνδυνος να μεταθέσουν τις σχετικές απολύσεις στο 2014 και αυτό η τρόικα δεν το δέχεται.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ. Το θέμα της Δημόσιας Διοίκησης είναι προαπαιτούμενο για τη δόση Μαρτίου, αλλά υπάρχουν και άλλα αγκάθια που εμποδίζουν τις επόμενες δόσεις. Η δόση του πρώτου τριμήνου είναι 4 δισ. ευρώ και η τρόικα, που καταφθάνει στην Αθήνα την Τετάρτη για να ξεκινήσει  διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση την Πέμπτη θα συζητήσει και γι' αυτά. Κρίσιμο ανάμεσά τους το θέμα του ΕΕΤΗΔΕ, για το οποίο δεν φαίνεται να υπάρχουν ελπίδες να αντικατασταθεί από τον ενιαίο φόρο ακινήτων που σχεδίαζε η κυβέρνηση. Η έλλειψη προετοιμασίας αλλά και η πρόβλεψη για μειωμένα έσοδα οδήγησαν την τρόικα να πει ένα κατηγορηματικό όχι στην αντικατάστασή του. Η τρόικα φοβάται ότι αν το τέλος αντικατασταθεί από φόρο και δεν εισπράττεται από τον λογαριασμό της ΔΕΗ δεν θα εισπράττεται καθόλου, γιατί οι φόροι δεν θα πληρώνονται και θα καθίστανται αυτόματα ληξιπρόθεσμες οφειλές, όπως γίνεται και τελευταίως με μεγάλο αριθμό οφειλών στην Εφορία. Ετσι, φοβάται ότι το Δημόσιο θα χάσει έσοδα περίπου 1 δισ. ευρώ.
Αντιδρά, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα, ακόμη και στη μετατροπή του φόρου σε πιο ελαφριά μορφή όπως εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να κάμψει τις αντιρρήσεις των κυβερνητικών εταίρων, κυρίως της ΔΗΜΑΡ, η οποία αρνείται να διατηρήσει το ΕΕΤΗΔΕ ως έχει. Οπως επισημαίνεται από στελέχη της, αν μειωθούν τα έσοδα πρέπει να αντικατασταθούν από άλλα ισοδύναμα μέτρα.
Ετσι, η κυβέρνηση πρέπει να λύσει τις επόμενες ημέρες έναν γόρδιο δεσμό αν θέλει να ικανοποιήσει τόσο τις απαιτήσεις της τρόικας όσο και των εταίρων του συνασπισμού της που κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις.
Εκτός από το ΕΕΤΗΔΕ που θα δημιουργήσει μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό αν καταργηθεί, η τρόικα καταγράφει και άλλα - ήδη υπαρκτά - ανοίγματα συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Αυτά αφορούν κυρίως μέτρα που δεν εφαρμόσθηκαν όπως η επιβολή εισφοράς 2 τοις χιλίοις στον τζίρο των επιχειρήσεων, η οποία υποτίθεται ότι θα απέδιδε 600 εκατ. ευρώ τη διετία 2013-14 για την κάλυψη ελλειμμάτων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών και τελικά δεν εφαρμόσθηκε.
Πάντως, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι η τρόικα δεν θα ζητήσει αυτή τη φορά πρόσθετα μέτρα. Η κυβέρνηση θα υποσχεθεί ότι θα αναζητήσει άλλους τρόπους για να καλύψει τις ενδεχόμενες τρύπες, ενώ το θέμα των πρόσθετων μέτρων ίσως έρθει στο τραπέζι τον Ιούνιο.
Μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις είναι, εξάλλου, το θέμα της συγχώνευσης Εθνικής και Εurobank. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου ομολογούν ότι η τρόικα δεν θέλει να προχωρήσει η συγχώνευση, τουλάχιστον όπως έχει σχεδιαστεί, καθώς φοβούνται ότι θα δημιουργηθεί μια υπερβολικά μεγάλη τράπεζα ελέγχοντας το 45% της αγοράς, η οποία σε περίπτωση προβλήματος θα περικλείει μεγάλους κινδύνους. (Βλ. ρεπορτάζ στις σελίδες 36-37).

ΟΙ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ. Ανοιχτά μένουν εξάλλου όλα τα άλλα ζητήματα που είχε θέσει η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις. Η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία, για παράδειγμα, είναι ένα βασικό θέμα που πρέπει να κλείσει τις επόμενες ημέρες, με την τρόικα να επιμένει στις 36 δόσεις το πολύ, ενώ η ελληνική πλευρά ζητά 48. Η αντίστοιχη ρύθμιση τραπεζικών δανείων πρέπει να γίνει με τρόπο που να μην αυξάνει τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Τέλος στο τραπέζι βρίσκεται πάντα το αίτημα για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. 
tanea.gr