web stats

28.11.11

  • Η κατασκευή του φράχτη στον Έβρο αποτελεί προτεραιότητα δήλωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Όθωνας, στη διάρκεια περιοδείας του σε σημεία - κλειδιά της περιοχής για το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης. Όπως ανακοίνωσε, σε λίγες εβδομάδες θα εγκατασταθεί ο ανάδοχος εργολάβος και ο φράχτης θα έχει ολοκληρωθεί σε πέντε μήνες.
  • Αισθητά περιορισμένη ήταν φέτος η πολιτική παρουσία κατά τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 69ης επετείου από την ανατίναξη της γέφυρας στο Γοργοπόταμο. Όσοι εκπρόσωποι της κυβέρνησης ή των κομμάτων μετείχαν στις εκδηλώσεις, πάντως, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα συνθήματα ομάδας «Αγανακτισμένων». Ενδεικτικό είναι ότι την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Προστασίας Καταναλωτή Δημ. Σπυράτος.
  • Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα έμεινε από τις 14.00 το μεσημέρι της Κυριακής και για περισσότερες από πέντε ώρες το κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Εξαιτίας της διακοπής το κτίριο βυθίστηκε στο σκοτάδι με τους αστυνομικούς να δούλευαν υπό το φως των κεριών και με φακούς.
  • Την ανάγκη να προωθηθεί νομοθετική πρωτοβουλία για το θέμα της χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων και του «πόθεν έσχες» των πολιτικών υπογραμμίζει με άρθρο του ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Γιάννης Ραγκούσης. Ο κ. Ραγκούσης σημειώνει ότι η προετοιμασία για την νομοθετική πρωτοβουλία είναι ήδη ολοκληρωμένη από το Μάιο και επισημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία και κανένα περιθώριο να μην προχωρήσει «άμεσα και αποφασιστικά».
  • Στο αστυνομικό τμήμα Συντάγματος οδηγήθηκε το απόγευμα της Κυριακής ένας 40 χρονος άνδρας που παρέμενε από το μεσημέρι έξω από το κτήριο της Παλαιάς Βουλής και απειλούσε να ανατιναχθεί, ζητώντας να «συλληφθούν οι φοροφυγάδες».

Κόσμος

  • Στον αντιπολιτευόμενο ηγέτη Μοχάμεντ Μπασίντγα, επικεφαλής συμμαχίας που ηγήθηκε επί μήνες των διαδηλώσεων κατά του Αλί Αμπντάλα Σάλεχ, δόθηκε την Κυριακή η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης εν όψει των προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου. Την εντολή έδωσε ο αντιπρόεδρος της Υεμένης, στον οποίο μεταβίβασε την εξουσία ο πρόεδρος Σάλεχ
  • Κάλπες στήνονται τη Δευτέρα στην Αίγυπτο για τις πρώτες εκλογές της μετά Μουμπάρακ εποχής, που αποτελούν το πρώτο βήμα εκδημοκρατισμού της χώρας και ουσιαστικά το διακύβευμα της ίδιας της επανάστασης της 25ης Ιανουαρίου. Όμως, η πρεμιέρα σε ένα εκλογικό χρονοδιάγραμμα που εκτείνεται έως τα μέσα του 2012 έρχεται εν μέσω μίας «δεύτερης επανάστασης», όπως ορισμένοι την αποκαλούν», αυτή τη φορά κατά του στρατού που έχει δεσμευθεί να εγγυηθεί την πολιτική μετάβαση, αλλά για πολλούς Αιγύπτιους στην πραγματικότητα επιδιώκει να αγκιστρωθεί στην εξουσία. Η πλατεία Ταχρίρ παραμένει γεμάτη με διαδηλωτές, ενώ ο στρατός προειδοποιεί ότι δεν θα επιτρέψει σε «ταραχοποιούς» να υπονομεύσουν τις εκλογές.
  • Η γερμανική αστυνομία απομάκρυνε την Κυριακή χιλιάδες διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν στο Γκορλέμπεν κατά της άφιξης ενός φορτίου επεξεργασμένων πυρηνικών αποβλήτων που έφτασε με τρένο από τη Γαλλία.
  • Συμφωνία για το μέλλον των εργατών της βιομηχανικής μονάδας της Fiat στο Τέρμινι Ιμερέζε της Σικελίας, όπου σταμάτησε την Παρασκευή η παραγωγή αυτοκινήτων επιτεύχθηκε σε συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας στη Ρώμη. Η αυτοκινητοβιομηχανία θα καταβάλει 15 εκατ. ευρώ για την παροχή βασικού εισοδήματος στους 640 εργαζόμενους που βγαίνουν στη σύνταξη εντός τετραετίας. Για τους υπόλοιπους 900 πρώην εργάτες εξασφαλίζεται η επαναπρόσληψη από την ιταλική εταιρεία Dr Motor. Αναλυτές βλέπουν στη συμφωνία την πρώτη ουσιαστική «επιτυχία» της κυβέρνησης του Μάριο Μόντι.
  • Επαναφέροντας μνήμες της αντιδυτικής ρητορικής που χαρακτήρισε τα χρόνια της προεδρίας του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν εγκαινίασε επίσημα την Κυριακή την εκστρατεία του για την επιστροφή στο Κρεμλίνο με προειδοποίηση προς τη Δύση να μην αναμειγνύεται στη Ρωσία. Ξένες δυνάμεις προσπαθούν να επηρεάσουν τις εκλογές μέσω της χρηματοδότησης μη κυβερνητικών οργανώσεων, υποστήριξε ο Πούτιν από το βήμα του συνεδρίου της Ενωμένης Ρωσίας. «Πεταμένα λεφτά» είπε, τονίζοντας ότι δεν έχουν τύχη στη Ρωσία οι πληρωμένοι Ιούδες και «καλύτερα με τα χρήματα αυτά [οι ξένες χώρες] να ξεπληρώσουν το χρέος τους»...

Οικονομία

  • Απεβίωσε το απόγευμα της Κυριακής, σε ηλικία 54 ετών, ο επιχειρηματίας Θωμάς Λαναράς. Ο επιχειρηματίας νοσηλευόταν σε ιδιωτική κλινική, δίνοντας μάχη με τον καρκίνο, από τον περασμένο Μάρτιο. Ο Θωμάς Λαναράς υπηρξε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Oμίλου ΚΛΩΝΑΤΕΞ και πρόεδρος της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας ΑΕ.
  • Ο κύβος ερρίφθη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, για την επιβολή του αυστηρού δημοσιονομικού πλαισίου που οραματίζεται το Βερολίνο για την Ευρωζώνη. Η Γερμανία, από κοινού με τη Γαλλία, είναι απολύτως αποφασισμένες να προωθήσουν το νέο σύμφωνο το συντομότερο δυνατό, ακόμα και με ιδιαίτερα δραστικές μεθόδους. Έτσι, μεταξύ των εναλλακτικών λύσεων που εξετάζονται από το Βερολίνο και το Παρίσι είναι να συνυπογράψουν άμεσα τη συμφωνία με 8 έως 10 μέλη της Ευρωζώνης, απειλώντας ουσιαστικά να αφήσουν τους υπόλοιπους που αμφιταλατεύονται βορά στις ορέξεις των αγορών...
  • Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ετοιμάζει σχέδιο διάσωσης της Ιταλίας, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Stampa. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «αν η κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται, το σχέδιο αυτό μπορεί να φτάσει τα 600 δισ ευρώ, ώστε να δοθεί, στην κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, περιθώριο 12 - 18 μηνών, για να εγκρίνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, χωρίς το συνεχές βάρος του δημόσιου χρέους».

Αθλητισμός

  • Στην πόρτα της εξόδου από τον Ατρόμητο δείχνει να βρίσκεται ο Γιώργος Δώνης καθώς όπως δήλωσε μετά την ήττα του Ατρομήτου από την Ξάνθη τις επόμενες ημέρες θα σκεφτεί το μέλλον του στην ομάδα, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.
  • Ένας Ολυμπιακός σαφώς καταβεβλημένος από την υπερπροσπάθεια στη Μασσαλία, αλλά και ασύνδετος, παρουσιάστηκε στην Τρίπολη, όπου έχασε 2-0 από τον ανώτερο Αστέρα, με αποτέλεσμα μετά την 11η αγωνιστική, οι «ερυθρόλευκοι» να βρίσκονται στο -5 από την κορυφή. Εκεί, επανήλθε ο Παναθηναϊκός που υπό το βλέμμα του Σισέ νίκησε 3-1 τον ΟΦΗ στο ΟΑΚΑ, αλλά η φραστική επίθεση των οπαδών του στον Βλάση Τσάκα προκάλεσε τη δήλωση απόσυρσης της πριγκιπικής πρότασης για την επένδυση στους «πράσινους»! Στα άλλα ματς, ο Πανιώνιος πέτυχε την πρώτη νίκη του με 2-1 κόντρα στον Άρη, η Ξάνθη φιλοδώρησε με τρία γκολ τον Ατρόμητο και ο Λεβαδειακός έφτασε επίσης στην παρθενική νίκη του με 1-0 απέναντι στη Δόξα Δράμας. Δείτε τι έγινε στην Football League και τη Football League 2.
  • Η εμφάνιση του Ολυμπιακού στην Τρίπολη ήταν ίσως η χειρότερη που έχει πραγματοποιήσει η πειραϊκή ομάδα φέτος και αυτό προκάλεσε την οργή του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ, Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος από το ημίχρονο κιόλας, έφυγε από την εξέδρα και πήγε στα αποδυτήρια της ομάδας του, κάνοντας συστάσεις! Βαλβέρδε: «Μας στοίχισε το πρώτο μέρος». Τσιώλης: «Εκμεταλλευτήκαμε την κούραση του Ολυμπιακού».