web stats

7.2.11

Σφαίρες και διπλωματία

 Δειλά δειλά ξεκίνα να επανέρχεται η ζωή στην Αίγυπτο. Πολλές ξένες βιομηχανίες επαναλειτουργούν. Παρέμβαση Ομπάμα που τόνισε ότι η Αίγυπτος "δεν πρόκειται να επιστρέψει εκεί που ήταν" και πως η ώρα για την αλλαγή είναι "τώρα". Κριτική Μούν στα απολυταρχικά καθεστώτα. 

Το ξέσπασμα του κινήματος αμφισβήτησης στην Αίγυπτο και την Τυνησία θα πρέπει να αποτελέσει ένα μάθημα για τα απολυταρχικά καθεστώτα σε άλλες χώρες δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν διευκρινίζοντας πως μια ομαλή μετάβαση στην Αίγυπτο είναι ουσιαστικής σημασίας για την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. 

Στρατιώτες πυροβόλησαν στον αέρα Μια ριπή περίπου 20 βολών πυροβόλων όπλων ακούστηκε στην πλατεία Ταχρίρ, γεγονός που ερμηνεύθηκε ως απόπειρα ανδρών του στρατού να απομακρύνουν διαδηλωτές που κάθονταν ή κοιμούνταν γύρω από τα άρματα μάχης στην πλατεία. 
Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γερμανικού Πρακτορείου που υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας του γεγονότος οι στρατιωτικοί πυροβόλησαν στον αέρα και δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ενώ οι διαδηλωτές παρέμειναν στις θέσεις τους, γύρω, κάτω από τα άρματα μάχης-ακόμα και μπροστά στις ερπύστριες. Νωρίτερα χθες οι διαδηλωτές είχαν περικυκλώσει τα οχήματα του στρατού, τόσο τα άρματα μάχης όσο και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, ώστε να εμποδίσουν την προσπάθεια τους να συμπιέσουν την περιοχή που έχουν καταληφθεί στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων τις τελευταίες ημέρες. 

Ο στρατός θέλει να πειθαναγκάσει τους διαδηλωτές να φύγουν από την πλατεία Ταχρίρ και την γύρω περιοχή - σημαντικό οδικό κι εμπορικό κέντρο στο Κάιρο - ώστε να υπάρξει επιστροφή στην "ομαλότητα" μετά την οικονομική παράλυση εν μέσω των διαδηλώσεων.