web stats

17.2.11

«Ημέρα της Οργής» στη Λιβύη


Στους δρόμους βγαίνουν την Πέμπτη εκατοντάδες διαδηλωτές σε ολόκληρη την Λιβύη εν όψει της «Ημέρας της Οργής» κατά του ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, έπειτα από τα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες.
Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Λιβύης, λαϊκά συλλαλητήρια οργανώθηκαν τις πρωινές ώρες της Πέμπτης σε όλη τη χώρα από οπαδούς του προέδρου Καντάφι, ο οποίος παραμένει ο μακροβιότερος, εν ενεργεία, ηγέτης της Αφρικής. 

Η 17η Φεβρουαρίου είναι η επέτειος από τα επεισόδια που σημειώθηκαν το 2006 στη Βεγγάζη, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν πολλούς διαδηλωτές οι οποίοι επιτίθεντο κατά του ιταλικού προξενείου στην πόλη.
Οι Αρχές έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν θα ανεχτούν μία λαϊκή εξέγερση.
Η εφημερίδα Quryna, η οποία ανήκει στον γιο του Καντάφι, Σαϊφ αλ-Ισλάμ, χαρακτήρισε τους διαδηλωτές στη Βεγγάζη «σαμποτέρ».
Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Διεθνής Αμνηστία, εξέφρασε ανησυχία για μία νέα καταστολή των διαδηλώσεων.
«Οι Αρχές της Λιβύης πρέπει να επιτρέψουν τις ειρηνικές διαδηλώσεις, όχι να προσπαθούν να τις καταπνίξουν με την καταπίεση», αναφέρει ανακοίνωση της οργάνωσης. 

Αιματηρά επεισόδια
Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τετάρτη κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων αντικαθεστωτικών διαδηλωτών με τις λιβυκές δυνάμεις ασφαλείας στην πόλη Αλ Μπάιντα, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται σε ιστοσελίδες λιβυκών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, με έδρα το εξωτερικό. 
Οι δυνάμεις Εσωτερικής Ασφαλείας και ένοπλοι των επαναστατικών επιτροπών διέλυσαν χρησιμοποιώντας πραγματικά πυρά, μία ειρηνική διαδήλωση νέων της πόλης Αλ Μπάιντα, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων και πολλούς τραυματισμούς, σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Libya Watch, με έδρα το Λονδίνο.
Apo ethnos.gr