web stats

26.1.11

Αίγυπτος: Εκατοντάδες συλλήψεις διαδηλωτών και νέες συγκρούσεις

Αστυνομικοί συγκρούστηκαν με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στο κέντρο του Καΐρου και στο Σουέζ, παρά την απαγόρευση διαδηλώσεων διαμαρτυρίας το πρωί της Τετάρτης από το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών. Τουλάχιστον 500 άτομα συνελήφθησαν, σύμφωνα με τις αρχές ασφαλείας της Αιγύπτου.
Εκατοντάδες διαδηλωτές, που ζητούν την απομάκρυνση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία, συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της Ένωσης των Δημοσιογράφων στο Κάιρο. Οι αστυνομικοί επιτέθηκαν με γκλομπ εναντίον του πλήθους, όταν οι συγκεντρωμένοι προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό και να διαδηλώσουν.
Αρκετές χιλιάδες Αιγύπτιοι είχαν συγκεντρωθεί και έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο του Καΐρου. "Ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος", φώναζαν ρυθμικά οι διαδηλωτές που πετούσαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι απαντούσαν με δακρυγόνα. Νωρίτερα, αστυνομικοί είχαν διαλύσει μια διαδήλωση μερικών δεκάδων ατόμων που είχαν συγκεντρωθεί επίσης έξω από τα δικαστήρια.

Στο Σουέζ αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το νεκροτομείο όπου έχει μεταφερθεί η σορός ενός από τους τρεις διαδηλωτές που σκοτώθηκαν στην πόλη την Τρίτη. Αστυνομικοί συγκρούστηκαν με τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι ζητούσαν να τους παραδοθεί το πτώμα του 45χρονου άντρα, που τραυματίστηκε θανάσιμα στην κοιλιά από πλαστική σφαίρα, σύμφωνα με ιατρικές πηγές. "Η κυβέρνηση σκότωσε το γιο μου" και "Χαμπίμπ, πες στο αφεντικό σου, τα χέρια σου είναι βαμμένα με το αίμα μας", φώναζαν οι διαδηλωτές, αναφερόμενοι στον υπουργό Εσωτερικών της Αιγύπτου, Χαμπίμ αλ-Άντλι.

Το πρωί της Τετάρτης, το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι απαγορεύει τις διαδηλώσεις, έπειτα από τα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν την Τρίτη και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι. Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο τονίζει ότι "δεν θα επιτραπεί καμία προκλητική ενέργεια, συγκέντρωση διαμαρτυρίας, πορεία ή διαδήλωση". Το "Κίνημα της 6ης Απριλίου" που οργάνωσε τις διαδηλώσεις, είχε καλέσει το πρωί τους Αιγύπτιους να βγουν ξανά στους δρόμους διεκδικώντας "το δικαίωμα να ζήσουν με ελευθερία και αξιοπρέπεια". "Θα ληφθούν τα νόμιμα μέτρα κατά οποιουδήποτε" παραβιάσει την απαγόρευση, συνεχίζει η ανακοίνωση του υπουργείου, υπογραμμίζοντας ότι "οι παραβάτες θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη".
Εν τω μεταξύ, το βράδυ της Τρίτης συνελήφθη και ξυλοκοπήθηκε ένας δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας TheGuardian. Οι προσπάθειές του να εξηγήσει στους αστυνομιούς ότι είναι ξένος δημοσιογράφος, είχαν ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ίδιο, να ξυλοκοπηθεί ακόμη πιο άγρια.

Από το απόγευμα της Τρίτης, το Twitterείναι μπλοκαρισμένο στην Αίγυπτο, αφού, όπως συνέβη και στην Τυνησία, μεγάλο μέρος των διαδηλωτών, κυρίως των νέων, οργανώνεται μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Στο Facebookτης Αιγύπτου, περισσότεροι από 90.000 άνθρωποι δήλωσαν έτοιμοι να κατέβουν σε διαδηλώσεις.