web stats

30.6.19

Ο Κυρανάκης και τα «ακροδεξιά βαρίδια» της Νέας Δημοκρατίας

Σάλος έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες με τα λεγόμενα του υποψήφιου βουλευτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Κυρανάκη, αναφορικά με το επίδομα για κάθε νέο παιδί που έχει εξαγγείλει ο
Κυριάκος Μητσοτάκης. Και δικαίως, αφού ο πρώην αναπληρωτής εκπρόσωπος του κόμματος επιδόθηκε, μέσω τουίτερ, σε μια άκρως ρατσιστική τοποθέτηση, κάνοντας λόγο για επίδομα μόνο σε «Ελληνόπουλα» από «Ελληνες γονείς» και όχι σε «Γύφτους».
Αντέγραψε έτσι ακριβώς τη γραμμή και το πνεύμα του ναζιστή Κασιδιάρη, που όταν προσπαθούσε να πλασάρει την υποψηφιότητά του για τον Δήμο Αθηναίων, πρώτος (12.12.2018) είχε σπεύσει να μιλήσει για επίδομα «σε κάθε νέο Ελληνόπουλο που γεννιέται στην Αθήνα».
Δύο μέρες μετά (14.12.2018) ο πρόεδρος της Ν.Δ. προχώρησε στη δική του εξαγγελία και ήδη τότε -πολύ πριν από την τοποθέτηση Κυρανάκη- είχε έρθει να την ερμηνεύσει ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος την εξήρε, θεωρώντας -και πάλι στη λογική Κασιδιάρη- ότι καταδεικνύει την «ουσιαστική και μεγάλη μας ιδεολογική διαφορά με την Αριστερά. Εμείς θέλουμε το Εθνος των Ελλήνων, [ενώ] η Αριστερά νομίζει ότι το δημογραφικό θα λυθεί από την αθρόα εισροή μεταναστών».
Και προ ημερών ο Κων. Κυρανάκης έγραψε στο τουίτερ, αναφερόμενος στην εξαγγελία Μητσοτάκη: «επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε Ελληνόπουλο», για να λάβει ρατσιστικό σχόλιο που του ζητούσε να το σβήσει λέγοντας ότι «είναι κίνητρο να γεννούν οι Γύφτοι».
Και εκεί απάντησε εξίσου ρατσιστικά, προχωρώντας στη διευκρίνιση ότι «το επίδομα θα δίνεται σε Ελληνόπουλα». Και σε άλλη ερώτηση αν εννοεί κάτι διαφορετικό από παιδιά οποιουδήποτε έχει ελληνική υπηκοότητα, ο κ. Κυρανάκης απάντησε: «παιδιά που γεννιούνται από Ελληνες γονείς».
Τον «άδειασε» την επόμενη μέρα ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Ζούλας, δηλώνοντας ότι η σχετική εξαγγελία Μητσοτάκη αφορά «κάθε παιδί που θα γεννιέται στη χώρα μας, από πολίτες δηλαδή που μένουν μονίμως στην Ελλάδα» και καταλήγοντας: «οι Ρομά είναι Ελληνες πολίτες». Και μετά απ’ όλα αυτά υποχρεώθηκε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης να διευκρινίσει ότι το επίδομα θα απευθύνεται «στους γονείς όλων των παιδιών που αυτόματα αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια με τη γέννησή τους.
Αρκεί δηλαδή ακόμη και ένας από τους δύο γονείς να είναι Ελληνας πολίτης». Με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου να αντιδρά, κάνοντας λόγο για «αποκλεισμό πολιτών κρατών της Ε.Ε. και πολιτών τρίτων χωρών που συνεισφέρουν οικονομικά στη χώρα - που υποβάλλουν φορολογική δήλωση και ασφαλιστικές εισφορές» και κατηγορώντας τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι «χρησιμοποιεί το δημογραφικό για να συνδιαλλαγεί με την Ακροδεξιά».
Οσο για τον Κων. Κυρανάκη δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που προκαλεί σάλο με τις δηλώσεις του. Το έκανε και όταν σε ένα αντικομμουνιστικό κρεσέντο (22.3.2019, «Ε TV») φώναζε στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Συρμαλένιο ότι «οι κομμουνιστές σκότωναν Ελληνες! αυτούς εκπροσωπείτε! Αυτοί είστε!».
Και είναι ο ίδιος που στη γραμμή της εθνικιστικής πτέρυγας της Ν.Δ. δήλωνε πρώτος (4.2.2019, News 24/7) ότι δεν θα αποκαλεί τη γειτονική χώρα Βόρεια Μακεδονία. Ακολούθησαν ο Αδωνις Γεωργιάδης και οι σαμαρικοί, για να έρθει τελικά η Ντόρα Μπακογιάννη να τους «αδειάσει», δηλώνοντας ότι η ίδια θα την αποκαλεί με το νέο της όνομα και δείχνοντας έτσι στην ηγεσία τον θεσμικό δρόμο του σεβασμού μιας συμφωνίας που έχει κυρωθεί.
Τον κ. Κυρανάκη είχε καταγγείλει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης ότι οργάνωνε κόσμο μέσω Facebook για να κατεβεί στα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό, ενώ είναι ο πρώην αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ν.Δ. που υιοθετούσε την εθνικιστική ρητορική αποκαλώντας τη Συμφωνία των Πρεσπών «εθνικό έγκλημα» και χαρακτηρίζοντας την παραίτηση Κοτζιά «ένα μεγάλο πλήγμα. Για τα Σκόπια».
Και βέβαια είναι ο ίδιος ο Κων. Κυρανάκης που πρώτος κάλυψε πλήρως την προσπάθεια στελεχών της Ν.Δ., εν όψει της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, να εκφοβίσουν υπουργούς και βουλευτές της κυβέρνησης, παρακινώντας μέλη και φίλους του κόμματος να τους απειλούν μέσω τηλεφώνου «να μην τολμήσουν να προδώσουν τη Μακεδονία» και ότι «αυτό δεν θα ξεχαστεί», ενώ το σχετικό μήνυμα είχε παραδεχτεί ότι απέστειλε ο πρόεδρος της Β4 ΝΟΔΕ της Ν.Δ., Σπ. Αβραμάκος, δημοσιοποιώντας και τα τηλέφωνα των βουλευτών-στόχων.
Ο κ. Κυρανάκης λοιπόν (ρ/σ News 2/47, 12.1.2019) είχε καλύψει τις πρακτικές αυτές, λέγοντας μάλιστα ότι είναι «συνταγματική υποχρέωση» των ψηφοφόρων τα τηλεφωνήματα αυτά. Τότε ο Κυρ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν τον είχε επιπλήξει, αλλά ουσιαστικά είχε υιοθετήσει, μιλώντας στη Βουλή, την ίδια θέση.
Τέλος, ο κ. Κυρανάκης, ρωτήθηκε (Newsbomb, 14.11.2018) αν ο Μάκης Βορίδης και ο Αδωνις Γεωργιάδης είναι «ακροδεξιά βαρίδια στη Ν.Δ.» και απάντησε κατηγορηματικά «όχι, δεν είναι και συγκεκριμένα μιλώντας δεν έχουν ούτε μία δήλωση Βορίδη και Αδωνη και άλλων στελεχών, και εμένα πολλές φορές με κατηγορούν για ακροδεξιό, ούτε μία δήλωση που να έχει περιεχόμενο ακροδεξιάς ρητορικής.
Συγκεκριμένα να μας πει όποιος μας κατηγορεί τι από αυτά που λέει ο Μ. Βορίδης και ο Αδ. Γεωργιάδης είναι ακροδεξιό». Αλλά έτσι ταύτισε τον εαυτό του με τους κ. Γεωργιάδη και Βορίδη, βάζοντάς τον άθελά του στο κάδρο με τα «ακροδεξιά βαρίδια».
Ο Κων. Κυρανάκης είναι δημιούργημα της προηγούμενης φάσης της Ν.Δ., όταν ο κ. Μητσοτάκης επέτρεψε να ηγεμονεύσουν στο κόμμα οι πιο ακραίες φωνές υπό τους κ. Σαμαρά και Γεωργιάδη, ειδικά στο Μακεδονικό, ενώ τώρα έχει υιοθετήσει προεκλογικά την τακτική των ήπιων τόνων. Ομως με τις πρωτοβουλίες του σήμερα ο κ. Κυρανάκης δεν παύει να θυμίζει αυτό το πρόσωπο της Ν.Δ., που ο αρχηγός της θα ήθελε να ξεχαστεί πριν από τις εκλογές.