web stats

29.5.19

Τσέλσι και Άρσεναλ στη μάχη για το τρόπαιο του Europa League

O πρώτος από τους δύο τελικούς που περιμένουν οι ποδοσφαιρόφιλοι σε όλη την υφήλιο
διεξάγεται σήμερα στις 10:00 μ.μ. (ΕΡΤ HD) στο Ολυμπιακό Στάδιο του Αζερμπαϊτζάν στο Μπακού. Ο τελικός του Europa League θα είναι ένας λονδρέζικος «εμφύλιος» ανάμεσα στην Άρσεναλ και την Τσέλσι, ενώ θα υπάρχει και ελληνικό «άρωμα», καθώς στην Άρσεναλ αγωνίζονται οι Σωκράτης Παπασταθόπουλος και Κωνσταντίνος Μαυροπάνος.
Ο σημερινός τελικός αποτελεί την τέταρτη ευκαιρία για Έλληνες παίχτες να διεκδικήσουν τρόπαιο κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, μετά τον Παναθηναϊκό του 1971, τον Άκη Ζήκο με τη Μονακό το 2004 και τον Κωνσταντίνο Μήτρογλου με τη Μαρσέιγ πέρυσι.
Από τη μία, η Τσέλσι είχε σαφώς καλύτερη χρονιά φέτος. Τερμάτισε 3η στο αγγλικό πρωτάθλημα, ενώ έχασε στα πέναλτι τον τελικό του League Cup από την πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτι. Από την άλλη, η Άρσεναλ φέτος δεν κατάφερε να τερματίσει στους 4 πρώτους της Αγγλίας που προκρίνονται στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ωστόσο, προπονητής των «κανονιέρηδων» είναι ο Ουνάι Έμερι,  που έχει κατακτήσει τρία διαδοχικά Europa League με τη Σεβίλλη, οπότε τίποτα δεν είναι προκαθορισμένο.

Εκτός τελικού ο Μικιταριάν για πολιτικούς λόγους

Ο αποψινός τελικός δεν διεξάγεται με τους πιο ευνοϊκούς όρους, καθώς ο επιτελικός μέσος της Άρσεναλ, Χένρικ Μικιταριάν δεν θα μπορέσει να αγωνιστεί. Ο γνωστός ποδοσφαιριστής κατάγεται από την Αρμενία, με την οποία το Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. Έτσι, παρά το γεγονός ότι η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της διοργανώτριας χώρας είχε δηλώσει πως μπορεί να διασφαλίσει την ακεραιότητα του Αρμένιου, η ομάδα του Λονδίνου δήλωσε πως δεν μπορεί να το ρισκάρει και πήρε την απόφαση να παραταχθεί χωρίς αυτόν.
Ενδεικτικό χαρακτηριστικό της κατάστασης αποτελεί το γεγονός πως οι Αζέροι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έλεγχο σε φίλαθλο της Άρσεναλ που φορούσε φανέλα του γνωστού ποδοσφαιριστή.

Δεν θα γεμίσει το γήπεδο

Η απόσταση της Αγγλίας, αλλά και γενικά της Ευρώπης από το Αζερμπαϊτζάν προκάλεσε μία ακόμα αρνητική συνέπεια για τη διεξαγωγή του τελικού. Ενώ συνήθως στους ευρωπαϊκούς τελικούς δεν «πέφτει καρφίτσα», οι αγγλικές ομάδες επέστρεψαν στην UEFA 7.000 εισιτήρια, καθώς δεν υπήρχαν δυνάμει αγοραστές. Έτσι, το χωρητικότητας 69.000 θεατών γήπεδο στο Μπακού δεν θα θυμίζει τόσο ευρωπαϊκό τελικό.
f-syn.gr