web stats

4.4.19

Αυτές είναι οι πιο άχρηστες συμβουλές που θα ακούσεις στη ζωή σου


Μερικοί το ονομάζουν ψεύτικη σοφία, κάποιοι άλλοι απλά λόγια του κώλου. Σε κάθε περίπτωση, πάντοτε βρίσκεται εκείνος ο τύπος που στην προσπάθειά του να φανεί πιο
έξυπνος ή πιο έμπειρος από τους άλλους, θα προσπαθήσει να αναλάβει την «καθοδήγηση» σε κάποιες περιστάσεις. Το κακό είναι πως τα κλισέ του όχι μόνο δε βελτιώνουν τα πράγματα αλλά δημιουργούν περισσότερο προβληματισμό. Και είναι μερικές όπως οι παρακάτω.

«Σκέψου πως κάποιοι είναι σε χειρότερη θέση από εσένα»

Το να υποβαθμίζεις τη δική σου θέση και προσωπικότητα είναι εξίσου επιβλαβές με το να θεωρείς τα πάντα δεδομένα. Πάντα θα υπάρχουν συνθήκες που είναι χειρότερες, αλλά αυτό σε καμιά περίπτωση δεν είναι δικαιολογία για να ψάχνεις παρηγοριά, αντί για λύσεις.

«Άστο να πάει»

Μια πάρα πολύ καλή συμβουλή, αν ήσουν μαθητής Γυμνασίου και δεν έγραψες καλά σε ένα διαγώνισμα. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση όμως, όχι, δεν πρέπει να το αφήσεις να πάει, οτιδήποτε κι αν είναι αυτό. Αντιθέτως, οφείλεις να προσπαθήσεις να βελτιώσεις μια κατάσταση.

«Πρέπει να το δεχτείς»

Κανείς δε θέλει να νιώθει υποχρεωμένος να κάνει κάτι. Όταν ακούς τη φράση «πρέπει να το δεχτείς» ή «έτσι έχουν τα πράγματα» μην μένεις παθητικός. Τίποτα δεν είναι απόλυτο, εκτός ίσως από τον θάνατο. Όλα τα υπόλοιπα μπορούν να συζητηθούν.

«Μην κατηγορείς τον εαυτό σου»

Αυτή η συμβουλή μπορεί να λειτουργήσει αν την ακούσεις από έναν ψυχολόγο, ο οποίος θα σου υποδείξει και κάποιες μεθόδους προκειμένου να αντιμετωπίσεις το θέμα που σε απασχολεί. Αλλά αν η ίδια συμβουλή προέρχεται από τον λογιστή σου ή έναν μηχανικό αυτοκινήτων, τότε είναι εντελώς άχρηστη.

«Απλά ξέχνα το»

Ακόμη και αυτός που θα σου το πει, ξέρει πως δεν το εννοεί, δεν θα το ξεχάσεις και γενικά δεν θα έχει καμία αξία η παραπάνω συμβουλή. Ίσως θα ήταν καλύτερη να πει «ξέρεις, δεν έχω καμιά απολύτως συμβουλή να σου δώσω».

«Άλλαξε τη στρατηγική σου»

Και πάλι, δεν μπορείς απλά να πιστέψεις και πολύ περισσότερο να ακολουθήσεις την άποψη ενός ανθρώπου που απλά μπορεί να έχει διαβάσει μερικά βιβλία ψυχολογίας ή -ακόμη χειρότερα- κάποιο άρθρο στο ίντερνετ και προσπαθεί να εφαρμόσει τις τεχνικές πάνω σε ανθρώπους.
msn.com