web stats

2.4.19

Αν θες να δεις τον γάιδαρο να πετάει, τελικά τον βλέπεις…


Το νέο «γαλάζιο» επιχείρημα είναι πως κάθε θετική είδηση (χρηματιστήριο, ομόλογα κ.ο.κ.) οφείλεται στη δήθεν επικείμενη νίκη Μητσοτάκη στις εκλογές. Σε 8 μήνες! Οταν όλες -μα όλες…- οι καταστροφολογικές προβλέψεις διαψεύστηκαν παταγωδώς και ήρθε η ανάπτυξη, οι καταστροφολόγοι βρήκαν καταφύγιο στον παραλογισμό. Οτι η επιτυχία του Τσίπρα
οφείλεται στον Μητσοτάκη…

Αναρωτηθείτε: Από πότε έχετε να δείτε σε τίτλο (ή σε super στην τηλεόραση) τη λέξη «ανάπτυξη»; Την έννοια που, διαχρονικά, αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο;
Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, πάντως, λένε ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται διαρκώς τα τελευταία οκτώ τρίμηνα. Και όμως, αυτό δεν το λέει κανείς.
Το αρνητικό πρόσημο απουσιάζει εδώ και δύο χρόνια, πράγμα που έχει να συμβεί από το 2005. Δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια. Και όμως, αυτό δεν το λέει κανείς.
Η Κομισιόν είπε ότι τα επόμενα δύο χρόνια η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα επιβραδυνθεί, αλλά στην Ελλάδα θα αυξηθεί. Και όμως, αυτό δεν το λέει κανείς.
Οπως γινόταν και με τα θετικά αντίμετρα για την περίοδο μετά το 2018. Οι πάντες μιλούσαν για τα αρνητικά μέτρα, ουδείς για τα ισοϋψή θετικά αντίμετρα που είχε εξασφαλίσει η ελληνική κυβέρνηση και θα ενίσχυαν το εισόδημα των πολιτών ακριβώς τόσο όσο θα περιοριζόταν. Για όσο διήρκεσε η (θεωρητική) ισχύς τους, σε κανένα μέσο δεν ακούσαμε καν τη λέξη «αντίμετρα». Δεν την έλεγε κανείς.
Τα αντίμετρα ψηφίστηκαν κανονικά στη Βουλή, αλλά για τα ελληνικά συστημικά media ήταν σαν να μην υπήρξαν. Επέμεναν να λένε στον λαό μόνο τη μισή αλήθεια, που -όπως έλεγε η γιαγιά μου- είναι χειρότερη από το ψέμα…

Λένε το επιμέρους, εξαφανίζουν το συνολικό

Διαβάζει ο πολίτης ότι τον Ιανουάριο 2019 ο τζίρος στη βιομηχανία παρουσίασε μείωση 7,6% έναντι του Ιανουαρίου 2018. Μάλιστα. Πουθενά δεν του λένε ότι, συνολικά, το τελευταίο δωδεκάμηνο (Φεβρουάριος 2018 – Ιανουάριος 2019) έχουμε αύξηση 9,4% σε σχέση με το περασμένο δωδεκάμηνο, που είχαμε αύξηση 10,9% σε σχέση με το προπερασμένο.
Δηλαδή, ότι κάθε χρόνο, σταθερά, ο τζίρος στη βιομηχανία ανεβαίνει 10%. Για τα συγκεκριμένα media, είδηση δεν είναι τα δύο συνεχόμενα χρόνια αύξησης 10%. Είδηση είναι ο ένας μήνας μείωσης 7%...
Αποσιωπούν, παραποιούν, πετσοκόβουν, παρερμηνεύουν. Καθημερινά. Σε 24ωρη βάση. Κοιτούν τα πάντα από τη «γαλάζια» πλευρά. Το ίδιο χούι θέλουν να «φορέσουν» στους πολίτες. Να τα βλέπουν όλα αρνητικά, να ανακαλύπτουν παντού την καταστροφή. Με το ζόρι, με το στανιό. Κάνουν τα πάντα για να επιβάλουν τον δικό τους τρόπο σκέψης και μόνον αυτόν. Ακόμη κι αν το τίμημα είναι ακόμα μια ξεφτίλα.
Απόδειξη; Το νέο «γαλάζιο» επιχείρημα, που κάνει θραύση τελευταία στα στέκια των τρολ: πως και ό,τι καλό συμβαίνει πλέον (το χρηματιστήριο που ανεβαίνει, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων που πέφτουν κ.ο.κ.) είναι επειδή σε 8 μήνες δήθεν θα κερδίσει ο Μητσοτάκης τις εκλογές! Πάντως, όταν -μόλις προ 15ημέρου- το χρηματιστήριο δεν πήγαινε καλά, έφταιγαν τα «κόκκινα» δάνεια και η καταστροφή made by ΣΥΡΙΖΑ. Δεκαπέντε μέρες μετά, είναι ο ερχομός του Κυριάκου! Ο,τι να ‘ναι…

«Φεϊκνιουζάδες» με μανδύα τεχνοκράτη

Νέα «μόδα» είναι να βγαίνουν διάφορα, άριστα κατά βάση, «στελέχη της αγοράς» -οι λεγόμενοι «ειδικοί»- και να παρουσιάζουν αυτή την ανοησία ως αποκαλυπτική τους είδηση. Οτι τάχα αυτό λένε οι αγορές. Που τις… άκουσαν αυτοί στα κρυφά και μας μεταφέρουν τι τους είπαν. Ο ορισμός των fake news. Τόσο fake, που από πολιτικής άποψης παραπέμπει σε σκέψη Δημοτικού ενδεδυμένη με τεχνοκρατικές περγαμηνές.
Μέχρι χτες, γνωρίζαμε ως θεμελιώδες αξίωμα ότι μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος προκαλεί αστάθεια στην οικονομία. Η νέα «γαλάζια» άποψη είναι ότι, τελικά, όχι μόνον προκαλεί αισιοδοξία για το μέλλον, αλλά ότι αυτή ξεκινά και οκτώ μήνες πριν από τις εκλογές. Με την ίδια λογική, και η ανάπτυξη του 2014 -για την οποία υπερηφανεύονται εδώ και πέντε χρόνια οι Νεοδημοκράτες- οφειλόταν στον επερχόμενο τότε Τσίπρα, σωστά;
Αν το καλοσκεφτεί κανείς, στην ουσία πρόκειται για επιχείρημα γεννημένο στις στάχτες όλων των προηγούμενων προβλέψεων Μητσοτάκη. Περί ύφεσης, ανεργίας, δημοσιονομικής τρύπας και νέων μέτρων λιτότητας. Οταν όλα -μα όλα…- αυτά διαψεύστηκαν παταγωδώς και στη θέση τους ήρθε η ανάπτυξη, οι καταστροφολόγοι αναγκάστηκαν να βρουν καταφύγιο στον παραλογισμό ότι η επιτυχία του Τσίπρα οφείλεται στον Μητσοτάκη.
Με άλλα λόγια, ισχυρίζονται ότι η ολοκληρωτική, απόλυτη και ηχηρή διάψευση όλων των προβλέψεων Μητσοτάκη ήταν τελικά η μεγάλη του επιβεβαίωση.
Είπαμε, αν θες να δεις τον γάιδαρο να πετάει, τον βλέπεις.
fsyn.gr