Ο Αλεξάντερ Βίνικ ήταν διαχειριστής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας BCT, μέσω της οποίας γίνονταν συναλλαγές με bitcoin – και αρχικά είχε ζητηθεί η έκδοσή του από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Ρωσία.
Τη συνέχιση της δικαστικής διαδικασίας με την εξέταση των μαρτύρων αλλά και του ίδιου του 39χρονου Ρώσου Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστού ως "Mr Bitcoin", αποφάσισε αργά το βράδυ το
Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά όπου εκδικαζόταν η αίτησή του για αποφυλάκιση και έκδοσή του στη χώρα του. Το δικαστήριο παράλληλα απέρριψε αίτημα των συνηγόρων του για υπό όρους αναστολή της προσωρινής κράτησής του.
Η επόμενη δικάσιμος θα ανακοινωθεί στις 28 Μαρτίου.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αλεξάντερ Βίνικ ήταν διαχειριστής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας BCT, μέσω της οποίας γίνονταν συναλλαγές με bitcoin – και αρχικά είχε ζητηθεί η έκδοσή του από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Ρωσία.
Ο 39χρονος που είναι πατέρας δύο ανήλικων παιδιών και η σύζυγός του πάσχει από καρκίνο, είναι σε κατάσταση εξάντλησης, καθώς πραγματοποιεί απεργία πείνας εδώ και 90 ημέρες.
Μάλιστα, για την μεταφορά του στα δικαστήρια χρειάστηκε ιδιωτικό ασθενοφόρο, που συνοδευόταν από αστυνομικές δυνάμεις. Ο ίδιος σε συνεντεύξεις του έχει αναφέρει ότι ο πραγματικός λόγος της υποβολής του σε αυτή τη διαδικασία, δεν είναι κάποια εγκληματική δράση, αλλά η τεχνογνωσία την οποία κατέχει και η οποία μπορεί να οδηγήσει στην οικονομική και νομισματική απελευθέρωση των ανθρώπων.
Η συνήγορός του, Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι τα αδικήματα που του αποδίδονται – και δεν είναι καν σαφές ότι αποδίδονται στον ίδιο – είναι εντελώς νεφελώδη και αόριστα στα διεθνή έγγραφα που έχουν διαβιβαστεί.
Αρχικά η πρόταση της εισαγγελέως στο αίτημα του Βίνικ, ήταν ότι το δικαστήριο ήταν αναρμόδιο να εξετάσει το αίτημα άρσης της κράτησής του, με το αιτιολογικό ότι κρατείται δυνάμει ευρωπαϊκού εντάλματος και για το οποίο υπάρχει μεγαλύτερο όριο κράτησης και ειδικός ποινικός νόμος – ο 3251/2004.
«Έχουμε έγγραφα που θα καταθέσουμε αποδεικνύοντας ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν κρατείται στο πλαίσιο ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης» αντείπε η κ. Κωνσταντοπούλου, ζητώντας ο πελάτης της να ακουστεί στο δικαστήριο. Πρόσθεσε ότι ο Βίνικ δέχεται απειλές για τη ζωή του μέσα στις φυλακές και ότι κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να πεθάνει από την απεργία πείνας που πραγματοποιεί.
«Ο Αλεξάντερ κρατείται 20 μήνες από τις 25/07/2017 […] Έχουν παραβιαστεί τα απώτατα όρια που ορίζει το Σύνταγμα της χώρας μας. Το Σύνταγμα ορίζει ότι δεν επιτρέπεται προσωρινή κράτηση πάνω από 12 μήνες για κακουργήματα και πάνω από 6 μήνες για πλημμελήματα – και αυτό μπορεί να πάει μέχρι τους 18 μήνες στο ανώτατο απαραβίαστο όριο» σημείωσε η κ.Κωνσταντοπούλου.
Ο Ρώσος συνήγορος του Βίνικ, είπε στο δικαστήριο ότι οι εισαγγελικές αρχές στη Γαλλία έχουν άρει το ένταλμα σύλληψης εναντίον του πελάτη του και πλέον δεν ισχύει.
Ανέφερε επίσης, ότι ο πελάτης του κρατείται σε ειδικό χώρο στο νοσοκομείο των φυλακών και ότι η μη ακροάσή του από τα δικαστήρια, αλλά και οι συνεχείς μεταγωγές, τον έχουν φέρει σε απελπισία. Έως σήμερα δεν έχει ενημερωθεί για ποιον λόγο παραμένει προφυλακισμένος, τόνισε.
Μετά το πέρας της διαδικασίας, η κ. Κωνσταντοπούλου σε δηλώσεις της ανέφερε τα εξής:
«Η υπεράσπιση του Αλεξάντερ Βίνικ επιμένει στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του, στην εξέταση των μαρτύρων και στην εξέταση του ίδιου. Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως να μην ακουστεί κανείς, αποφάσισε την πρόοδο της διαδικασίας και την εξέταση των στοιχείων. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς για πρώτη φορά θα ακουστεί ο Αλεξάντερ μετά από όλους αυτούς τους μήνες που κρατείται.
Στις 28 Μαρτίου θα ξέρουμε την επόμενη δικάσιμο και εκεί θα συνεχιστεί η εξέταση των μαρτύρων που είναι πολύ σημαντική, η κατάθεση των εγγράφων και η τοποθέτηση του ίδιου του Αλεξάντερ, που αυτή τη στιγμή αγωνίζεται και μάχεται για την ίδια του τη ζωή και την οικογένειά του, για την αξιοπρέπειά του, για τα δικαιώματά του, για την ελευθερία του. Γι’ αυτά που το ελληνικό κράτος και το Σύνταγμα, είναι ταγμένα για να προστατεύουν κάθε ανθρώπινη ύπαρξη».