web stats

15.3.19

Να ρυθμιστεί το θέμα των υπόδικων δημάρχων



Επαναφορά της διάταξης που προβλέπει έκπτωση-αργία από τα αξιώματα της Τ. Αυτοδιοίκησης καταδικασμένων και υπόδικων για σοβαρά αδικήματα ζητά ο κοιν. εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση στη Βουλή

Την επαναφορά της ρύθμισης που απαγορεύει σε αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ασκούν τα καθήκοντά τους εφόσον είναι υπόδικοι, πόσο μάλλον καταδικασμένοι, για σοβαρά αδικήματα, ζητά με ερώτησή του στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης.

Η ερώτηση, μάλιστα, κατατίθεται σε μία κάθε άλλο παρά τυχαία συγκυρία αφού τέθηκε στη
διαδικασία της διαβούλευσης το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τις αλλαγές στον χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης και σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή.

‘Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Νίκος Ξυδάκης «με τον ν. 3852/2010 («Καλλικράτης») προβλεπόταν (άρθρο 236, παρ. 1) ότι οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης (περιφερειάρχες, δήμαρχοι, σύμβουλοι κλπ.) που καταδικάζονται αμετάκλητα ως αυτουργοί ή συμμέτοχοι για μια σειρά σοβαρών αδικημάτων (ανάμεσά τους παραχάραξη, κλοπή, απιστία, πλαστογραφία, ψευδής βεβαίωση, σωματεμπορία, δωροδοκία, λαθρεμπορία και άλλα) εκπίπτουν του αξιώματός τους.

Επίσης, ότι (άρθρο 236, παρ. 2) οι εν λόγω αιρετοί ετίθεντο σε αργία εφόσον παραπέμπονταν για κακούργημα ή εφόσον είχε εκδοθεί καταδικαστική σε βάρος τους απόφαση για τα συγκεκριμένα πλημμελήματα ή για κακούργημα». ‘

Όμως «η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου κατήργησε την παραπάνω διάταξη του Καλλικράτη».

Έτσι σημειώνει ο Ν.Ξυδάκης «αιρετοί που έχουν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό για αδικήματα όπως πχ. δωροδοκία, λαθρεμπορία, σωματεμπορία και άλλα, εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους πλήρως και ανεμπόδιστα έως την τελεσίδικη απόφαση, που όλοι γνωρίζουν ότι με τους δικαστηριακούς ρυθμούς, πιθανότατα θα εκδοθεί μετά την ολοκλήρωση της θητείας του αιρετού ή και πολύ αργότερα». 

Ο κοινοβ. εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «η κατάσταση αυτή προκαλεί τεράστια κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα και την αυτοδιοίκηση, πέραν των κινδύνων που συνεπάγεται για την υγιή και σύννομη λειτουργία δήμων και περιφερειών και τα συμφέροντα των πολιτών». 

Από vouliwatch.gr