web stats

23.1.15

efsyn…Κεντροαριστερά: Τι φέρνει η επόμενη μέρα

Κεντροαριστερά: Τι φέρνει η επόμενη μέρα

kentroaristera.jpg

Ολα τα σενάρια για τις εξελίξεις που φέρνει η κάλπη σε ΠΑΣΟΚ, Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών και ΔΗΜΑΡ | EUROKINISSI

Σημαντικές εξελίξεις προβλέπονται στο εσωτερικό της πλειονότητας των κομμάτων από τις κάλπες της Κυριακής. Το τελικό αποτέλεσμα θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την επόμενη ημέρα και τη βιωσιμότητα των πολιτικών σχηματισμών, τους συσχετισμούς δυνάμεων, τη στάση έναντι της κυβέρνησης και ενδεχομένως να ανοίξει ζητήματα αμφισβήτησης ή άμεσης αντικατάστασης της ηγεσίας. Ειδικότερα για το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών και τη ΔΗΜΑΡ, που δίνουν με καλύτερους ή χειρότερους οιωνούς μια σκληρή μάχη, η 25η Ιανουαρίου είναι σίγουρα καθοριστική, εξίσου κρίσιμη όμως αναμένεται και η Δευτέρα 26 του μήνα...
ΠΑΣΟΚ
Οι μετεκλογικές διεργασίες στη Χαριλάου Τρικούπη, που ίσως περιλαμβάνουν ριζικές ανακατατάξεις στην κορυφή της κομματικής πυραμίδας, έχουν προδιαγραφεί από τον ίδιο τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος έχει προαναγγείλει τη διεξαγωγή ενός ανοιχτού ενωτικού συνεδρίου της παράταξης, «όπου θα
τεθούν όλα χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις». Οι αναφορές αυτές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αυτομάτως ανοίγουν τη συζήτηση σχετικά με το θέμα του αρχηγού, ενισχύονται μάλιστα από τις πρόσφατες διατυπώσεις του ότι «οι ηγεσίες έρχονται και παρέρχονται», «δεν είμαι κληρονόμος ούτε ιδιοκτήτης» και «δεν με ενδιαφέρει να είμαι προσδεδεμένος σε καμία καρέκλα».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κομματικών παραγόντων, το εκλογικό αποτέλεσμα θα επηρεάσει καταλυτικά τις αποφάσεις του κ. Βενιζέλου, ο οποίος θα εξέταζε να αποσυρθεί αλλά επ’ ουδενί σε συνθήκες ήττας και προσωπικής πολιτικής αποτυχίας. Από την άλλη πλευρά, η επίτευξη του δύσκολου στόχου της τρίτης εντολής με ένα καλό ποσοστό θα ελαχιστοποιούσε τις πιθανότητες άμεσης αποχώρησής του. Τους τριγμούς θα επέτεινε μια οριακή είσοδος του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, ενώ στο μάλλον απίθανο σενάριο να μείνει εκτός, οι εσωκομματικές διαδικασίες θα επιταχύνονταν. Στους βέβαιους «δελφίνους» του Ευάγγελου Βενιζέλου υπολογίζονται οι Φώφη Γεννηματά, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ λύσεις από τη νέα γενιά στελεχών θα μπορούσαν να αποτελέσουν οι Νίκος Ανδρουλάκης και Κυριάκος Πιερρακάκης.
Ερώτημα αποτελεί η στάση του ΠΑΣΟΚ έναντι του Γιώργου Παπανδρέου, με αρκετά στελέχη να επισημαίνουν, πάντως, την ανάγκη να εξαντληθούν οι προσπάθειες για την ενιαία έκφραση του χώρου. Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, πριν από τις όποιες εσωκομματικές εξελίξεις, θα τεθεί η συμμετοχή ή όχι στο κυβερνητικό σχήμα, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να δηλώνει μόλις χθες ότι το ΠΑΣΟΚ θα βρίσκεται πάντα «στο πλευρό της νόμιμης κυβέρνησης». Υπό προϋποθέσεις θα διερευνηθεί η παροχή ψήφου ανοχής.
Κίνημα
Για μεταμεσονύχτιο «καρδιοχτύπι» προετοιμάζονται στο Κίνημα, αισιοδοξώντας ότι στις... καθυστερήσεις θα εξασφαλίσουν το πολυπόθητο 3%. Στο σενάριο αυτό, ο Γιώργος Παπανδρέου παραμένει ζωντανός στο πολιτικό παιχνίδι και του δίνεται η δυνατότητα να διαδραματίσει ρόλο, τόσο σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση κυβέρνησης όσο και στον χώρο της κατακερματισμένης Σοσιαλδημοκρατίας.
Για το μεν πρώτο έχει ταχθεί υπέρ των κυβερνήσεων συνασπισμού με προοδευτικό πρόσημο και όπως εκτίμησε με τη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.», η παρουσία του Κινήματος στη Βουλή «θα επιβάλει στον πρώτο τη συνεργασία». Σχετικά με την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, είναι ηλίου φαεινότερο ότι η διατήρησή του στο προσκήνιο καθιστά δυσμενέστερες τις κινήσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, καθώς ο κ. Παπανδρέου έχει υποστηρίξει ότι θα αγωνιστεί να ξαναφτιάξει την παράταξη από την αρχή στη βάση ιδρυτικών αρχών και αξιών. Καταστροφική, βάζοντας πρόωρο τέλος στην πρωτοβουλία, θεωρείται εύλογα η εξέλιξη να μείνει το Κίνημα εκτός Κοινοβουλίου, παρά το γεγονός ότι οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού διατείνονται ότι «μόλις τώρα ξεκινήσαμε».
ΔΗΜΑΡ
Αγώνα για την επιβίωση της καταβάλλει η ΔΗΜΑΡ στις μεθαυριανές εκλογές, αν και όπως όλα δείχνουν από τη Δευτέρα δεν θα προσμετράται στις κοινοβουλευτικές δυνάμεις. Ο Φώτης Κουβέλης διαβεβαιώνει ωστόσο φίλους και εχθρούς ότι «η ΔΗΜΑΡ ήρθε από μακριά και πάει μακριά», απορρίπτοντας κάθε σκέψη για αναστολή λειτουργίας του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύμπραξη με τους Πράσινους του Νίκου Χρυσόγελου θα διατηρηθεί και μετά το κλείσιμο της κάλπης, ενώ αρκετοί από τους πρώην βουλευτές που αρνήθηκαν να είναι υποψήφιοι σε αυτή την αναμέτρηση είχαν θέσει επί τάπητος την ιδέα της επανίδρυσης τη ΔΗΜΑΡ, υπονοώντας την ανανέωση στην κορυφή. Παρά ταύτα, ο κ. Κουβέλης έχει νωπή την εντολή του συνεδρίου που τον επανεξέλεξε στην προεδρία.
Πιστεύοντας στην αλλαγή πολιτικής σελίδας στη χώρα και στηρίζοντας στην πράξη την προοδευτική διακυβέρνηση, δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση, πιθανή πρόσκληση προς τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα για ανάληψη συγκεκριμένης θέσης ευθύνης.