web stats

26.1.15

ef-syn…Νέα κυβέρνηση μετά την ιστορική νίκη της Αριστεράς

Νέα κυβέρνηση μετά την ιστορική νίκη της Αριστεράς

O ΣΥΡΙΖΑ καλείται να αποδείξει ότι δεν αποτελεί «πολιτική παρένθεση» αλλά έρχεται ως μια κυβέρνηση μακράς πνοής | REUTERS /Alkis Konstantinidis
Η επόμενη μέρα της ιστορικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε εκείνους που μέχρι χθες είχαν αναγορεύσει σε μέγιστη πολιτική αρετή τον φόβο και την τρομοκρατία πρωτοστατεί στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Η αδυναμία συγκέντρωσης των απαραίτητων 151 βουλευτών (με μόλις δύο έδρες λιγότερες) οδήγησε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στην αναζήτηση συμμάχων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Στις 10:30 το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, με τον οποίο συμφώνησαν κυβέρνηση συνεργασίας.
«Από αυτή τη στιγμή στη χώρα υπάρχει κυβέρνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πάνος Καμμένος μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Αλέξη Τσίπρα - Πάνου Καμμένου Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Αλέξη Τσίπρα - Πάνου Καμμένου | ΕUROKINISSI
«Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα» πρόσθεσε μπροστά στις κάμερες ο Πάνος Καμμένος, δηλώνοντας παράλληλα τη συμμετοχή του κόμματός του στην κυβέρνηση της Αριστεράς.
«Το νέο κυβερνητικό σχήμα θα το ανακοινώσει ο πρωθυπουργός» συμπλήρωσε, αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.
Στον Ιερώνυμο ο Αλέξης Τσίπρας
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο στις 14:30 στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ενημερώσει τον αρχιεπίσκοπο πως επιθυμεί η ορκωμοσία του να είναι πολιτική.
Στις 16:00 η ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού
Στις 15.30 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και λίγο αργότερα (16.00) θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού
Θα ακολουθήσει συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρο Θεοδωράκη.
Ν.Δ.: «Πολύ άσχημα ξεκίνησε ο κ. Τσίπρας»
Η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, σχολίασε σχετικά: «Πολύ άσχημα ξεκίνησε ο κ. Τσίπρας. Αγνοεί επιδεικτικά μια παράδοση αιώνων του ελληνικού έθνους, η πορεία του οποίου είναι συνυφασμένη με την Ορθοδοξία».
ΚΚΕ: «Όχι» σε ψήφο στήριξης ή ανοχής
Δεν υπάρχει αντικείμενο συνάντησης με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και νέο πρωθυπουργό της χώρας. Όπως ήδη ανακοινώθηκε δημοσίως, έχει επιτευχθεί κυβερνητική συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛΛ, σήμερα ορκίζεται πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας και επίκειται η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, επισημαίνει ατύπως ο Περισσός, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ όπως έχει δεσμευτεί προεκλογικά στον ελληνικό λαό, δεν πρόκειται να δώσει ψήφο στήριξης ή ανοχής με οποιαδήποτε μορφή.