web stats

19.1.15

ef-syn…Μια νέα ιδέα πλανάται στην Ευρώπη

Μια νέα ιδέα πλανάται στην Ευρώπη

Μια νέα ιδέα πλανάται στην Ευρώπη  
Η Ευρώπη έχει στραμμένο το βλέμμα στην Ελλάδα και στον Αλέξη Τσίπρα 
Παρά τις επικοινωνιακές παγίδες, παρά την αποσιώπηση που επιβάλλουν τα ελεγχόμενα από τις ελίτ ΜΜΕ, ο πραγματισμός που διέπει τον λόγο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι διαβεβαιώσεις για παραμονή στο ευρώ, ο οικονομικός ορθολογισμός του αιτήματος για αναδιαπραγμάτευση του χρέους, οι προτάσεις περί μιας διεθνούς διάσκεψης όχι μόνο δεν τρομάζουν πια αλλά αντίθετα κερδίζουν όλο και πιο πολλούς υποστηρικτές στην Ευρώπη.
«Μια νέα ιδέα πλανάται σε όλη την Ευρώπη, θα πρέπει να διαγραφεί το χρέος της Ελλάδας;» τονίζει σε χθεσινό του δημοσίευμα ο βρετανικός «Οbserver». Το δημοσίευμα παραθέτει τη θέση της λονδρέζικης ομάδας πίεσης Jubilee Debt Campaign, η οποία έχει μελετήσει πλειάδα υπερχρεωμένων χωρών του πλανήτη.

Η Jubilee Debt Campaign διαμηνύει ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να απαιτήσει μια πιο γενναιόδωρη προσέγγιση από τους πιστωτές της, αφού από τα 252 δισ. ευρώ που έχει δανειστεί από αυτούς από το 2010, μόλις το 10% έχει κατευθυνθεί στο εσωτερικό της σε δαπάνες του Δημοσίου. Αντίθετα, το υπόλοιπο 90% έχει ξοδευτεί για την αποπληρωμή χρέους και τόκων προς hedge funds και τράπεζες του εξωτερικού, κυρίως γαλλικές και γερμανικές.
Εν τω μεταξύ, δημοσκόπηση οικονομολόγων στο Bloomberg την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι περισσότεροι από τους μισούς αναμένουν κάποια ελάφρυνση του χρέους μετά τις εκλογές. Κάποιοι οικονομολόγοι θεωρούν μάλιστα ότι ο απεγκλωβισμός της Ελλάδας θα κάνει καλό και για την ευρωζώνη.
Τα δύο σενάρια του «Spiegel»
Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση για τα δύο σενάρια που μπορούν να εξελιχθούν, με την επικράτηση ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, παρουσιάζει το περιοδικό «Spiegel». Την ανάλυση υπογράφει ο Χένρικ Μίλερ, καθηγητής οικονομολόγος, αλλά και δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης του περιοδικού «Μάνατζερ».
Η ανάλυση εξετάζει δύο σενάρια. Το πρώτο είναι το σενάριο τρόμου, από την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η αισιόδοξη εκδοχή, σύμφωνα με την οποία μια νίκη της ελληνικής Αριστεράς μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπή της πολιτικής σε ολόκληρη την Ευρώπη.
«Ο Τσίπρας και οι σύμβουλοί του ίσως έχουν δίκιο. Η ευρωζώνη δεν θα βγει από την κρίση, εάν δεν διαγραφεί ένα μέρος του χρέους. Αυτό βέβαια σημαίνει πως πολλές επιχειρήσεις και ιδιώτες θα κηρύξουν πτώχευση. Το ίδιο και το ελληνικό κράτος. Τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να διαγράψουν μεγάλα ποσά. Ομως, οι εκλογές για το ελληνικό Κοινοβούλιο μπορεί να είναι έναυσμα για μια αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη», γράφει χαρακτηριστικά ο Χένρικ Μίλερ.
Πώς βλέπουν οι Ιταλοί τις ελληνικές εκλογές
Βέβαιη θεωρούν τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές τις Κυριακής κύριοι συντελεστές της ιταλικής πολιτικής ζωής. Δεν είναι τυχαίο ότι στην τελευταία συνεδρίασή της η διεύθυνση του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος του Ματέο Ρέντσι αποφάσισε να πάρει ανοιχτά θέση σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.
Με απόφασή τους οι Δημοκρατικοί ζητούν από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα να ξεκινήσει διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ απευθύνονται και στο σύνολο της ιταλικής κυβέρνησης με συγκεκριμένο αίτημα: να παρέμβει ώστε να σταματήσει κάθε είδους ανάμειξη άλλου κράτους και ευρωπαϊκού και διεθνούς οργανισμού στην ελληνική προεκλογική εκστρατεία.
Με αναλυτικό τρόπο θέλησε να αναφερθεί στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα και ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι.
Σε άρθρο του, που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα της Ρώμης «Ιλ Μεσατζέρο», ο Ιταλός πρώην επικεφαλής της συμμαχίας της Ελιάς εκτιμά ότι «εξαιτίας της βαθύτατης και παρατεταμένης κρίσης της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε ένα αυξανόμενο ποσοστό της λαϊκής ψήφου, με ένα σύνολο προτάσεων σχεδόν επαναστατικών, τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πολιτική».
Οσο για τον Αλέξη Τσίπρα, και ο Πρόντι (από τους κύριους υποψήφιους για τη διαδοχή του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στην προεδρία της Δημοκρατίας) υπογραμμίζει ότι «παραλληλίζεται, από έναν αριθμό παρατηρητών, με τον πρώην Βραζιλιάνο πρόεδρο Λούλα, ο οποίος ξεκίνησε ως επαναστάτης και στη συνέχεια εφάρμοσε στη χώρα του μια πολιτική ισχυρών αλλά ρεαλιστικών μεταρρυθμίσεων».