web stats

20.5.14

Αλ. Τσίπρας: Ή με μας ή με τους Μερκελιστές

Ως μήνυμα καταδίκης των κυβερνητικών εταίρων αποτίμησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το αποτέλεσμα του α' γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ενώ εν όψει των ευρωεκλογών έθεσε το δίλημμα «ή με εμάς ή με τους Μερκελιστές».
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ο πολιτικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές
επετεύχθη, καθώς «η Ν.Δ. βρίσκεται μπροστά στο παγκόσμιο επίτευγμα να μην έχει υποψήφιο στον δεύτερο γύρο στον πρώτο δήμο και στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας» και «το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει στον εκλογικό χάρτη, μια και κανείς και καμιά δεν θέλησε να δηλώσει ότι τον στηρίζει το ΠΑΣΟΚ μπας και διασωθεί εκλογικά».

Ερωτηθείς αν θα θέσει θέμα πρόωρων εκλογών σε περίπτωση που το κόμμα του τερματίσει πρώτο με διαφορά στις ευρωεκλογές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχουν αποδεχθεί το δίλημμα «ή μένουν ή φεύγουν».
«Γι’ αυτό», πρόσθεσε, «και ο κόσμος γνωρίζει ότι έχει ένα ξεκάθαρο δίλημμα. ΄Η με εμάς ή με τους Μερκελιστές». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίστηκε μάλιστα βέβαιος πως η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ «θα κοιτάει το βράδυ της Κυριακής στη μία οθόνη το αποτέλεσμα στη Γερμανία, και στην άλλη το αποτέλεσμα στην Ελλάδα. Και θα χαρεί πολύ αν η Ν.Δ. έχει αντέξει».

Όπως είπε, την Κυριακή το μέλλον περνάει στα χέρια του λαού, καθώς αυτός «θα άρει την εμπιστοσύνη του από μία κυβέρνηση που έχει χάσει την λαϊκή νομιμοποίηση εδώ και καιρό».
«Καταλαβαίνουν οι πολίτες ότι όσο πιο μεγάλη είναι η διαφορά τόσο πιο γρήγορα θα έρθει το τέλος των μνημονιακών πολιτικών. Όσοι έχουν πληγεί από αυτές τις πολιτικές ανεξαρτήτως προτιμήσεων μπορούν και πρέπει να γίνουν το μεγάλο κύμα που θα φέρει την αλλαγή. Αυτό το μήνυμα ανατροπής θα αναγκάσει την κυβέρνηση να προκηρύξει εκλογές», πρόσθεσε.

«Οι Κάννες σκότωσαν τη Δημοκρατία και όχι το δημοψήφισμα»
Σχολιάζοντας το παρασκήνιο των Καννών τον Νοέμβριο του 2011, ο κ. Τσίπρας σχόλιασε ότι «τεχνοκράτες, γραφειοκράτες και εξωθεσμικά κέντρα, σε πλήρη συνεννόηση με το δικό μας πολιτικό προσωπικό -εφεδρεία που είχαν από καιρό ανασύρει από την ναφθαλίνη, ερήμην του λαού, έσωσαν τους τραπεζίτες και τις αγορές».
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι στις Κάννες «σκότωσαν» την δημοκρατία και όχι το δημοψήφισμα. «Καταδίκασαν έναν ολόκληρο λαό. Τα ασφαλιστικά ταμεία, τους μικροομολογιούχους, τα πανεπιστήμια και τα νοσοκομεία. Σαμαράς και Βενιζέλος δεν είχαν κανέναν ενδοιασμό -για προσωπικό τους όφελος- να συμμετάσχουν σε αυτή την εκτροπή. Και έκτοτε μονιμοποίησαν την εκτροπή», συνέχισε.

«Όπλο του ΣΥΡΙΖΑ η πολυφωνία»
Εξάλλου, αντέκρουσε το επιχείρημα ότι λόγω της πολυφωνίας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει ανεπάρκεια αυτοσυγκράτησης. Όπως είπε, «η πολυφωνία και η εσωκομματική δημοκρατία είναι το μεγάλο όπλο του ΣΥΡΙΖΑ» και όλους τους δεσμεύουν οι συλλογικές αποφάσεις του κόμματος.
Κατηγόρησε επίσης τα μέσα ενημέρωσης για υπερπροβλή των εκάστοτε αντικρούμενων θέσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως κάνουν την τρίχα τριχιά, ενώ αναφέρθηκε και «σ τη γνωστή μονταζιέρα -σήμα κατατεθέν της Συγγρού».
«Ξέρουμε καλύτερα από τον καθένα τις πολιτικές μας αδυναμίες, αλλά δεν μπορείτε να παραγνωρίσετε ότι είμαστε πια έτοιμοι από καιρό να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Τότε θα κριθούμε», συμπλήρωσε.

«Φανερώνουν τον πανικό τους»
Απαντώντας στις κατηγορίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «σύνδρομο ‘89» και γι' αυτό στελέχη του κάνουν λόγο για εδώλια, Ειδικά Δικαστήρια και εξεταστικές επιτροπές, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «επειδή έχουν συνηθίσει τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα στην συγκάλυψη και την ατιμωρησία, φανερώνουν τον πανικό τους».
«Εμείς δεν υπάρχει περίπτωση να μην διερευνήσουμε όλα τα μεγάλα πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα που έβαλαν έναν ολόκληρο λαό να τα πληρώσει. Και θα το κάνουμε όπως ακριβώς λέει το Σύνταγμα, όπως ακριβώς πρέπει σε μία δημοκρατική χώρα», κατέληξε.