web stats

28.4.14

η μηδενική πιθανότητα οικονομικής ανάπτυξης


Πάω στοίχημα ότι σε όποιον δήμο της Ελλάδας κι αν είστε, αν σας έρθει φυλλάδιο του νυν δημάρχου που ξανακατεβαίνει φέτος, θα δείτε πρώτο πρώτο στη μαρκίζα το «ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΨΑΜΕ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ» με κεφαλαία.


Όλες οι πόλεις αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, η ανυπαρξία υποδομών για τα απορρίμματα και για την ανακύκλωση, οι πάμπολλοι συμπολίτες μας –Έλληνες και μετανάστες– που εξαθλιώνονται στους δρόμους που περπατάμε, οι συνέπειες της κρίσης που μας κάνει περισσότερο κατσούφηδες και γκρινιάρηδες, η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας που απογείωσε τα διπλοτριπλοπαρκαρίσματα.
Το ζήτημα είναι ένα, συμπολίτες μου. Η κρίση θα συνεχιστεί. Κανένας δεν μπορεί να μας τάξει θέσεις εργασίας, μεγαλόπνοα έργα σαν την πυραμίδα του Χέοπα, την εξάλειψη των συνεπειών της κρίσης.

Στην Πάτρα, μια πόλη γεμάτη φοιτητές, όλοι οι νέοι αναγκάζονται να αναλώνονται στις καφετέριες του κέντρου, είτε γιατί το παραλιακό μέτωπο είναι αναξιοποίητο, είτε γιατί δεν υπάρχουν ποδηλατόδρομοι, είτε γιατί η συγκοινωνία εντός του μεγαλύτερου καλλικρατικού, πλέον, δήμου είναι επικίνδυνη αποστολή. Αξιοπερίεργα, η Βιομηχανική Περιοχή δεν συνδέεται σιδηροδρομικά με το κέντρο της πόλης ή το λιμάνι. Ομοίως και το αεροδρόμιο του Αράξου με το κέντρο της πόλης.

Συνέπεια των προηγούμενων η μηδενική πιθανότητα οικονομικής ανάπτυξης μέσω του εμπορίου και του τουρισμού. Δεν αξιοποιούνται τα δημοτικά κτήρια για την άμεση φιλοξενία αστέγων. Δεν υπάρχει διάδοση της ανακύκλωσης στις τοπικές κοινότητες που ζουν περισσότερο γηραιότεροι σε ηλικία. Φανάρια σε κεντρικότατους δρόμους είναι ασυγχρόνιστα καθιστώντας επικίνδυνη τη διάβαση πεζών όχι μόνο σε τυφλούς ή άτομα με αναπηρία, ακόμα και σε αρτιμελείς. Δεν υπάρχει συνεργασία Δήμου και Αστυνομίας για την κάλυψη του κενού που προκλήθηκε από την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας. Ο Δήμος δεν αξιοποιεί το άρτιο επιστημονικό δυναμικό του Πανεπιστημίου Πατρών για τα μεγάλα ζητήματα της πόλης, από το περιβάλλον και το κυκλοφοριακό μέχρι την αξιοποίηση των φοιτητικών ομάδων που καινοτομούν στην περιοχή παράγοντας τεχνολογικά αγαθά υψηλής ποιότητας. Από τις 10 παραλίες του Δήμου οι 3 είναι ακατάλληλες ενώ άλλες 6 έχουν επαρκή (όχι εξαιρετική) ποιότητα, σε περιοχές που δεν υπάρχουν κοντά ρυπογόνα εργοστάσια.

Το να αντιμετωπίσεις όλα αυτά τα προβλήματα δεν απαιτεί μεγάλα έργα με τεράστιες κορδέλες. Επιβάλλεται να ξαναβρωμίσουμε τις πόλεις μας, να διώξουμε την «καθαρότητα» του «κάνω ό,τι μου έχουν ορίσει να κάνω». Δαιμονοποιήθηκε το απλό και το επιθυμητό για να έρθει το «καθαρό» και νοικοκυρεμένο τίποτα. Να τις ξαναβρωμίσουμε με το χαμόγελο, την αλληλεγγύη, να ζωντανέψουν ξανά οι δρόμοι, να γίνουν καλύτερες οι συνθήκες για όσους δεν έχουν ακόμα απολυθεί, να υπάρξουν προοπτικές και υποδομές για να βρουν δουλειά οι άνεργοι.
Τον καιρό της κρίσης χρειάζεται να ξαναβρωμίσουμε τα χέρια μας για να κάνουμε κάτι μικρό και καλό για τις ζωές μας.

Πολυχρόνης Μπακόμητρος είναι φοιτητής Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Δήμου Πατρέων με τον συνδυασμό «Πρωτοβουλία για την Πάτρα»
- See more at: http://www.toportal.gr/?i=toportal.el.politikh&id=3461#sthash.KgcqjDRK.dpuf