web stats

1.3.14

Την ουκρανική ακτοφυλακή στην Κριμαία καταλαμβάνουν Ρώσοι στρατιώτες

Την ουκρανική ακτοφυλακή στην Κριμαία καταλαμβάνουν Ρώσοι στρατιώτες
Εκτός ελέγχου φαίνεται πως είναι πλέον η κατάσταση
Εκτός ελέγχου φαίνεται πως είναι πλέον η κατάσταση στην Ουκρανία καθώς σύμφωνα με τον  υπουργό Άμυνας της χώρας, η Ρωσία έφερε μέσα σε λίγες ώρες επιπλέον 6.000 στρατιώτες σε ουκρανικό έδαφος!

Ο Ιχορ Τενιούκ είπε ακόμη ότι ο ουκρανικός στρατός είναι σε κατάσταση συναγερμού στην περιοχή της Κριμαίας.

Οι τελευταίες πληροφορίες από την Κριμαία θέλουν τις ρωσικές δυνάμεις να πολιορκούν
την έδρα της ουκρανικής ακτοφυλακής στην Σεβαστούπολη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η υπηρεσία συνοριοφυλακής της Ουκρανίας, υπάρχουν 300 περίπου άνδρες οι οποίοι δηλώνουν ότι έχουν λάβει εντολή από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

«Βρίσκεται σε εξέλιξη μια απόπειρα κατάληψης της έδρας της ακτοφυλακής στη Σεβαστούπολη. Όλα τα σκάφη είναι σε επιφυλακή», προστίθεται στην ανακοίνωση και τονίζεται ότι οι επιτιθέμενοι δήλωσαν ότι έλαβαν εντολή από τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου «να καταλάβουν αυτή τη μονάδα».

Νωρίτερα, πληροφορίες ανέφεραν ότι Ρώσοι στρατιώτες έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στην πόλη Κιρόφσκογε, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως από στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη.

Μια ουκρανική στρατιωτική πηγή που μίλησε στο πρακτορείο Ιντερφάξ είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να καταλάβουν μια βάση αντιαεροπορικών πυραύλων στην Κριμαία και πως  20 στρατιώτες έχουν ήδη μπει σε αυτή, τονίζοντας πως είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις.

Επίσης, ενοπλοι άνδρες έχουν καταλάβει επίσης το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μπελμπέκ κοντά στη Σεβαστούπολη, μετά το διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, της πρωτεύουσας της Κριμαίας.

Κουκουλοφόροι με καλάζνικοφ περιπολούν στο κέντρο της Συμφερούπολης

Την ίδια ώρα, πληροφορίες από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι τις τελευταίες ώρες
δεκάδες κουκουλοφόροι οπλισμένοι με καλάζνικοφ πραγματοποιούν περιπολίες στο κέντρο της Συμφερούπολης.

Οι άνδρες που φορούν στολή χωρίς χωρίς όμως διακριτικά που να επιτρέπουν την αναγνώρισή τους, έλαβαν θέση κοντά στο κοινοβούλιο της Κριμαίας στη Συμφερούπολη, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Δύο οπλοπολυβόλα έχουν τοποθετηθεί επίσης κατά τρόπο έτσι ώστε να μπορεί να προστατευθεί το κτίριο του κοινοβουλίου. Φιλορωσική ομάδα κομάντος είχε ήδη πάρει τον έλεγχο του κοινοβουλίου την Πέμπτη στη Συμφερούπολη, την πρωτεύουσα της Κριμαίας, αλλά δεν είναι ορατή από την εξωτερική πλευρά του κτιρίου.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, χθες το βράδυ άγνωστοι ένοπλοι άντρες από το Κίεβο, προσπάθησαν να καταλάβουν το υπουργείο Εσωτερικών της Κριμαίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, κατά την επίθεση πολλά άτομα τραυματίστηκαν, ενώ τονίζεται ότι «πολιτικοί κύκλοι στο Κίεβο θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στην Κριμαία».

Και όλα αυτά, λίγες ώρες αφότου ο νέος φιλορώσος πρωθυπουργός της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ ζήτησε τη βοήθεια της Ρωσίας για την αποκατάσταση της «τάξης και της ηρεμίας».

Ο Αξιόνοφ ανέλαβε τη διοίκηση όλων των υπηρεσιών ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων που σταθμεύουν στη χερσόνησο και υπάγονταν έως πριν στη δικαιοδοσία του Κιέβου.

«Λαμβάνοντας υπόψη την ευθύνη που για τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών, ζητώ από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να βοηθήσει στη διασφάλιση της ειρήνης και της ηρεμίας στο έδαφος της Κριμαίας», δήλωσε ο Αρσέν Αβάκοφ, ενώ ζήτησε επίσης  από όσους άνδρες των σωμάτων αυτών διαφωνούν «να εγκαταλείψουν την υπηρεσία τους».
protothema.gr