web stats

22.2.14

«Εάν δεν συμφωνήσετε, θα πεθάνετε όλοι»

«Εάν δεν συμφωνήσετε, θα πεθάνετε όλοι»
Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών δίνει εξηγήσεις για αυτή την φράση, που έκανε το γύρο του διαδικτύου, απευθυνόμενος στους ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης.
Ο επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας, ο Ράντοσλαβ Σικόρσκι, αποκάλυψε απόψε ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς προετοιμαζόταν να καταφύγει στη βία στην περίπτωση που η αντιπολίτευση απέρριπτε τη συμφωνία εξόδου από την κρίση στην Ουκρανία.

 «Είχαμε στοιχεία ότι στην περίπτωση μιας κατάρρευσης των συνομιλιών, ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς προετοιμαζόταν να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών» εξήγησε ενώπιον δημοσιογράφων κατά την επιστροφή του στη Βαρσοβία.

«Επιπλέον, στην περίπτωση της αποτυχίας για την οποία θα επέρριπτε την ευθύνη στην αντιπολίτευση (. . .) θα ήταν πολιτικά ευκολότερο να καταφύγει στη βία. Και για αυτό ακριβώς το λόγο η κατάσταση ήταν τόσο τεταμένη» διευκρίνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας. Ο Σικόρσκι αναφερόταν σε ένα επεισόδιο που εκτυλίχθηκε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, καταγράφηκε άθελά του και κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο.

Στο βίντεο αυτό απεικονίζεται ο υπουργός εμφανώς ανάστατος να επιτίθεται φραστικά εναντίον των ηγετών της αντιπολίτευσης: «Εάν δεν συμφωνήσετε, θα έρθετε αντιμέτωποι με το στρατιωτικό νόμο, το στρατό, θα πεθάνετε όλοι».
«Η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη. Κάποιοι από εσάς ίσως να έχετε δει το βίντεο. Δεν επρόκειτο για ένα πολιτικό τέχνασμα. Αυτή ήταν η εκτίμησή μου για την κατάσταση που πλέον μοιάζει να μην αποτελεί πραγματικότητα, όμως εκείνο το απόγευμα ήταν αληθινή» εξήγησε ο ίδιος.

Ο Πολωνός υπουργός επίσης χαιρέτισε «τον εποικοδομητικό ρόλο» του ειδικού απεσταλμένου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Λουκίν, αν κι ο τελευταίος δεν υπέγραψε τελικά τη συμφωνία.
«Ήλπιζα ότι η Ρωσία θα υπέγραφε αυτή τη συμφωνία, ίσως να χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να εξετάσει αναλυτικά αυτό το έγγραφο» υπογράμμισε.