web stats

15.2.14

Τσίπρας: «Στη Γερμανία ήδη υπάρχει ένα «Σχέδιο Β» για την περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση»

«Ο Τσίπρας ζητάει κούρεμα», είναι ο τίτλος της συνέντευξης του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στην Sueddeutsche Zeitung, στην οποία κάνει λόγο για την ανάγκη ενός «new deal» για την ελληνική οικονομία, ενώ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα υπήρξε πειραματόζωο.


«Με το δόγμα του σοκ ήθελαν να δοκιμάσουν πόσο αντέχει ένα λαός», λέει χαρακτηριστικά και προβλέπει ευρεία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές, ενώ τονίζει ότι η κριτική της Αριστεράς για την Ευρώπη δεν έχει σχέση με αυτήν «των δεξιών λαϊκιστών».

SΖ: Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά βλέπει για πρώτη φορά φως στο τέλος του τούνελ. Εσείς τι βλέπετε;
Α. Τσίπρας: Η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη, αλλά κανείς δεν την πιστεύει πια. Ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ευρώπη. Η εικόνα είναι σκοτεινή. Τα αποτελέσματα της πολιτικής λιτότητας, η οποία επιβλήθηκε στην Ελλάδα, είναι συντριπτικά. Έχουμε ανεργία περίπου 30%, μεγάλη φτώχεια, μια ανθρωπιστική κρίση. Είμαστε στον έκτο χρόνο της ύφεσης. Για αυτά κανείς δεν μπορεί να είναι περήφανος.

SΖ: Ο υπουργός Οικονομικών χαίρεται ήδη για ένα μεγάλο πλεόνασμα του προϋπολογισμού για το 2013, ύψους 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, βεβαίως χωρίς τους τόκους των δανείων. Δεν είναι επιτυχία αυτό;
Α.Τσίπρας: Βάσει των δικών μας υπολογισμών, πρόκειται για καθαρά αριθμητικό πλεόνασμα, διότι η κυβέρνηση την ίδια ώρα έχει ανοιχτούς λογαριασμούς περισσότερο από 1,2 δισεκ. ευρώ. Εάν η ΕΕ δεχτεί τους αριθμούς, αυτό είναι μια πολιτική απόφαση. Αυτό είναι μια προσπάθεια να βοηθηθεί ο κ. Σαμαράς. Ακόμη και εάν επρόκειτο για ένα πραγματικό πλεόνασμα, αυτό είναι μόνο ένα βαρόμετρο των πόνων του ελληνικού λαού. Αυτό το πλεόνασμα προέρχεται από απίστευτες μειώσεις των μισθών, των συντάξεων, από περισσότερο από 60% ανεργία των νέων. Αν αύριο το πρωί αποφασίζαμε να εκτελέσουμε όλους τους συνταξιούχους στην Πλατεία Συντάγματος ή να πετάξουμε δύο εκατομμύρια Έλληνες έξω από τη χώρα, θα είχαμε πάλι ένα πλεόνασμα του προϋπολογισμού.

SZ: Σε αυτή την σκοτεινή κατάσταση λαχταράτε την κυβερνητική ευθύνη;
Α. Τσίπρας: Θέλουμε να κυβερνήσουμε, ακριβώς επειδή οι συνθήκες είναι τόσο δύσκολες. Για να αλλάξουν τα πράγματα. Αυτό δεν έχει να κάνει με προσωπική φιλοδοξία ή με οποιεσδήποτε θέσεις. Θέλουμε αυτή η ελληνική τραγωδία να βρει ένα τέλος.

SZ: Τι μπορείτε όμως να αλλάξετε εσείς που δεν μπορεί η παρούσα κυβέρνηση;
Α. Τσίπρας: Έχουμε απολύτως άλλη φιλοσοφία από τον κ. Σαμαρά και από την κυρία Μέρκελ. Εμείς από την αρχή πιστεύαμε ότι τα προγράμματα λιτότητας δεν ρίχνουν νερό στη φωτιά, αλλά λάδι. Είχαμε δίκιο. Όταν το 2010 αποφασίστηκε το πρώτο μνημόνιο, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αποτελούσε το 120% του ΑΕΠ. Μέχρι σήμερα ανέβηκε στο 175%. Αυτό είναι παράλογο. Θα έπρεπε να κάνουμε οικονομία για να μην χρειαζόμαστε καινούργια δάνεια. Αλλά τα προγράμματα λιτότητας δημιούργησαν μόνο την ανάγκη για νέα δάνεια. Η Ελλάδα ήταν πειραματόζωο. Με αυτό το δόγμα του σοκ, ήθελαν να δοκιμάσουν πόσο αντέχει ένας λαός. Όσο ο κ. Σαμαράς ήταν στην αντιπολίτευση, απέρριπτε και εκείνος τα προγράμματα λιτότητας. Μόλις λίγο πριν από τις εκλογές του 2012 έκανε στροφή 180 μοιρών, για να γίνει ο πρωθυπουργός τον οποίο στηρίζει η κυρία Μέρκελ.

SZ: Εάν δεν συνεχίσετε το πρόγραμμα λιτότητας και μάλιστα αν θέλετε να πάρετε πίσω μέρη του, χρειάζεστε και πάλι πολλά λεφτά. Πού θέλετε να τα βρείτε;
Α.Τσίπρας: Η Ελλάδα είναι μέρος ενός μεγαλύτερου προβλήματος. Επειδή η κρίση είναι ευρωπαϊκή, πρέπει και η λύση να είναι ευρωπαϊκή. Πρέπει να βρούμε μια λύση η οποία δεν επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς άλλων χωρών της ΕΕ. Θα έπρεπε (η λύση) να στηρίζεται σε τρεις πυλώνες. Πρώτον, ένα τέλος των προγραμμάτων λιτότητας. Δεύτερον, μια ευρωπαϊκή διάσκεψη χρέους, παρόμοια αυτής του 1953 στο Λονδίνο που αφορούσε το χρέος της Γερμανίας μετά τον Β'ΠΠ. Το 60% αυτού (του χρέους) διαγράφηκε. Τρίτο και πιο σημαντικό: ένα ευρωπαϊκό new deal, μια συμφωνία για την χρηματοδότηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, ειδικά στον ευρωπαϊκό Νότο. Χωρίς οικονομική ώθηση είναι αδύνατο να βγεις από την κρίση. Αυτό το ευρωπαϊκό πακέτο θα κοστίσει πολύ λιγότερο από νέα πακέτα βοήθειας για την Ελλάδα, τα οποία καταλήγουν στον ίδιο φαύλο κύκλο.

SZ: Και τι θα κάνετε εάν η Γερμανία δεν δεχθεί ένα τέτοιο κούρεμα χρέους για την νότια Ευρώπη;
Α. Τσίπρας: Η ιστορία της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ενοποίησης μας διδάσκει ότι βήματα ολοκλήρωσης επιτεύχθηκαν πάντα μέσω διαλόγου και διαδικασιών συλλογικών αποφάσεων. Σε αυτές εντέλει επικράτησε η λογική. Η Γερμανία ωφελείται ιδιαίτερα από το ευρώ. Για αυτό υπάρχει στο Βερολίνο ήδη τώρα ένα «Σχέδιο Β» για την περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση. Θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για ένα κούρεμα χρέους, για αυτό είμαι απολύτως βέβαιος. Σε σκληρές διαπραγματεύσεις θα καταλήξουμε σε μια λύση, η οποία θα έχει διάρκεια και θα είναι εν πολλοίς δίκαιη. Διότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει αλλιώς ποτέ να πληρώσει τα χρέη της, τόση ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει.

SZ: Έχετε ασκήσει κριτική συχνά και με σφοδρότητα στην Γερμανίδα Καγκελάριο. Πώς θέλετε ξαφνικά να κερδίσετε την συμπάθειά της;
Α. Τσίπρας: Στην πολιτική δεν αποφασίζουν η συμπάθεια και η αλληλεγγύη, αλλά οι πολιτικοί συσχετισμοί δυνάμεων. Η κυρία Μέρκελ είναι πραγματίστρια πολιτικός, που δεν θα διακινδυνεύσει να συνδεθεί το όνομά της στην ιστορία με την διάλυση της Ευρωζώνης μόνο και μόνο για αποδείξει την σκληρότητά της απέναντι σε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

SZ: Και στην Ελλάδα αντιμετωπίζετε δυσπιστία. Πώς θέλετε να αποτρέψετε το ενδεχόμενο σε μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ πολλοί Έλληνες να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες;
Α. Τσίπρας: Αυτό είναι κάτι που μας απασχολεί ιδιαίτερα. Είμαστε οι τελευταίοι που θέλουν να νικήσουν ο φόβος και ο πανικός. Αυτό που μας δημιουργεί περισσότερη ανησυχία από ό,τι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, είναι η πολιτική ελίτ στην Ελλάδα. Το κατεστημένο που κυβερνάει τη χώρα εδώ και περισσότερο από είκοσι χρόνια. Η ολιγαρχία του πλούτου και της διαφθοράς. Αυτή θα μπορούσε να αποφασίσει, σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, να αφήσει πίσω καμμένη γη. Κι εμείς ψάχνουμε για δυνατότητες να το αποτρέψουμε. Σε αυτό περισσότερο από όλα θα μας βοηθήσει το να έχουμε πίσω μας τις φωνές του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού.

SZ: Πρέπει η Ελλάδα να παραμείνει οπωσδήποτε στην Ευρωζώνη;
Α. Τσίπρας: Τι σημαίνει «οπωσδήποτε»; Εάν σημαίνει παιδιά να πεινάνε, η ανεργία να ανέβει στο 80%, πρέπει τότε ακόμη να λέμε «παραμένουμε στην Ευρωζώνη»; Η Ευρωζώνη είναι ένα σημαντικό μέρος της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Εάν όμως θα έχει διάρκεια, αυτό το αποφασίζουν οι ισχυροί στην Ευρώπη. Αυτό το αποφασίζει η Γερμανία. Για αυτό η κυρία Μέρκελ θα κάνει θυσίες και θα επιτρέψει πράγματα τα οποία τώρα ακόμη απορρίπτει.

SZ: Πώς θέλετε να επανεκκινήσετε την ανάπτυξη, πού είναι η θέση της Ελλάδας στην οικονομία της Ευρώπης;
Α. Τσίπρας: Αυτό είναι μάλλον η πιο σημαντική ερώτηση και μια ειλικρινής συζήτηση για αυτό το θέμα δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Μια χώρα που βασίζεται μόνο στον τουρισμό ή στις υπηρεσίες, δεν έχει μέλλον. Η Ελλάδα χρειάζεται ριζική οικονομική ανοικοδόμηση. Έχουμε μια ευλογημένη γεωγραφική θέση. Υπάρχει ήλιος, νερό και άνεμος. Πρέπει να επενδύσουμε σε ανανεώσιμες ενέργειες. Αυτό ως τώρα δεν έχει γίνει επαρκώς. Η Ελλάδα έχει υψηλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα και ανθρώπινο δυναμικό που αξιοποιείται μόνο λίγο. Πάντα θεωρείτο μειονέκτημα το γεγονός ότι το ποσοστό πτυχιούχων μας είναι ιδιαίτερα υψηλό. Αντί να στέλνουμε αυτούς τους επιστήμονες στο εξωτερικό, πρέπει να επενδύσουμε οι ίδιοι στην έρευνα.

SZ: Πότε θα εκλεγεί στην Ελλάδα νέα Βουλή;
Α.Τσίπρας: Αυτό είναι δύσκολο να το πει κανείς. Οι εκλογές για την Ευρώπη και οι δημοτικές εκλογές τον Μάιο όμως θα δείξουν τους πραγματικούς συσχετισμούς δυνάμεων. Περιμένουμε μια μεγάλη πλειοψηφία. Αυτό θα είναι η σπίθα για την μεγάλη πολιτική αλλαγή. Η κυβέρνηση εδώ και ενάμιση χρόνο στέκεται στα πόδια της μόνο επειδή ένα μιντιακό τοπίο στην Ελλάδα, το οποίο είναι διεφθαρμένο και διαπλεκόμενο με επιχειρηματικά συμφέροντα κάνει το μαύρο άσπρο και τη νύχτα μέρα. Ακόμη και εάν η κυβέρνηση καταφέρει λοιπόν ακόμη και μετά από μια συντριπτική ήττα τον Μάιο να συνεχίσει για κάποιο χρόνο, έχει ήδη χτυπήσει το καμπανάκι για το τέλος της. Την άνοιξη του 2015 πρέπει να εκλεγεί νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δεν θα στηρίξουμε κανέναν υποψήφιο. Έτσι θα λείπει η απαραίτητη βουλευτική πλειοψηφία για Πρόεδρο. Το αργότερο τότε θα πρέπει να γίνουν νέες εκλογές.

SZ: Θα χρειαστείτε και έναν κυβερνητικό εταίρο. Έχετε ήδη αποκλείσει να κυβερνήσετε με την Νέα δημοκρατία. Γιατί;
Α. Τσίπρας: Πάνω σε ποια βάση θα συνεργαζόμασταν; Με τον κ. Σαμαρά, ο οποίος μέχρι πριν τις τελευταίες εκλογές ήταν εναντίον αυτού που μετά υλοποίησε; Με έναν αμαρτωλό που έκανε αρκετή μετάνοια; Περιμένουμε μια μεγάλη πλειοψηφία για τον ΣΥΡΙΖΑ, ίσως να πετύχουμε και την απόλυτη πλειοψηφία. Αλλά δεν είμαστε εναντίον της συνεργασίας, ψάχνουμε εταίρους οι οποίοι δεν κατέστρεψαν τη χώρα. Όπως στην ελληνική τραγωδία, πρέπει να υπάρχει και η Νέμεσις, η δίκαιη οργή.

SZ: Είστε και επικεφαλής υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για τις ευρωπαϊκές εκλογές. Αυτό λίγο θα σας βοηθήσει. Στην Ελλάδα ο ευρωσκεπτικισμός είναι μεγάλος.
Α. Τσίπρας: Ο σκεπτικισμός δεν κατευθύνεται εναντίον της ιδέας της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αλλά εναντίον της άθλιας κατάστασης της ΕΕ. Είναι ένας εποικοδομητικός σκεπτικισμός. Η δική μας κριτική δεν έχει καμία σχέση με την ρητορική των δεξιών λαϊκιστών. Αυτοί θέλουν να καταστρέψουν την ευρωπαϊκή συνοχή. Εμείς θέλουμε να αναγεννήσουμε, να την σώσουμε. Σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, η επανεθνικοποίηση δεν μπορεί να είναι το όνειρο. Δεν θέλουμε οι λαοί να ανταγωνίζονται και πάλι, με εθνικά νομίσματα και την υποτίμησή τους. Το όραμά μας είναι μια αλλαγμένη Ευρώπη, χωρίς πολιτική λιτότητας. Εάν η Ευρώπη δεν αλλάξει, τα πράγματα θα γίνουν πολύ άσχημα για όλους μας.

News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ
Κέρδος online   15/2/2014 18:00