web stats

19.2.14

Ενα βήμα πριν τον εμφύλιο η Ουκρανία - Νύχτα αίματος στο Κίεβο με τουλάχιστον 25 νεκρούς

Εκτακτη σύγκληση των ΥΠΕΞ των «28» συγκαλεί η Κάθριν Άστον
 Ενα βήμα πριν τον εμφύλιο η Ουκρανία - Νύχτα αίματος στο Κίεβο με τουλάχιστον 25 νεκρούς
(REUTERS)
Με εντεινόμενη ανησυχία παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα την κατάσταση στο Κίεβο, καλώντας τις αντιμαχόμενες πλευρές σε αυτοσυγκράτηση -ενώ η Ρωσία επιτίθεται στην ΕΕ, χαρακτηρίζοντας τη βίαιη κλιμάκωση «άμεσο αποτέλεσμα της ανοχής στην αντιπολίτευση από δυτικούς πολιτικούς και
ευρωπαϊκούς θεσμούς». Ενισχύεται η συζήτηση για κυρώσεις από την ΕΕ, σύγκληση των ΥΠΕΞ των «28» την Πέμπτη ενώ ο Μπαρόζο ζητά «στοχευμένα μέτρα».

Η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον συγκαλεί εκτάκτως τους ΥΠΕΞ των «28» ενώπιον της «τραγικής επιδείνωσης της κατάστασης», όπως την χαρακτήρισε, ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο κάλεσε για «επείγοντα στοχευμένα μέτρα».

Οι Βρυξέλλες επιβεβαίωσαν πως η συνάντηση θα γίνει την Πέμπτη στις 15:00 ώρα Ελλάδος.

Η Ρωσία χαρακτήρισε τη βίαιη κλιμάκωση «άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής ανοχής στην αντιπολίτευση από δυτικούς πολιτικούς ευρωπαϊκούς θεσμούς». Με αυτήν την δήλωσή του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επιρρίπτει στην αντιπολίτευση την ευθύνη τις κλιμάκωσης και δείχνει τις Βρυξέλλες περίπου ως «ηθικό αυτουργό».

«Από το ξεκίνημα της κρίσης, [δυτικοί διπλωμάτες και Ευρώπη] έκλειναν τα μάτια στην επιθετική συμπεριφορά των ριζοσπαστικών δυνάμεων στην Ουκρανία και τις ενθάρρυναν με αυτήν τους την στάση σε κλιμάκωση και προκλήσεις» τόνισε η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Αργότερα το μεσημέρι της Τετάρτης, το Κρεμλίνο ανέφερε ότι παρακολουθεί «στενά την κατάσταση, και μένει στην γραμμή της μη παρέμβασης στα τεκταινόμενα στο Κίεβο». Παράλληλα, σε νέα του ανακοίνωση το ρωσικό ΥΠΕΞ κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης να «βάλουν τέλος στη βία και να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου με την κυβέρνηση», λέγοντας πως η Μόσχα θα «χρησιμοποιήσει όλη την επιρροή της για ειρήνευση στο Κίεβο».

Η ανάφλεξη στο Κίεβο έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση για ευρωπαϊκές κυρώσεις: Πρώτος ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ είχε επαναφέρει το ενδεχόμενο, καλώντας να επανεξεταστεί το θέμα. Μέχρι πρότινος, η Άνγκελα Μέρκελ εμφανιζόταν αρνητική, αλλά οι νέες εξελίξεις έχουν αλλάξει άρδην τα δεδομένα.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε ανοικτά σε επιβολή κυρώσεων, λέγοντας πως θα συνομιλήσει με τους ευρωπαίους ηγέτες «ώστε να τους πείσω να επιβληθούν προσωπικές και οικονομικές κυρώσεις».

Λίγο αργότερα, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε τη «σύμφωνη γνώμη του με τον Τουσκ», και κάλεσε σε «γρήγορες και στοχευμένες κυρώσεις». Ο γάλλος ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς είχε πει ότι θα συζητηθεί με την Γερμανία η αντίδραση της ΕΕ, λέγοντας, πριν την προγραμματισμένη κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων Γαλλίας και Γερμανίας στο Παρίσι, πως είναι πιθανές οι κυρώσεις σε μεμονωμένα πρόσωπα.

Ναυάγιο στη συνάντηση Γιανούκοβιτς-αντιπολίτευσης


Οι αρχηγοί των κομμάτων, είπε ο Γιανούκοβιτς, πρέπει να «διαχωρίσουν εαυτούς από τους ακραίους, ειδάλλως θα μιλήσουμε διαφορετικά μαζί τους».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος είχε συναντηθεί με τον Βιτάλι Κλίτσκο, αρχηγό του αντιπολιτευόμενου Udar, και τον Αρσένι Γιατσένιουκ, αρχηγό του έτερου μεγάλου κόμματος της αντιπολίτευσης (της πρώην πρωθυπουργού Τιμοσένκο).

«Είπα στον Γιανούκοβιτς ότι η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να αποσύρει τις ένοπλες δυνάμεις από το δρόμο για να λήξει η αιματηρή σύγκρουση, επειδή κόσμος πεθαίνει» είπε ο Κλίτσκο μετά την νυχτερινή συνάντηση. «Πώς μπορούμε να συνομιλούμε ενώ χύνεται αίμα;» προσέθεσε, αποσαφηνίζοντας πως η συνάντηση με τον πρόεδρο κατέληξε σε ναυάγιο.

Αυτοσυγκράτηση συστήνει η Αθήνα


Δήλωση έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών κ Ευ. Βενιζέλος σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία:

«H διεθνής κοινότητα είναι συγκλονισμένη από την ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της βίας στο κέντρο του Κιέβου, τις τελευταίες ώρες. Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας και δηλώνουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η βία δεν αποτελεί λύση, αλλά μόνο επιτείνει το αδιέξοδο.

Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να απέχουν από τη χρήση βίας και να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου. Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, ο ουκρανικός λαός οφείλει να αναλογιστεί ότι η επίτευξη μίας συμβιβαστικής λύσης αποτελεί μονόδρομο και ότι είναι πολύ περισσότερα αυτά που τον ενώνουν από αυτά που τον χωρίζουν
».
tovima.gr