web stats

25.2.14

Ευρώπη: 11 εκατ. άδεια σπίτια για 4 εκατ. άστεγους!


Τα 11εκατ, ακατοίκητα σπίτια της Ευρώπης επαρκούν για να στεγάσουν όλους τους αστέγους της ηπείρου και μετά άλλους τόσους! Ναι, όσο απίστευτο και αν φαίνεται, αυτό υποστηρίζουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Guardian από τις χώρες της ΕΕ.

Πολλά από τα σπίτια χτίστηκαν σε παραθεριστικά θέρετρα κατά την περίοδο της στεγαστικής έκρηξης που προηγήθηκε της κρίσης του 2007-8 και δεν κατοικήθηκαν ποτέ. Κάποια από αυτά αγοράστηκαν ως επένδυση και δεν υπήρχε πρόθεση να κατοικηθούν ενώ εκατοντάδες χιλιάδες ημιτελείς κατοικίες γκρεμίστηκαν σε μια προσπάθεια να ανέβουν οι τιμές των υπαρχόντων σπιτιών.

Στη Βρετανία, η οργάνωση Empty Homes τονίζει ότι ο τεράστιος αριθμός άδειων σπιτιών είναι απαράδεκτος τη στιγμή που εκατομμύρια φτωχοί άνθρωποι ζουν άστεγοι. Σκοπός της οργάνωσης είναι να διατεθούν τα άδεια σπίτια σε αυτούς που χρειάζονται στέγη. “Τα σπίτια χτίστηκαν για να κατοικηθούν από ανθρώπους, αν δεν κατοικούνται κάτι πήγε πολύ λάθος στην αγορά ακινήτων, λέει ο επικεφαλής της οργάνωσης David Ireland… “Οι κυβερνήσεις πρέπει να δουν άμεσα το θέμα των εύπορων αγοραστών που χρησιμοποιούν τα ακίνητα σαν επενδυτικά οχήματα αντί για σπίτια.” Και καταλήγει ότι ”μπορεί τα 11 εκ. σπίτια να μη βρίσκονται στα καταλληλότερα σημεία της Ευρώπης, όμως υπάρχουν αρκετά ακατοίκητα σπίτια για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των αστέγων, που υπολογίζονται στα 4,1 εκατ."
Άλλες οργανώσεις καταγγέλουν ότι είναι σκάνδαλο να επιτρέπεται τόσα ακίνητα να είναι άδεια, ενώ με τα μισά μόνο μπορεί να λυθεί το πρόβλημα των αστέγων. Θεωρούν ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να κάνουν τα πάντα για να μπουν τα ακίνητα αυτά στην αγορά. Ενθαρρυντική εξέλιξη στην κατεύθυνση αυτή αποτελεί η είδηση ότι τον περασμένο μήνα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απαίτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναπτύξει “στρατηγική για τους αστέγους χωρίς καμία χρονοτριβή.”


Στελέχη της κτηματαγοράς στη Βρετανία σημειώνουν ότι πολλά άδεια σπίτια έχουν εγκαταλειφθεί καιρό, άρα χρειάζονται σημαντική ανακαίνιση ή βρίσκονται σε περιοχές που μαστίζονται από την κρίση και εκεί δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας. Υπάρχουν όμως άλλα ακίνητα που μπορούν εύκολα να μπουν πάλι στην αγορά. Το αρνητικό φαινόμενο είναι ότι πλούσιοι επενδυτές αγοράζουν σπίτια “για να βρίσκονται”, προσδοκώντας όφελος από μελλοντική άνοδο των τιμών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Guardian τα άδεια σπίτια στην Ευρώπη ανά χώρα έχουν ως εξής:
  • Στην Ισπανία, πάνω από 3,4 εκ. σπίτια
  • Σε Γαλλία και Ιταλία από 2 εκ.
  • Στη Γερμανία 1,8 εκ.
  • Στο Ηνωμένο Βασίλειο 700.000
  • Στην Πορτογαλία 735.000 
  • Στην Ιρλανδία 400.000
  • Στην Ελλάδα 300.000

Όπως βλέπουμε και στην παραπάνω λίστα, τα περισσότερα ακατοίκητα σπίτια στην Ευρώπη βρίσκονται στην Ισπανία, όπου η κατασκευαστική έκρηξη μετά το 2000 τροφοδοτήθηκε από Βρετανούς και Γερμανούς που αγόραζαν σπίτια σε ηλιόλουστες περιοχές. Το 14% του συνόλου των κατοικιών (3,14 εκ.) είναι άδειο, καταγράφοντας άνοδο 10% από την προηγούμενη δεκαετία. Άλλα 500.000 ακίνητα εκτιμάται ότι αφέθηκαν ημιτελή, αφού οι κατασκευαστές έχτιζαν με ρυθμό 800.000 το χρόνο. Σήμερα, σε κάποια θέρετρα, το ένα τρίτο των σπιτιών είναι άδεια, 5 χρόνια μετά την κορύφωση της φούσκας. Πολλές ιδιοκτησίες κατασχέθηκαν από τις τράπεζες και έγιναν χιλιάδες εξώσεις. Συνεπώς το οξοίμωρο στην Ισπανία έχει ως εξής σήμερα: Πάρα πολλοί άνθρωποι δεν έχουν σπίτια ενώ υπάρχουν πάρα πολλά σπίτια χωρίς ενοίκους! Κάποια δημοτικά συμβούλια στην Καταλωνία απείλησαν τις τράπεζες ότι αν κατάσχουν σπίτια και τα αφήσουν ακατοίκητα για πάνω από 2 χρόνια θα πληρώνουν τσουχτερό πρόστιμο 100.000 ευρώ, συνεπώς θα πρέπει να κάνουν τα πάντα για να βρουν ενοίκους ή θα τα παραδίδουν στις δημοτικές αρχές για κοινωνική χρήση.

Όσο για την Ελλάδα, ας υποθέσουμε ότι τα στοιχεία είναι ακριβή, δηλαδή ότι υπάρχουν 300.000 άδειες κατοικίες, κάτι που μοιάζει αρκετά αληθοφανές. Ας υπολογίσουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, οι άστεγοι κυμαίνονται από 25-30.000. Ακόμη και 50.000 να είναι, δεν θέλει μεγάλη σκέψη για να υπολογίσει κανείς ότι τα ακατοίκητα σπίτια είναι αρκετά ώστε να στεγάσουν μέχρι και 10πλάσιο αριθμό ανθρώπων από όσους πραγματικά το χρειάζονται. Μακάρι λοιπόν να βλέπαμε περισσότερες κινήσεις σε αυτή την κατεύθυνση. Ακόμη και αν είναι ουτοπικό να διατεθούν σε αστέγους εξοχικές κατοικίες ή σπίτια σε προάστια, θα μπορούσε η κυβέρνηση και οι δήμοι να διαθέσουν τα μεγάλα κτήρια που βρίσκονται στο κέντρο των μεγάλων πόλεων, κυρίως της Αθήνας και του Πειραιά, ώστε να στεγάσουν αυτούς που έχουν ανάγκη. Στην Ελλάδα όμως των μνημονίων και του ‘πλεονάσματος’ κάτι τέτοιο φαντάζει από δύσκολο ως αδύνατο. Δυστυχώς. Οι κοινωνικές ευαισθησίες άλλωστε δεν χαρακτηρίζουν τους τροϊκανούς, ούτε δυστυχώς, τους κυβερνώντες, που αναφέρονται σε άψυχα νούμερα και σε success stories, αγνοώντας τα έμψυχα όντα που αργοσβήνουν στους δρόμους…

- See more at: http://www.toportal.gr/?i=toportal.el.kosmos&id=2582#sthash.BTXYILsa.dpuf