web stats

24.1.14

Samia, η μοιραία κούρσα της ελπίδας. Από το Μογκαντίσου στη Λαμπεντούzα


Μια δύσκολη ζωή και ένα χαμένο όνειρο που έμεινε μισό. Η Samia είναι ένα κορίτσι του Μογκαντίσου. Έχει τον αγώνα στο αίμα της και τρέχει κλειδωμένη σε μια μπούρκα και προπονείται νύχτα για να μη τη βλέπουν. Samia Yusuf Omar Σομαλή αθλήτρια, η οποία 17 ετών συμμετείχε
στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008. Ο αγώνας ταχύτητας 200 μέτρων πρέπει να γίνει στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Διαρκεί 32 δευτερόλεπτα, και 16΄, το προσωπικό της ρεκόρ. Το κοινό χειροκροτεί, το γήπεδο ενθαρρύνει.

Η Samia δεν είναι επαγγελματίας αθλητής, αλλά αποτελεί τον προσδιορισμό των πρωταθλητών. Η Samia κοιτάζει μακριά, και προετοιμάζει  τα κοκαλιάρικα πόδια της για ένα γρήγορο πεπρωμένο της λύτρωσης για την κακοποιημένη χώρα της και για τις γυναίκες της Σομαλίας.
Θέλει να φτάσει στην Ευρώπη και να βρει έναν προπονητή για να προετοιμαστεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012. Δυστυχώς, η Ολυμπιακή Επιτροπή στο Μογκαντίσου δεν της χορηγεί τα απαραίτητα έγγραφα και η Σαμία ξαναβρίσκεται στην παρανομία.

Ξεκινά το φοβερό ταξίδι των μεταναστών από την Αιθιοπία στο Σουδάν και πέρα από τη Σαχάρα στη Λιβύη και στη συνέχεια δια θαλάσσης στην Ιταλία. Αλλά ένα τοίχος νερού, στις 2 Απριλίου του ίδιου έτους την εμποδίζει. Πνίγεται στα ανοικτά των ακτών της Λαμπεντούζα. Το γαλάζιο νερό της ελευθερίας την καταπίνει για πάντα. Η Samia προσπαθούσε να φτάσει στις ιταλικές ακτές σε μια βάρκα γεμάτη από μετανάστες, με την οποία είχε αποπλεύσει από τη Λιβύη.

- See more at: http://www.toportal.gr/?i=toportal.el.politikh&id=2000#sthash.cOluemB3.dpuf