web stats

25.1.14

Στην παραίτηση Γιανούκοβιτς επιμένει η αντιπολίτευση στην Ουκρανία


Διεθνή διαμεσολάβηση και παραίτηση του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς ζητεί η αντιπολίτευση στη χώρα, παρά την αναδίπλωση που επιχείρησε την Παρασκευή σε μία προσπάθεια να μπει τέλος στην πολιτική κρίση και να τερματιστούν οι μαζικές διαδηλώσεις.Ο Γιανούκοβις υποσχέθηκε ανασχηματισμό της κυβέρνησης, τροποποίηση των νόμων που «πνίγουν» τις διαδηλώσεις και αμνηστία για τους συλληφθέντες διαδηλωτές.
Η κρίση στην Ουκρανία εξαπλώνεται, ο Γιανούκοβιτς αναδιπλώνεται Απαντώντας, ο πρώην πυγμάχος και ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος Udar, Βιτάλι Κλίτσκο, δήλωσε ότι η κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο με παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στη Ευρώπη.
«Ο Γιανουκόβιτς επέλεξε να κηρύξει πόλεμο εναντίον του ίδιου του λαού του, αντί να σταματήσει την αντιπαράθεση. Πρέπει να τον σταματήσουμε» είπε ο Κλίτσκο.

Παρέμβαση έγινε και από την Ουάσινγκτον, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να δηλώνει ότι «θα σταθούμε δίπλα στον λαό της Ουκρανίας». Σύμφωνα με τον ίδιο, αμερικανοί διπλωμάτες συναντήθηκαν την Παρασκευή με τον Γιανουκόβιτς σε μια προσπάθεια να τον πιέσουν να εγκαταλείψει τη βία, να λάβει υπόψη του τα αιτήματα των διαδηλωτών και να προωθήσει δημοκρατικές ελευθερίες.
Νωρίτερα την Παρασκευή, ο ευρωπαίος Επίτροπος Στέφαν Φούλε είχε συνομιλίες στο Κίεβο με τον Γιανουκόβιτς και με τον νέο αρχηγό του γενικού επιτελείου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Αντρι Κλιούγεφ.