web stats

23.1.14

Ουκρανία: Συνεδρίαση της Βουλής για το αίτημα παραίτησης της κυβέρνησης ζήτησε ο Γιανούκοβιτς




Το αίτημα του ουκρανού προέδρου έρχεται ώρες πριν τη λήξη της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και διαδηλωτών έως τις 20:00 το απόγευμα, κατά την οποία θα λάβουν χώρα
διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των τριών κύριων επικεφαλής της αντιπολίτευσης.



Τη διεξαγωγή έκτακτης συνεδρίασης του κοινοβουλίου της Ουκρανίας προκειμένου να συζητηθεί το αίτημα της αντιπολίτευσης για παραίτηση της κυβέρνησης ζήτησε σήμερα Πέμπτη ο πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιανούκοβιτς, ώρες πριν τη λήξη της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και διαδηλωτών έως τις 20:00 το απόγευμα.

Η εκεχειρία συμφωνήθηκε μετά από πέντε ημέρες σφοδρών οδομαχιών στην πρωτεύουσα Κίεβο, οι οποίες κατέληξαν στο θάνατο τουλάχιστον πέντε διαδηλωτών, σύμφωνα με ακτιβιστές. Η διακοπή των συγκρούσεων επιτρέπει διενέργεια διαπραγματεύσεων μεταξύ του κ. Γιανούκοβιτς και των τριών κύριων επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

Στον απόηχο των ταραχών, ο ουκρανός πρόεδρος δέχθηκε τον πρόεδρο του ουκρανικού κοινοβουλίου, Βολοντίμιρ Ρίμπακ, και του ζήτησε να συγκαλέσει την Ολομέλεια προκειμένου να δοθεί «γρήγορα λύση» στην κρίση, και για να επικυρωθούν τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων με την αντιπολίτευση, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας.

Ωστόσο, ο κ. Ρίμπακ δεν ανέφερε ενδεχόμενο πρόωρων προεδρικών εκλογών, που αποτελούν βασικό αίτημα της αντιπολίτευσης.

Η συνεδρίαση αναμένεται να λάβει χώρα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, σκληρότερη στάση υιοθέτησε ο πρωθυπουργός Μίκολα Αζάροφ, σύμμαχος του κ. Γιανούκοβιτς, ο οποίος κατηγόρησε τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές για απόπειρα «πραξικοπήματος», και σημείωσε ότι οι ταραχές καθιστούν «εντελώς μη ρεαλιστική» τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών.

Οι επόμενες προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία προβλέπεται να διεξαχθούν την άνοιξη του 2015.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/