Η φωνή του Νίκου Δημητράτου, συνδεδεμένη με το θρυλικό "Μεγάλο μας Τσίρκο" του Ιάκωβου Καμπανέλλη και τα τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου, σίγησε τα χαράματα της Πέμπτης. Ο γνωστός ηθοποιός και ερμηνευτής πέθανε στα 71 του χρόνια από εγκεφαλικό και κηδεύτηκε την Παρασκευή
το μεσημέρι από το νεκροταφείο του Βύρωνα.
Από τις πιο σεμνές και διακριτικές παρουσίες στον κόσμο των καλλιτεχνών, ασχολήθηκε με το θέατρο, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το τραγούδι χωρίς να απασχολεί την κοινή γνώμη και τα φώτα της δημοσιότητας με θέματα πέραν της τέχνης του. Η φωνή του συνδέθηκε με το περίφημο "Προσκύνημα" του Ξαρχάκου που ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο στο "Μεγάλο μας Τσίρκο" του Ιάκωβου Καμπανέλλη, μαζί με το αείμνηστο Νίκο Ξυλούρη στην παράσταση - σύμβολο κατά της χούντας που ανέβασε ο θίασος Καρέζη - Καζάκου το 1972. Ένα χρόνο νωρίτερα, το 1971, έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο, πάλι με έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, το κλασικό "Παραμύθι χωρίς όνομα".
Γεννημένος το 1942 στην Αθήνα και έχοντας σπουδάσει θέατρο, μουσική και βυζαντινή μουσική ο Νίκος Δημητράτος ερμήνευσε μοναδικά "Tα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα", το "Μάνα μου Ελλάς" και άλλα τραγούδια του Σ. Ξαρχάκου στους δίσκους "Νυν και αεί" και το "Ρεμπέτικο" κ.ά., ενώ συνεργάστηκε επίσης με τους Χρήστο Λεοντή, Δημήτρη Λάγιο, Ευγένιο Σπαθάρη - Δημήτρη Λέκκα, Νότη Μαυρουδή, Βασίλη Δημητρίου κ.ά. Στο θέατρο συνεργάστηκε με τον Μίνω Βολανάκη τους Θανάση Παπαγεωργίου, Λήδα Πρωτοψάλτη κ.ά. Για την ερμηνεία του στην ταινία "Άντε γεια" του Γιώργου Τσεμπερόπουλου απέσπασε το Κρατικό Βραβείο β' Ανδρικού ρόλου το 1991, ενώ συμμετείχε επίσης στις ταινίες «Ρεμπέτικο» του Κώστα Φέρρη, «Κλειστή Στροφή» και «Η εποχή των δολοφόνων» του Νίκου Γραμματικού, «Ο Τοίχος» του Στ. Παυλίδη κ.ά. Τα θερμά του συλλυπητήρια εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ.