web stats

1.12.13

ΟΟΣΑ: Αυξήστε τρία χρόνια τα όρια ηλικίας

 "Σήμα" για σαρωτικές ανατροπές στο ασφαλιστικό με αύξηση ορίων ηλικίας κατά 2-3 έτη και αλλαγή στον υπολογισμό των συντάξεων στέλνει στην Ελλάδα η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ, με έμμεση μάλιστα αναφορά σε μειώσεις στις χαμηλές συντάξεις που έμειναν προστατευμένες από τις περικοπές του Μνημονίου.


Σύμφωνα με δημοσίευμα του Τύπου της Κυριακής, στην 370 σελίδων έκθεση για τα συνταξιοδοτικά συστήματα σε 34 χώρες-μέλη του, ο διεθνής Οργανισμός φωτογραφίζει στο κεφάλαιο για την Ελλάδα την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, την πλήρη αλλαγή του σημερινού τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, αλλά και προσεχώς νέες μειώσεις.

Οι παρατηρήσεις- συστάσεις για την Ελλάδα:


1. Η δαπάνη για συντάξεις, μειώθηκε στο 15% του ΑΕΠ αλλά παραμένει υψηλή σε σχέση με το 11% που δαπανούν κατά μέσο όρο για συντάξεις οι χώρες του ΟΟΣΑ.

2. Η μέση αλλαγή αποχώρησης των ανδρών είναι στα 61,9 έτη, λίγο μετά τα 60 για τις γυναίκες, την ώρα που η μέση ηλικία αποχώρησης στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι: 64,2 έτη για τους άνδρες, 63,1 έτη για τις γυναίκες.

3. Θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων και το σημερινό σύστημα που δίνει σύνταξη με βάση τα τελευταία μισθολογικά καλύτερα έτη θα πρέπει να αντικατασταθεί από τον υπολογισμό σύνταξης με βάση τις εισφορές ολόκληρου του εργασιακού βίου.


Προστατεύτηκαν δυσανάλογα οι χαμηλές συντάξεις

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η πραγματική "ρουκέτα" στα όσα αναφέρονται για το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα είναι αυτή που "σημαδεύει" τις χαμηλές συντάξεις, καθώς όπως αναφέρεται στο απόσπασμα:

"Από τις μειώσεις συντάξεων που έχουν γίνει έχουν προστατευτεί σημαντικά τα χαμηλά ποσά".

Εξηγεί δε ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν αναστραφεί πλήρως τα ποσοστά αναπλήρωσης, καθώς όσοι είχαν υψηλούς μισθούς και πλήρωσαν περισσότερες εισφορές στα Ταμεία, είδαν τις συντάξεις τους να πέφτουν ακόμη και στο 50%, ενώ όσοι πλήρωσαν λιγότερες εισφορές και εργάστηκαν για μικρότερο διάστημα προστατεύτηκαν από τις μεγάλες μειώσεις.
Πηγή:www.capital.gr