web stats

26.11.13

Τσίπρας: Να αποσυρθεί η τροπολογία για τα φάρμακα - Υπόλογος ο Σαμαράς

Τσίπρας: Να αποσυρθεί η τροπολογία για τα φάρμακα - Υπόλογος ο Σαμαράς
Την απόσυρση της τροπολογίας για τα φάρμακα και την έναρξη δεκαήμερου διαλόγου, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, για τη φαρμακευτική δαπάνη ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε σημερινή συνέντευξη τύπου, τονίζοντας ότι αν ο κ. Σαμαράς δεν δεχθεί την πρόταση, τότε σημαίνει
ότι ο μόνος στόχος του είναι να εξυπηρετήσει συμφέροντα και θα είναι υπόλογος για τους κινδυνους που θα προκαλέσει αυτή η απόφαση για τη δημόσια υγεία, στο μέλλον.

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε φραστική επίθεση στον υπουργό υγείας 'Αδωνι Γεωργιάδη τον οποίο κατηγόρησε για συκοφαντικές επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για μια πολιτική που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, ενώ τον κάλεσε να ζητήσει συγγνώμη από τον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» σχετικά με διαφήμιση 3.500 ευρώ, όπως είπε χαρακτηριστικά, κάτι που συμβαίνει σε όλα τα ΜΜΕ.

Η κυβέρνηση και ο κ. Γεωργιάδης δεν μπορούν να παίζουν με τη ζωή και την υγεία λαού, επανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι ο κόσμος ξέρει ποιος κάνει φθηνή πολιτική και ποιος έχει στόχο το δημόσιο συμφέρον.
Επί της τροπολογίας, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι ο υπουργός Υγείας μιλά για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά δεν διευκρινίζει αν αφορά τη δημόσια ή ιδιωτική δαπάνη, γιατί ενώ η δημόσια μειώνεται λόγω της πολιτικής της τρόικας, η ιδιωτική, δηλαδή των απλών πολιτών, αυξάνεται λόγω της αύξησης της συμμετοχής ή και εξαιτίας των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Κατά συνέπεια, είπε ο κ. Τσίπρας, δεν προκύπτει η ελάφρυνση των ασθενών και κατηγόρησε τον κ. Γεωργιάδη για υποκριτική ρητορεία.

Η στάση του κ. Γεωργιάδη, σύμφωνα με τον κ.Τσίπρα, υποκρύπτει και την πιθανότητα διαπλοκής ανάμεσα στις φαρμακευτικές εταιρείες και τον υπουργό Υγείας και σημείωσε ότι η τροπολογία, ούτε τη δημόσια υγεία υπηρετεί, ούτε τον πολίτη. Το μόνο που υπηρετεί είναι η μνημονιακή απαίτηση για 1% ΑΕΠ φαρμακευτική δαπάνη και τις πολυεθνικές, για φθηνό κόστος και αμφίβολης ποιότητας φάρμακα. Αυτός είναι και λόγος, σημείωσε, που ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο αρνείται να ψηφίσει την τροπολογία, αλλά καλεί τον πρωθυπουργό να την αποσύρει.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι αν στόχος ήταν η μείωση των τιμών, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψήφιζε την τροπολογία, ωστόσο δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα αποχωρήσει από τη Βουλή κατά την ψηφοφορία, αλλά θα παραμείνει για να καταψηφίσει. Επιτέθηκε στην κυβέρνηση, αλλά και στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τη φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι δεν ασχολήθηκε κανείς με υποθέσεις σκανδαλώδεις στις οποίες ενεπλάκησαν και υπουργοί.

Εγιναν υπερτιμολογήσεις, γίνονταν πάρτι και το έχουν παραδεχθεί και στη Βουλή, συμπλήρωσε, και κάνουν θέμα θέμα μια διαφήμιση των 3.500 ευρώ. Και σε αυτή τη ασυδοσία, σημείωσε, έπαιξαν ρόλο και οι Ελληνες φαρμακοβιομήχανοι και πρέπει να λογοδοτήσουν.
Στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει δική του πρόταση στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι το κόμμα του, σε μεταγενέστερο χρόνο, θα επανέλθει στο ζήτημα και θα καταθέσει τις προτάσεις του, καθώς η κοινοβουλευτική διαδικασία δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο.

Κυβέρνηση: Με το λαό ή με συμφέροντα ο ΣΥΡΙΖΑ;
Δηκτική ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για απόσυρση της τροπολογίας που ψηφίζεται αύριο στη Βουλή για τις τιμές των φαρμάκων:
Σε δήλωσή του ο κ. Κεδίκογλου αναφέρει:
«Αύριο η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά ψηφίζει τη μείωση της τιμής όλων των φαρμάκων. Ο κ. Τσίπρας θα πρέπει μέχρι αύριο να αποφασίσει: Είναι με τον Λαό ή με τα συμφέροντα;»

ΣΥΡΙΖΑ: Φωνάζει ο κλέφτης...
«Φωνάζει ο κλέφτης για να τα ακούσει ο νοικοκύρης», αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία απαντά στις τοποθετήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και του ΠΑΣΟΚ για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα των φαρμάκων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι «οι διαπλεκόμενοι με τα κάθε είδους επιχειρηματικά συμφέροντα, τώρα το παίζουν προστάτες της διαφάνειας και των συμφερόντων των ασφαλισμένων. Πλανώνται πλάνην οικτράν, αν θεωρούν ότι πείθουν τον οποιοδήποτε με τα επιχειρήματά τους».
Δίνοντας νέα απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ ο Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε ότι στις παροιμίες δεν τα πάει καλά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πως το βέβαιο είναι ότι ο νοικοκύρης δεν έχει τίποτα να φοβηθεί.
«Αυτό που περιμένει να ακούσει είναι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να πέσουν οι τιμές των φαρμάκων; Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει το όφελος των πολιτών;» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Η ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει θετικά επί της τρπολογίας, καθώς εκτιμήθηκε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί ένα βήμα για τη μείωση της τιμής των φαρμάκων προς όφελος των πολιτών.

ΚΚΕ: Η αντιπαράθεση εκφράζει τον πόλεμο των φαρμακοβιομηχάνων
«Οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για τα φάρμακα, όπως γίνεται συνολικά για τις δημόσιες παροχές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αποσκοπούν στη μείωση της κρατικής-ασφαλιστικής δαπάνης, με αποτέλεσμα τις άγριες περικοπές και την αύξηση των πληρωμών από τις λαϊκές οικογένειες για φάρμακα, ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, νοσηλεία και θεραπείες», αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για την επίμαχη τροπολογία, προσθέτοντας πως «η εξοικονόμηση ποσών από τη μείωση της τιμής των φαρμάκων γίνεται με τη μείωση ενός ελάχιστου μέρους από την υπερκερδοφορία της εγχώριας και πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας και αφού έχει προηγηθεί ένα σύνολο αντιλαϊκών μέτρων από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που αύξησαν τις πληρωμές από τους ασθενείς».
«Η αντιπαράθεση της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τον πόλεμο ανάμεσα στους φαρμακοβιομήχανους για τη διεκδίκηση μεγαλύτερου μέρους της αγοράς που σχετίζεται με την έρευνα, την παραγωγή και τη διακίνηση του φαρμάκου ως εμπόρευμα», επισημαίνει το ΚΚΕ.
e-go.gr