web stats

20.11.13

Πολύνεκρη επίθεση στην πρεσβεία του Ιράν

Τουλάχιστον 23 νεκροί και 146 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της διπλής επίθεσης αυτοκτονίας που σημειώθηκε χθες κοντά στην ιρανική πρεσβεία στη Βηρυτό.

Αστυνομικοί στο σημείο της διπλής επίθεσης αυτοκτονίας στη Βηρυτό
Αστυνομικοί στο σημείο της διπλής επίθεσης αυτοκτονίας στη Βηρυτό
Την ευθύνη για την επίθεση, στην οποία σκοτώθηκε ο Ιρανός πολιτιστικός ακόλουθος Ιμπραήμ Ανσάρι, ανέλαβαν οι Ταξιαρχίες Αμπντουλάχ Αζάμ στον Λίβανο, μια εξτρεμιστική οργάνωση η οποία συνδέεται με την Αλ Κάιντα.


Με δημοσίευση στο Twitter ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Σιρατζεντίν Ζρεϊκάτ έγραψε: «Πρόκειται για μια διπλή επίθεση για την οποία δύο ήρωές μας, σουνίτες του Λιβάνου, έγιναν μάρτυρες». Οι Ταξιαρχίες Αμπντουλάχ Αζάμ προειδοποίησαν ότι «οι επιχειρήσεις στον Λίβανο θα συνεχιστούν, αν θέλει ο Θεός, έως ότου εισακουστούν δύο αιτήματά μας: το πρώτο είναι η αποχώρηση από τη Συρία του κόμματος του Ιράν (της Χεζμπολάχ του Λιβάνου που υποστηρίζεται από την Τεχεράνη και πολεμά στο πλευρό των καθεστωτικών) και το δεύτερο είναι η απελευθέρωση των φυλακισμένων μας από τις φυλακές της αδικίας στον Λίβανο» (σ.σ.: των σαλαφιστών που κρατούνται στον Λίβανο για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις).
 
Τουλάχιστον 23 νεκροί
Οι νεκροί ανήλθαν σε τουλάχιστον 23 άτομα και εκτός από την ιρανική πρεσβεία ζημιές υπέστησαν και μερικά παρακείμενα κτίρια. Τη διπλή επίθεση (από καμικάζι που οδηγούσε μηχανάκι και από έναν άλλον που οδηγούσε ένα 4x4) καταδίκασε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών ως «απάνθρωπη και απεχθή ενέργεια που διέπραξε το Ισραήλ και οι πράκτορες τρομοκρατίας του», κάτι που απέρριψε ο Ισραηλινός βουλευτής Τζαζί Χανεγκμπί λέγοντας ότι «η αιματοχυσία είναι αποτέλεσμα της εμπλοκής της Χεζμπολάχ στη συριακή κρίση». Για «συγκλονιστική τρομοκρατική επίθεση» έκανε λόγο ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ουίλιαμ Χέιγκ, ενώ το Παρίσι εξέφρασε την «αλληλεγγύη του στις λιβανικές και ιρανικές Αρχές».
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
eyhnos.gr