web stats

30.10.13

ΗΠΑ: Η Ευρώπη δεν είναι αθώα, μας βοήθησε στις παρακολουθήσεις

Ο Κιθ Αλεξάντερ, δεύτερος από αριστερά, καταθέτει στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Νέος γύρος έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης, αφού η Ουάσινγκτον εμπλέκει και τους ευρωπαίους στο κατασκοπευτικό θρίλερ, υποστηρίζοντας ότι η συλλογή των δεδομένων των
τηλεφωνικών επικοινωνιών δεν γινόταν μόνο από την Ουάσινγκτον, αλλά και από τις μυστικές υπηρεσίες συμμαχικών κρατών.

Ο Κιθ Αλεξάντερ, δεύτερος από αριστερά, καταθέτει στην Βουλή των Αντιπροσώπων.
Σύμφωνα με τις χθεσινές καταθέσεις των στελεχών των αμερικανικών υπηρεσιών και δημοσιεύματα όπως αυτό της Wall Street Journal και του CNΝ, οι ευρωπαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ συνέλεγαν τηλεφωνικά αρχεία από πολεμικές ζώνες και περιοχές εκτός συνόρων και τα μοιραζόταν με την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) σε μια προσπάθεια «να προστατευτούν τα αμερικανικά και συμμαχικά στρατεύματα, καθώς και πολίτες».

«Για να είμαστε ξεκάθαροι, δεν πρόκειται για πληροφορίες που συγκεντρώναμε για τους ευρωπαίους πολίτες. Πρόκειται για πληροφορίες που εμείς και οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ, έχουμε συλλέξει για την προστασία των χωρών μας και για την υποστήριξη των στρατιωτικών επιχειρήσεών μας» δήλωσε χθες ο στρατηγός Κιθ Αλεξάντερ, διευθυντής της NSA, καταθέτοντας ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Ο Αλεξάντερ δήλωσε ότι τα ΜΜΕ «παρερμήνευσαν» τα έγγραφα που διέρρευσαν, εξηγώντας ότι η NSA, νομίμως συγκέντρωνε ορισμένα στοιχεία τηλεφωνικών επικοινωνιών και ότι τα υπόλοιπα προέρχονταν από τους συμμάχους των ΗΠΑ.

Υπερασπίστηκε μάλιστα με σθένος την κατασκοπευτική δράση, λέγοντας ότι η συγκέντρωση πληροφοριών «έσωσε ζωές όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο».
«Το ότι η 'κακιά' NSA και οι 'κακόβουλες' ΗΠΑ ήταν οι μόνες που εμπλέκονταν σε αυτή την χονδροειδή παραβίαση των διεθνών κανονισμών, αυτός ο ισχυρισμός ήταν παραμύθι. Δεν ήταν ποτέ αλήθεια. Η συμπεριφορά των ΗΠΑ δεν ήταν εκτός κανόνων. Είναι ο κανόνας» υποστηρίζει ο Τζέιμς Λιούις, πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Σαφέστατα» και οι σύμμαχοι κατασκοπεύουν τις ΗΠΑ, υποστήριξε ο επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, Τζέιμς Κλάπερ, ο οποίος αναφερόμενος στις παρακολουθήσεις αρχηγών κρατών, ούτε λίγο ούτε πολύ, υποστήριξε ότι το να προσπαθεί κανείς να διαπιστώσει τις προθέσεις των ξένων ηγετών, προσεγγίζοντάς τους, ή κατασκοπεύοντάς τους- συνιστά «θεμελιώδες δικαίωμα» των μυστικών υπηρεσιών.
Ένα σχόλιο που σίγουρα δεν θα εκτιμήσει η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία στέλνει αντιπροσωπεία για τις παρακολουθήσεις στον Λευκό Οίκο, μετά τις αποκαλύψεις για «κοριούς» στο κινητό της τηλέφωνο.
Μέχρι στιγμής, Γαλλία και Ιταλία δεν έχουν προβεί σε κάποιο επίσημο σχόλιο για όσα υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, ενώ Ισπανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η μοναδική συνεργασία της χώρας του με την NSA έγινε σε πεδία μαχών όπως το Μάλι και το Αφγανιστάν, όπως και κατά την διάρκεια ορισμένων διεθνών επιχειρήσεων εναντίων τζιχαντιστών.

Ράγια Δήμητρα / www.ethnos.gr