web stats

30.10.13

«Μάχη» για 4.000 απολύσεις

«Μάχη» για 4.000 απολύσεις
Σε εκκρεμότητα εξακολουθεί να βρίσκεται η μνημονιακή υποχρέωση σχετικά με τη συμπλήρωση του καταλόγου με τις 4.000 απολύσεις στο Δημόσιο για το 2013, ενώ το σχέδιο κινητικότητας για τους
πρώτους 12.500 υπαλλήλους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε προκειμένου να συμμετάσχει σε ευρωπαϊκό συνέδριο για τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης στα κράτη-μέλη, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι από τους 4.000 δημόσιους υπαλλήλους έχουν βρεθεί 2.730 εργαζόμενοι προς απόλυση. Πρόκειται για 2.000 από την ΕΡΤ, για 230 πειθαρχικά ελεγκτέους εργαζομένους στο Δημόσιο και 500 εργαζομένους που αποχωρούν για λόγους υγείας.
Για τους υπόλοιπους 1.270 είπε ότι το μεγαλύτερο μέρος θα προέλθει από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, δηλαδή οργανισμούς που δεν θα κλείσουν αλλά θα συρρικνωθούν, ενώ οι απομακρύνσεις θα γίνουν με βάση, όπως είπε, τον υφιστάμενο νόμο (μοριοδότηση κ.λπ). Σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη, ακόμη μια μικρή δεξαμενή μπορεί να προέλθει από τα ΕΑΣ, τα οποία εάν δεν κλείσουν, θα δουν το προσωπικό τους να μειώνεται.

Σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις 11.000 απολύσεις που θα πρέπει να γίνουν το 2014 υπάρχουν εργαζόμενοι στο Δημόσιο (συμβασιούχοι) που παραμένουν στη θέση τους με αποφάσεις δικαστηρίων. Χθες με εγκύκλιο το υπουργείο κάλεσε τους φορείς να υποβάλουν αιτήματα για τις ανάγκες τους σε προσωπικό, προκειμένου να εντοπισθούν οι κενές θέσεις που μπορούν να καλυφθούν από τους υπαλλήλους οι οποίοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα τον Σεπτέμβριο.
Με άλλη εγκύκλιο δε, ζητά να ενημερωθεί για την πορεία υλοποίησης και το δημοσιονομικό όφελος από τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις φορέων που έγιναν βάσει παλαιότερων νόμων και πριν την εφαρμογή της διαθεσιμότητας.
Τέλος, με στόχο την τήρηση του ωραρίου στο Δημόσιο θα πρέπει οι φορείς, που δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό-ψηφιακό μηχανισμό σήμανσης, να προχωρήσουν άμεσα στην εγκατάστασή του, δεδομένου ότι αποτελεί το πλέον αξιόπιστο σύστημα ελέγχου.
Βρυξελλες Βαγγέλης Δεμίρης
imerisia.gr