web stats

24.9.13

Ερευνα για ακροδεξιούς θύλακες στην ΕΛ.ΑΣ.

Οι ραγδαίες εξελίξεις σχετικά με τη δράση της Χρυσής Αυγής που πυροδοτήθηκαν μετά τη δολοφονία Φύσσα προκάλεσαν (και) τεκτονικές αλλαγές εντός της ΕΛ.ΑΣ, σε μία σαφή προσπάθεια Δένδια να εντοπίσει και να απομονώσει πιθανά "σταγονίδια" ή πρόσωπα εντός του Σώματος που συγκροτούσαν ακροδεξιούς θύλακες και παρείχαν διευκολύνσεις ή πληροφόρηση στην Χ.Α.

Το μήνυμα περί μηδενικής ανοχής που έχει εκπέμψει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ακούστηκε ακόμα πιο ηχηρό τη Δευτέρα με την απόφαση να αλλάξει μέρος της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ και να θέσει σε διαθεσιμότητα υψηλόβαθμους αξιωματικούς, προκειμένου -όπως η ίδια η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ τόνιζε- να διεξαχθεί αντικειμενικά η εσωτερική έρευνα.

Αφορμή για την κίνηση Δένδια αποτέλεσε το περιστατικό στη Χαλκίδα -την περασμένη Παρασκευή- έξω από τα γραφεία της Χ.Α. και τα στιγμιότυπα από τα πρόσφατα επεισόδια στο Κερατσίνι, όπου άγνωστοι φαίνονται να εκσφενδονίζουν αντικείμενα κατά των διαδηλωτών μέσα από τις τάξεις της ΕΛ.ΑΣ.

Επίσης, πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι αριθμός αστυνομικών είχε "θερμές" σχέσεις με ηγετικές φιγούρες της Χ.Α., παρέχοντας τους διευκολύνσεις και πληροφόρηση.

Πληροφορίες που δημοσιεύει η ιστοσελίδα του Μ. Τριανταφυλλόπουλου (zougla), αναφέρουν ότι μεσαία στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. λειτουργούσαν ως ενδιάμεσοι και παρείχαν πληροφορίες στα μέλη της Χ.Α. που αφορούσαν επικείμενους ελέγχους.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κοριός της Ε.Υ.Π. "συνέλαβε" συνομιλίες μεταξύ ανδρών της αστυνομίας και χρυσαυγιτών.

Μπαράζ καρατομήσεων

Αρχικά υπέβαλαν την παραίτηση τους οι αστυνομικοί διευθυντές Νοτίου και Στερεάς Ελλάδας και κατόπιν ανακοινώθηκε η αντικατάσταση οκτώ αξιωματικών. Επίσης, με εντολή Δένδια ανατέθηκε έρευνα για τις καταγγελίες περί ενεργού εμπλοκής αστυνομικών στη δραστηριότητα της Χ.Α.

Αναλυτικά
:

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, οι κύριοι Δικόπουλος και Κασκάνης παραιτήθηκαν για προσωπικούς λόγους.

Παράλληλα διατάχθηκε ΕΔΕ για το ότι την περασμένη Παρασκευή εντοπίστηκαν άτομα κοντά στα γραφεία της Χ.Α. στη Χαλκίδα χωρίς να παρέμβουν οι τοπικές αστυνομικές Αρχές και χωρίς να ενημερωθεί το Αρχηγείο.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ αναφέρει ότι "σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από την έδρα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εύβοιας υπήρχαν άτομα που έφεραν αντικείμενα, τα οποία εμπίπτουν στην κατηγορία περί όπλων (ρόπαλα κλπ), χωρίς να παρέμβουν οι τοπικές αστυνομικές Αρχές, ως όφειλαν και χωρίς να υπάρξει ενημέρωση του Αρχηγείου".

Σε διαθεσιμότητα τίθενται, μέχρι την ολοκλήρωση της ΕΔΕ, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εύβοιας, ο Διοικητής και ο Αξιωματικός Υπηρεσίας του Τμήματος Ασφάλειας Χαλκίδας και ο αστυνομικός - σκοπός της Αστυνομικής Διεύθυνσης, που εκτελούσε υπηρεσία το επίμαχο χρονικό διάστημα.

Στο πλαίσιο της ίδιας ΕΔΕ θα εξετασθεί και το ζήτημα τυχόν ευθυνών για τις παραλείψεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας για τη συλλογή πειστηρίων και την ταυτοποίηση συγκεκριμένων ατόμων με τα αντικείμενα που βρέθηκαν στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης (κοντάρια, ασπίδες, κράνη κλπ).



Εσωτερική έρευνα


Με εντολή Δένδια ανατέθηκε από τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ στον Διευθυντή της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, Παναγιώτη Στάθη, ευρύτατη έρευνα σχετικά με τα καταγγελλόμενα στον Τύπο για ενεργό εμπλοκή αστυνομικών στη δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής και την τυχόν συμμετοχή τους στη διάπραξη αδικημάτων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, ο κ. Δένδιας κατέστησε σαφές ότι δεν πρέπει να υπάρξει οιαδήποτε σκιά στο Σώμα.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα στην έρευνα αντικαθίστανται και μετακινούνται σε άλλες υπηρεσίες:

- Ο Υποστράτηγος, Προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

- Ο Αστυνομικός Διευθυντής, Διοικητής και ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής, Υποδιοικητής της Ε.Κ.Α.Μ.

- Ο Αστυνομικός Διευθυντής, Προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής

- Ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής, Προϊστάμενος του Τμήματος Όπλων και Εκρηκτικών της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής

- Ο επικεφαλής της διμοιρίας της Υ.Α.Τ. στο Κερατσίνι, τα μέλη της οποίας φέρονται σύμφωνα με φωτογραφίες και καταγγελίες να πετούν πέτρες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της 18/9/2013, χωρίς να παρεμποδίζονται και χωρίς να συλλαμβάνονται.

- Ο Αστυνόμος, Διοικητής της Ομάδας Δ.ΕΛ.Τ.Α.

- Ο Αστυνόμος, Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Νίκαιας.

Εντολή να διεξαχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση έδωσε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μ. Κωσταράκος, στους Αρχηγούς των τριών Γενικών Επιτελείων, μετά από διαταγή υπουργού Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλου.