web stats

21.9.13

Θέση στη γραμμή της αφετηρίας παίρνουν τα γερμανικά κόμματα

Οι επιδιώξεις και οι πιθανοί συνασπισμοί

Θέση στη γραμμή της αφετηρίας παίρνουν τα γερμανικά κόμματα
Διαφορετικές προσεγγίσεις στις αφίσες των κομμάτων...   
 Βερολίνο
Οριακό προβάδισμα στον νυν κυβερνητικό συνασπισμό Μέρκελ και Φιλελεύθερων δίνει η τελευταία δημοσκόπηση πριν τις γερμανικές κάλπες για το Μπούντεσταγκ, και όπως φαίνεται τα πάντα θα κριθούν στο νήμα. Οι επιδιώξεις των κομμάτων και η παλέτα των συνασπισμών σε μία εκλογική αναμέτρηση που θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον την Κυριακή και τις επόμενες ημέρες.
Την Πέμπτη το βράδυ, το ZDF έσπασε τον άγραφο νόμο για μορατόριουμ στη δημοσίευση δημοσκοπήσεων τις παραμονές των εκλογών και μετέδωσε τα ευρήματα του βαρόμετρού του μέχρι και το μεσημέρι της Πέμπτης.

  • ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Στη δημοσκόπηση, οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ εμφανίζονται σταθεροί στο 40%, οι Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται μία μονάδα υψηλότερα στο 27%, οι Πράσινοι χάνουν δύο μονάδες στο 9%, η Linke ενισχύεται κατά μισή μονάδα στο 8,5% και οι Φιλελεύθεροι χάνουν μισή μονάδα πέφτοντας στο 5,5% (μπαίνουν δηλαδή στο Κοινοβούλιο). Με όριο λάθους 2%, ουσιαστικά όλα μένουν ανοικτά.

Το γερμανικό κανάλι αιτιολόγησε την απόφασή του να δημοσιεύει το βαρόμετρο λέγοντας πως αρκετοί ψηφοφόροι αναμένεται να επιλέξουν την τελευταία στιγμή ποιον θα υποστηρίξουν και «πρέπει να γνωρίζουν την κατάσταση».

Η κατάσταση βάσει του βαρομέτρου, όπως και των προηγούμενων δημοσκοπήσεων, διαμορφώνεται λοιπόν οριακή καθώς η είσοδος του FDP παραμένει επισφαλής και άρα η μετεκλογική δυναμική για σχηματισμό κυβέρνησης απολύτως ρευστή. 

CDU/CSU: Η μοναξιά της κορυφής
Κορυφαία υποψήφια: Άνγκελα Μέρκελ

Το κόμμα θα έρθει χωρίς αμφιβολία πρώτο με διαφορά, αλλά έχει ένα μεγάλο πρόβλημα: Με ποιον θα συνεργαστεί. Οι Χριστιανοδημοκράτες θεωρούν «φυσικό σύμμαχο» τους Φιλελεύθερους, οι οποίοι όμως παλεύουν να περάσουν την πύλη του Μπούντεσταγκ. Επιλογή ανάγκης, αν δεν τα καταφέρουν, θα ήταν για την Μέρκελ ο μεγάλος συνασπισμός –η συνεργασία με τους Σοσιαλδημοκράτες, δύσκολη αλλά δοκιμασμένη συγκατοίκηση. Επιλογή με πολλές παγίδες, ελάχιστα πιθανή, θα ήταν η συνεργασία με τους Πράσινους.

SPD: Στόχος η ανάκαμψη μετά το Βατερλώ
Κορυφαίος υποψήφιος: Πέερ Στάινμπρουκ

Οι Σοσιαλδημοκράτες θέλουν να κερδίσουν ένα μεγάλο στοίχημα: Να δείξουν ότι έχουν ανακάμψει από τον εκλογικό καταποντισμό προ τετραετίας (όταν έπεσαν στο ναδίρ της τεράστιας ιστορίας τους) και κοιτάζουν ξανά ισότιμα το CDU. Διακηρυγμένος στόχος του Στάινμπρουκ είναι να φτιάξει κυβέρνηση με τον ίδιο ως καγκελάριο και εταίρο του Πράσινους, αλλά πληθαίνουν όσα στελέχη θεωρούν πως η ρεαλιστική «αποκατάσταση» του SPD θα έχει ως πρώτο στάδιο, αναγκαστικά, έναν μεγάλο συνασπισμό.

Linke: Αισιοδοξία για ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα
Κορυφαίος υποψήφιος: Γκρέγκορ Γκύζι

Το κόμμα της Αριστεράς, που το ίδιο δηλώνει ότι καλύπτει τα κενά των «ήπιων» SPD και Πράσινων, αισιοδοξεί ότι θα πετύχει ένα αξιοπρεπές 9% ή 10% -χαμηλότερο από το 12% προ τετραετίας, αλλά αξιοπρεπές επειδή οι εσωκομματικές διαμάχες και η κρίση ηγεσίας το είχαν ταρακουνήσει επικίνδυνα και το είχαν ρίξει ενδιάμεσα πολύ χαμηλότερα. Αν και «συνομιλεί» πολιτικά με τα δύο κόμματα της κεντροαριστεράς, ο τριπλός συνασπισμός SPD-Πράσινων και Linke είναι περισσότερο θεωρητικής αξίας ενδεχόμενο στην παρούσα φάση.

Πράσινοι: Οικολόγοι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης
Κορυφαίοι υποψήφιοι: Γιούργκεν Τρίτιν, Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ

Το κάποτε «κόμμα νεολαίας» ωρίμασε αλλά δεν γέρασε, και έχει εγκαθιδρυθεί ως κόμμα της κεντροαριστεράς με αξιόπιστα στελέχη και στέρεες θέσεις. Όμως βρίσκεται ενώπιον μίας δύσκολης Κυριακής: Το σαρωτικό ρεύμα που είχε σε κάλπες κρατιδίων και δημοσκοπήσεις μετά το 2009 (ενώ παράλληλα κατακρημνιζόταν το SPD) έχει αντιστραφεί. Οι θέσεις του καθιστούν σχετικά δύσκολη τη συνεργασία με άλλα κόμματα πέραν του SPD, αλλά το άθροισμα των δυνάμεών τους μάλλον δεν θα φτάνει.

FDP: Μάχη επιβίωσης
Κορυφαίος υποψήφιος: Ράινερ Μπούντερλε

Το μικρό κόμμα των Φιλελεύθερων που συγκυβερνά τα τελευταία τέσσερα χρόνια πρέπει να τα δώσει όλα για όλα: Έχει εκδιωχθεί από αριθμό κοινοβουλίων στα κρατίδια, τα φθίνοντα ποσοστά του έχουν «κολλήσει» στο όριο του 5% για την είσοδο στο Μπούντεσταγκ και έξοδος και από τη Βουλή θα σημάνει πολιτικό θάνατο της ηγεσίας του. Το FDP, που έχει συνηθίσει το ρόλο του ρυθμιστή, έχει καταλήξει να ζητά την «ελεημοσύνη» των ψηφοφόρων του CDU μέσω της γερμανικής διπλής ψήφου. Η ηγεσία του CDU όμως δεν έχει τέτοια διάθεση.

Πειρατές: Πολιτική με ταχύτητες Διαδικτύου

Οι Πειρατές εμφανίστηκαν μετά τις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές με θέσεις για την κοινωνία της ελεύθερης πληροφορίας και έχουν «κουρσέψει» τέσσερα κοινοβούλια κρατιδίων. Το κόμμα όμως δεν έχει καταφέρει ακόμη να αρθρώσει πειστικό συνεκτικό πολιτικό πρόγραμμα και ο αρχικός έρωτας των Γερμανών με τους Πειρατές φαίνεται να έχει κιόλας ξεφουσκώσει.

AfD: Το ευρώ είναι μια χαρά -για τους άλλους

Το νεότευκτο AfD είναι το πρώτο ευρωσκεπτικιστικό κόμμα στη Γερμανία και έχει ουσιαστικά μονοθεματική πλατφόρμα -περιορίζεται στην αντίθεση στη γερμανική συνεισφορά στα πρόγραμμα ευρωδιασώσεων και αφήνει ανοικτή ακόμη και την επιστροφή στο μάρκο. Εάν έμπαινε στη Βουλή, θα ήταν ένα αδρανές «μπλοκ» στους μετεκλογικούς υπολογισμούς για κυβέρνηση συνασπισμού επειδή δεν θα μπορούσε να συνεργαστεί με κανένα κόμμα (καθώς όλα, πλην Linke, έχουν υπερψηφίσει τα προγράμματα διάσωσης).

Βασίλης Ψυχογιός
Newsroom ΔΟΛ