web stats

23.8.13

ΣΥΡΙΖΑ κατά ΤΑΙΠΕΔ

Με έντονο τρόπο αντιδρά στις αποκρατικοποιήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, χαρακτηρίζει «σκάνδαλο ολκής» και «έγκλημα» την πώληση περιουσιακών
στοιχείων του Δημοσίου από το ΤΑΙΠΕΔ.

Οι πηγές τονίζουν ότι όλες οι αξίες των ακινήτων και επιχειρήσεων του Δημοσίου έχουν υποτιμηθεί, λόγω της ύφεσης, και πως συνιστά έγκλημα το γεγονός ότι τα ποσά από την πώληση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου πηγαίνουν κατευθείαν στην αποπληρωμή του δημοσίου χρέους, το οποίο – σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ – «πανθομολογείται ότι δεν είναι βιώσιμο και θα κουρευτεί βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα».

Κριτική ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ και για το ρόλο και τις δραστηριότητες του ΤΑΙΠΕΔ, υποστηρίζοντας ότι «το μόνο που έχει καταφέρει μέχρι στιγμής είναι να συσσωρεύσει χρέη». Γίνεται, μάλιστα, σύγκριση του Ταμείου με το αντίστοιχο ταμείο που δημιουργήθηκε στην Ανατολική Γερμανία, το οποίο και χαρακτηρίζεται από τις ίδιες πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως άντρο διαφθοράς και εξυπηρετήσεων.

«Η λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ είναι απολύτως αδιαφανής», προσθέτουν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι τα πρακτικά των συνεδριάσεών του δεν έχουν κατατεθεί, όπως έχει ζητηθεί, στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ενώ έχει καθυστερήσει η κατάθεση στη Βουλή και της τριμηνιαίας έκθεσης πεπραγμένων. Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου είναι παρανόμως διορισμένος, ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις μελλοντικές αποκρατικοποιήσεις των δικτύων της ΔΕΗ και του νερού, για τις οποίες οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι θα έχουν καταστροφικά αποτελέσματα.

Τέλος, για το ζήτημα του ΟΠΑΠ, οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ως «σκοτεινό σημείο» το γεγονός ότι στις 18 Ιουλίου το ΤΑΙΠΕΔ έβγαλε στο σφυρί μετοχές του ΟΠΑΠ, με αποτέλεσμα – όπως υποστηρίζουν – η συμμετοχή του Ταμείου να κατέλθει του 1/3 που αποτελεί το όριο για την άσκηση των δικαιωμάτων μειοψηφίας. «Ποια η λογική αυτής της κίνησης, αφού η αξία της μετοχής έχει υποτιμηθεί στην παρούσα φάση; Υπήρξε κύριος αγοραστής; Υπήρξε εσωτερική πληροφόρηση;», καταλήγουν οι πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
capital.gr