web stats

24.8.13

Χρήση χημικών από το καθεστώς Ασαντ βλέπει η Δύση

Χρήση χημικών από το καθεστώς Ασαντ βλέπει η Δύση
Τόσο οι αμερικανικές όσο και συμμαχικές υπηρεσίες πληροφοριών διατύπωσαν την προκαταρκτική εκτίμηση ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν χημικά όπλα επιτιθέμενες σε μια περιοχή κοντά στην Δαμασκό αυτήν την εβδομάδα, και πρόσθεσαν ότι η
πράξη αυτή ενεκρίθη στο ανώτατο επίπεδο από την κυβέρνηση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με συγκλίνουσες αμερικανικές και ευρωπαϊκές πηγές.

Οι πηγές αυτές, οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν, επέστησαν την προσοχή στο γεγονός ότι η εκτίμησή τους είναι "προκαταρκτική" και ότι σε αυτό το στάδιο ακόμη αναζητούν αδιάσειστες αποδείξεις, κάτι που πιθανόν θα χρειαστεί ημέρες, εβδομάδες ή ακόμα περισσότερο χρόνο για να γίνει.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν δήλωσε πως επιδίωξή του είναι να διεξαχθεί μία «εξονυχιστική, αμερόληπτη και τάχιστη έρευνα» για την επίθεση έξω από τη Δαμασκό. Σε ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών τονίστηκε πως η επικεφαλής των υπηρεσιών του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό Άγγελα Κάνε πρόκειται να αφιχθεί αύριο Σάββατο στη συριακή πρωτεύουσα, προκειμένου να ασκήσει πιέσεις για απρόσκοπτη πρόσβαση στο επίμαχο σημείο των επιθεωρητών του ΟΗΕ, οι οποίοι ήδη βρίσκονται στη Συρία για να επιθεωρήσουν άλλες κατηγορίες για επιθέσεις με χημικά όπλα.
Από την πλευρα της η συριακή αντιπολίτευση δεσμεύτηκε πως θα εγγυηθεί την ασφάλεια των ειδικών του ΟΗΕ για να διεξάγουν ελέγχους στις περιοχές που αυτή ελέγχει και πρόσθεσε πως είναι ζωτικής σημασίας να φθάσουν εντός των προσεχών 48 ωρών στο σημείο, όπου καταγγέλθηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα.

Σύροι αντικαθεστωτικοί έχουν εξάλλου βγάλει από τη χώρα δείγματα που συνέλεξαν από τα θύματα της επίθεσης. "Τα πήραμε και τα στείλαμε εκτός Συρίας", είπε ο γενικός γραμματέας του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού Μπαντρ Τζάμους, μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς από την Κωνσταντινούπολη. Ο Τζάμους απέφυγε πάντως να διευκρινίσει πού έχουν σταλεί τα δείγματα αυτά.
ethnos.gr