web stats

22.8.13

Ιταλία: Στον αέρα η κυβέρνηση Λέτα μετά το αδιέξοδο για το μέλλον Μπερλουσκόνι

Ιταλία: Στον αέρα η κυβέρνηση Λέτα μετά το αδιέξοδο για το μέλλον Μπερλουσκόνι
Διάσταση απόψεων μεταξύ Πρωθυπουργού και αντιπροέδρου Αλφάνο
Πλήρης ήταν η διάσταση απόψεων η οποία προέκυψε κατά τη συνάντηση  του Ιταλού πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του Αντζελίνο Αλφάνο, σχετικά με την εξέλιξη της υπόθεσης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, και συγκεκριμένα για το πολιτικό του μέλλον.

Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, η  συνάντηση διήρκεσε πάνω από τρεις ώρες, ενώ την κεντροδεξιά,  εκπροσώπησε ο Αλφάνο, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εσωτερικών και γραμματέας του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL) του Μπερλουσκόνι.
Αρχικά, είχε ανακοινωθεί ότι επρόκειτο να συνομιλήσουν για το ζήτημα με τον Ιταλό πρωθυπουργό, ο οποίος ανήκει στο κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD), οι Ρενάτο Μπρουνέτα και Ρενάτο Σκιφάνι, οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων της κεντροδεξιάς στην βουλή και στην γερουσία αντίστοιχα.
Από πηγές της ιταλικής προεδρίας της κυβέρνησης διαρρέει ότι η συζήτηση των Λέτα και Αλφάνο διεξήχθη σε υψηλούς τόνους και ότι οι δύο άνδρες κατέστη αδύνατο να καταλήξουν σε μια συμφωνία.
Η συντηρητική παράταξη του Μπερλουσκόνι επιθυμεί την εξεύρεση μιας «πολιτικής λύσης» που πιθανόν θα επέτρεπε στον Μπερλουσκόνι να εξαγοράσει την πρόσφατη καταδίκη του από τον ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της Ιταλίας σε ένα χρόνο φυλάκιση για φορολογική απάτη. Το υπόλοιπο της ποινής που του επιβλήθηκε (τα τρία από τα συνολικά 4 έτη φυλάκισης) έχει ήδη παραγραφεί.
Όμως το PD, στο οποίο ανήκει ο πρωθυπουργός Λέτα, έχει ήδη διαμηνύσει ότι πρόκειται να ψηφίσει υπέρ της αποπομπής του μεγιστάνα του Τύπου και πρώην πρωθυπουργού από το αξίωμα του γερουσιαστή όταν διεξαχθεί η σχετική ψηφοφορία.
Με βάση τις εξελίξεις αυτές οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η πολιτική ένταση τις ερχόμενες ημέρες θα συνεχίσει να κλιμακώνεται, απειλώντας πλέον σοβαρά την βιωσιμότητα της κυβέρνησης συνασπισμού που υποστηρίζουν το PD, το μετριοπαθές κέντρο της Επιλογής Πολιτών (SC) του Μάριο Μόντι και το PdL — το οποίο σύντομα αναμένεται να μετονομαστεί ξανά σε Φόρτσα Ιτάλια.
tovima.gr