web stats

25.8.13

Αύξηση του χρέους στα 321 δις τον Ιούνιο. Το κρέας - ψάρι βαφτίζει το ΥΠΟΙΚ με ανακοίνωση του



Το κρέας ψάρι επιχειρεί να βαφτίσει με σημερινή ανακοίνωση του το Υπουργείο Οικονομικών, στην οποία καταγράφεται αύξηση του δημόσιου χρέους από 305,53 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2012 στα 321,62 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2013. To χρέος εξελίσσεται σύμφωνα με τις προβλέψεις και ουδείς
φόβος δικαιολογείται, όπως αδικαιολόγητες είναι και οι όποιες εξάρσεις λαϊκισμού (!!!), τονίζει το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του σε απάντηση σχετικών δημοσιευμάτων. "Βασικός στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από φέτος ώστε να εφαρμοστεί η απόφαση του Eurogroup της 27ης Νοέμβριου 2012, η οποία προβλέπει περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους", επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών και εξηγεί: "Η φαινομενική αύξηση χρέους είναι προϊόν της υποχρέωσης απεικόνισης της εκταμίευσης των κεφαλαίων από το EFSF προς το Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να επιτευχθεί η χρηματοδότηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Επισημαίνουμε ότι η ανακεφαλαιοποίηση αυτή:
-έλαβε χώρα μέσα στο 2013, και
- γίνεται μέσω του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ τα κεφάλαια που διατέθηκαν από το EFSF προς το Ελληνικό Δημόσιο αποτελούν χρέος κατά τους κανόνες του Δημόσιου λογιστικού.
Ωστόσο, το χρέος που δημιουργείται από την εκταμίευση των κεφαλαίων αντικρίζεται από περιουσιακά στοιχεία που αποτελούν πλέον ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου (τις μετοχές των τραπεζών που ανακεφαλαιοποιήθηκαν) με προβλεπόμενη εκποίησή τους και με προσδιορισμένη αξία μεταπώλησης (από τους μηχανισμούς warrants της ανακεφαλαιοποίησης). Η μεταπώληση αυτή θα αποφέρει στο Ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με τους συντηρητικούς υπολογισμούς του ΔΝΤ οι οποίοι και περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, περίπου 17 δισ. Ευρώ".
Ο ΣΥΡΙΖΑ δια του εκπροσώπου του Πάνου Σκουρλέτη, αναδεικνύει τον πολιτικό χαρακτήρα αυτών των δηλώσεων, οι οποίες έρχονται λίγες μέρες μετά την κατηγορηματική άρνηση τόσο του Υπουργού Οικονομικών, όσο και άλλων παραγόντων της Ελληνικής κυβέρνησης, περί νέου κουρέματος του χρέους.
" Άφωνοι και αποσβολωμένοι, τόσο ο κρυπτόμενος πρωθυπουργός, όσο και ο ίδιος (ο Γ. Στουρνάρας), παρακολουθούν το χρέος να εκτινάσσεται αναμένοντας το νέο μνημόνιο, το οποίο, όπως και τα προηγούμενα, θα έχει γραφτεί από τους πιστωτές στο Βερολίνο. Η σημερινή κυβέρνηση στερείται δημοκρατικής νομιμοποίησης, δεν έχει το δικαίωμα να συνεχίσει το καταστροφικό της έργο και να υπογράψει ένα νέο μνημόνιο και νέα μέτρα" τονίζει ο Π. Σκουρλέτης χαρακτηριστικά.
Ο πολιτικός χαρακτήρας των δηλώσεων του ΥΠΟΙΚ γίνεται φανερός άλλωστε στην αιτιολόγηση της αύξησης του χρέους και την πρόβλεψη που κάνει για τη μείωση του στο μέλλον. "Η αύξηση ούτε αιφνίδια ήταν ούτε μπορεί να αποτελέσει αιτία για την πρόκληση οποιασδήποτε ανησυχίας, αφού είναι παροδική, χρονικά ορισμένη και, το σημαντικότερο, ισοσταθμίζεται από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων από το Ελληνικό Δημόσιο" τονίζει το ΥΠΟΙΚ και συνεχίζει.
"Το ποσό της αύξησης που παρατηρείται στην απεικόνιση του Δημόσιου Χρέους οφείλεται στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είναι συγκυριακό και ισοσταθμίζεται από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων από το Ελληνικό Δημόσιο... Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και η επιτάχυνση της υλοποίησης των αποκρατικοποιήσεων θα βοηθήσει στη συρρίκνωση του δημοσίου χρέους τα επόμενα χρόνια, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής".
Όμως, ο στόχος για την αποκόμιση εσόδων από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έχει αναθεωρηθεί επανειλημμένα πέφτοντας από τα 50 δις έσοδα στα 15 δις ως το 2016 και στη συνέχεια θέτοντας ετήσιους στόχους. Όπως τονίζει ο Π. Σκουρλέτης όμως, αποκρατικοποιήσεις, συρρίκνωση του δημοσίου, μετατάξεις, διαθεσιμότητα και πλειστηριασμοί, είναι μέτρα πολιτικής με εξαιρετικά επώδυνο αντίκτυπο στην κοινωνία.
"Οι άνεργοι, οι νέες και οι νέοι, οι συμπολίτες μας που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, οι εργαζόμενοι στην υγεία και την αυτοδιοίκηση, οι καθηγητές στα σχολεία δεν θα επιτρέψουν να τους διαλύσουν κι άλλο τη ζωή. Θα επιστρέψουν τα τελεσίγραφα στους συντάκτες τους, γιατί δεν αξίζει στην πατρίδα μας μια τέτοια κυβέρνηση σαν τη σημερινή" σημειώνει ο Π. Σκουρλέτης χαρακτηριστικά.
Αλλά ακόμα και στη γλώσσα των ψυχρών αριθμών, προκαλεί απορία πως μπορεί να μην προκαλεί ανησυχία η αύξηση του χρέους. Το 2009 ανέρχονταν στα 299,7 δις ευρώ και αντιπροσώπευε το 130% του ΑΕΠ, το οποίο ανέρχονταν στα 231,1 δις. Το 2013 το χρέος είναι 321,6 δις και αντιπροσωπεύει το 180% του ΑΕΠ, το οποίο όμως έχει μειωθεί στο σύνολο του σε ποσοστό 25%
avgi.gr