web stats

31.7.13

Σούρλας: Υπό κατάρρευση το πολιτικό σύστημα – θα ανησυχούσα αν

Ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργος Σούρλας
«Θα ανησυχούσα πάρα πολύ, αν ο κόσμος πίστευε πως αυτό το πολιτικό σύστημα μπορεί να έχει προοπτικές. Στην Ελλάδα είναι αναγκαία η αναγέννηση του πολιτικού συστήματος» υπογραμμίζει ο Γ. Σούρλας.


Το ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι υπό κατάρρευση επισημαίνει σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Η Φωνή της Ρωσίας ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργος Σούρλας.

«Θα ανησυχούσα πάρα πολύ, αν ο κόσμος πίστευε πως αυτό το πολιτικό σύστημα μπορεί να έχει προοπτικές. Στην Ελλάδα είναι αναγκαία η αναγέννηση του πολιτικού συστήματος» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Σούρλας.

Ο γγ. Διαφάνειας προτείνει η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να γίνεται από την βάση, καθώς σήμερα η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης των κομμάτων εξουσίας. Έπειτα, προτείνει την κατάργηση του ακαταδίωκτου των υπουργών, (άρθρο 68 του Συντάγματος), και αλλαγές στο «πόθεν έσχες» των βουλευτών. «Δεν μπορεί να μην έχουν βρεθεί ρυθμίσεις νομοθετικές για το ‘πόθεν έσχες’ και να αξιώνουμε μετά από τον κόσμο να έχει εμπιστοσύνη σ’ όλες τις άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις» δηλώνει.

Μέσα από αυτή την κρίση μπορούμε να χτίσουμε νέες δομές, ένα νέο πολιτικό σύστημα
Επίσης, προτείνει τα οικονομικά των κομμάτων να είναι φανερά, τη μείωση του αριθμού των βουλευτών και το ασυμβίβαστο υπουργών και βουλευτών. Aναφορικά με την Δικαιοσύνη, ο κ. Σούρλας δηλώνει ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να διορίζεται η ηγεσία της Δικαιοσύνης από την κάθε κυβέρνηση, γιατί είναι δυνατόν οι δικαστικοί λειτουργοί, σε μια προσπάθεια να αναρριχηθούν στην ηγεσία, να συμβιβάζονται, να συνεργάζονται ή και να μην εκτελούν τα καθήκοντα τους.

«Η κρίση όπως εκδηλώνεται, αρκεί να μην γίνει ανεξέλεγκτη η κατάσταση, μπορεί να γίνει ευκαιρία για μια νέα αρχή. Μέσα από αυτή την κρίση μπορούμε να χτίσουμε νέες δομές, ένα νέο πολιτικό σύστημα. Αυτό θα είναι το όφελος από την κρίση. Δεν ανησυχώ και για τις κοινωνικές αντιδράσεις. Αλίμονο αν ο κόσμος πίστευε ότι αυτό το σύστημα μπορεί να κρατηθεί. Θα ήταν λάθος και αλίμονο αν ο κόσμος δεν αντιδρούσε. Σκέφτομαι και λίγο ιατρικά. Ο οργανισμός που δεν κάνει πυρετό, όταν είναι άρρωστος, πεθαίνει. Να μας ανησυχεί η αδιαφορία» σημειώνει.

Πηγή: http://www.skai.gr/