web stats

17.6.13

Επώδυνος συμβιβασμός ή εκλογές


 
Με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα και τις μεταξύ τους σχέσεις σε οριακό σημείο προσέρχονται σήμερα στις 7.30 το απόγευμα για σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου οι πολιτικοί αρχηγοί.

Στο σημείο που έφθασαν τα πράγματα ή θα βρεθεί ένας επώδυνος συμβιβασμός για όλους ή η χώρα θα πάει σε εκλογές μέσα σε έντονα πολωτικό κλίμα με ανοικτά τα θέματα της μεταρρύθμισης στον δημόσιο τομέα, των ιδιωτικοποιήσεων που καρκινοβατούν και των κενών που στο δημοσιονομικό πρόγραμμα που για να καλυφθούν πιθανότατα θα απαιτηθούν νέα μέτρα.

Το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται εναλλακτικές συμβιβαστικές προτάσεις για την ΕΡΤ, προκειμένου να επαναλειτουργήσει άμεσα και να ικανοποιηθούν μερικώς οι δύο άλλοι αρχηγοί. Ωστόσο ακόμη κι αν στην βραδυνή σύσκεψη ξεπεραστεί το αδιέξοδο της ΕΡΤ θα πρέπει να βρεθεί γενικότερος συμβιβασμός που πλέον θα αφορά συνολικά τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης. Μία νέα προγραμματική συμφωνία μεταξύ των τριών και ανασχηματισμός σύντομα είναι οι ελάχιστες προϋποθέσεις σε μία προσπάθεια να αποκατασταθεί στοιχειώδης κυβερνητική ενότητα, αν αυτό είναι δυνατόν.

Οι δηλώσεις και οι διαρροές που έγιναν τα τελευταία εικοσιτετράωρα περισσότερο έδειχναν επίδειξη ισχύος -κυρίως του Μεγάρου Μαξίμου- και λιγότερο κινούνταν στην κατεύθυνση να αποφορτίσουν την πολιτική ατμόσφαιρα. «Η ΕΡΤ έχει κλείσει, αν θέλουν ας με ρίξουν» φέρεται να έλεγε ο πρωθυπουργός. Στον κ. Σαμαρά αποδίδεται επίσης η φράση: «Εγώ δεν θέλω εκλογές αλλά βλέπω περίεργες κινήσεις».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ πάλι διέρρεε ότι «εμείς δεν θέλουμε εκλογές, αλλά δεν τις φοβόμαστε, δεν γίνεται να είμαστε υπό διαρκή εκβιασμό».
Η υπόθεση της ΕΡΤ εξελίχθηκε σε συμπύκνωση των αντιφάσεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης και σε θρυαλλίδα των πολιτικών εξελίξεων. Περιτριγυρισμένος από ένα κύκλο στενών συνεργατών ακραίων αντιλήψεων που του εισηγήθηκαν ότι με το κλείσιμο της ΕΡΤ θα προβληθεί ως μεγάλος μεταρρυθμιστής ο πρωθυπουργός εγκλωβίστηκε σε χειρισμούς που κόβουν τις διεξόξους διαφυγής και μειώνουν τις δυνατότητες πολιτικών ελιγμών. Ενώ υποτίθεται ότι το κυβερνητικό επιτελείο είχε στην διάθεσή του δημοσκοπήσεις που έδειχναν συντριπτικό ποσοστό της κοινής γνώμης της τάξης του 65-70% υπέρ της εξυγίανσης της ΕΡΤ το κλίμα μεταστράφηκε μετά τον αιφνίδιο θάνατο και το μαύρο στις οθόνες. Η απόφαση λήφθηκε εσπευσμένα στον αρνητικό απόηχο του ναυαγίου της ΔΕΠΑ και ενώ η Τρόικα ήδη διαπιστώνει καθυστερήσεις στα συμφωνηθέντα.

«Πολιτικός αυταρχισμός η μεθόδευση του κλεισίματος χωρίς την σύμφωνη γνώμη ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ», διαρρέουν τα δύο μικρότερα κόμματα. «Ήταν ενήμεροι οι αρχηγοί από την σύσκεψη στην οικία του πρωθυπουργού. Ας αποφασίσουν αν θέλουν να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις ή να μείνουμε κωλυμμένοι στα γνωστά», απαντά το Μέγαρο Μαξίμου. Πέραν αυτού το πρωθυπουργικό επιτελείο διαρρέει ότι «στο παρασκήνιο εξυφαίνονται σχέδια ανατροπής του Αντώνη Σαμαρά και ανάδειξης από την ίδια Βουλή κυβέρνησης με άλλον πρωθυπουργό. Λένε δε ότι σε αυτά τα σχέδια εμπλέκονται πολιτικά αλλά και επιχειρηματικά κέντρα που θέλουν έναν ελεγχόμενο πρωθυπουργό. Αυτό λένε θα είναι συνταγματικό πραξικόπημα, ο ελληνικός λαός ψήφισε τον Σαμαρά για πρωθυπουργό και είναι εκείνος που έβαλε την χώρα σε πορεία σταθεροποίησης εδώ και έναν χρόνο. Εμφανίζουν δε ως κεντρικό πρόσωπο σε αυτά τα σενάρια τον κ. Φώτη Κουβέλη. «Δεν θα υπάρξει διαδικασία διερευνητικών εντολών, θα πάμε κατευθείαν σε εκλογές» λένε τώρα από το κυβερνητικό επιτελείο οι ίδιοι που πριν μία εβδομάδα διέρρεαν ότι αν τα δύο κόμματα δεν συμφωνήσουν στο θέμα της ΕΡΤ θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Βουλή ο ίδιος ο κ. Σαμαράς.

Η στάση του κ. Βενιζέλου στην σύσκεψη


Συνεχείς συσκέψεις με στενούς του συνεργάτες είχε από το πρωί της Δευτέρας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να καθορίσει τη στάση του στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών απόψε.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βενιζέλος θα προσέλθει στη συνάντηση με τους κυρίους Αντώνη Σαμαρά και Φώτη Κουβέλη με πακέτο προτάσεων για σειρά πολιτικών θεμάτων μείζονος σημασίας, όπως είναι λειτουργία της κυβέρνησης και η θέσπιση νέου, αναλογικού, εκλογικού νόμου, ενώ θα προσπαθήσει να συνδράμει σε έναν συμβιβασμό για το ζήτημα της ΕΡΤ, που θα προβλέπει όμως σαφώς ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση θα ανοίξει αμέσως.

Φήμες ότι ο κ. Βενιζέλος σκεφτόταν να μην προσέλθει στη συνάντηση των αρχηγών θεωρούνται ως εντελώς ασόβαρες και ανυπόστατες, καθώς τη σύσκεψη τη ζήτησε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Βενιζέλος θα τονίσει επιμόνως ότι το ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμεί εκλογές, αλλά δεν μπορεί να δεχθεί προσβλητικές και προβληματικές συμπεριφορές από τον πρωθυπουργό και τη ΝΔ, στο πλαίσιο της κυβερνητικής συνεργασίας. Θα θέσει θέμα δημοκρατίας και σε γενικές γραμμές θα τηρήσει σκληρή και ανυποχώρητη στάση, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι μπορεί τα πράγματα να οδηγηθούν σε εκλογές.

Πάντως η πίεση από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ είναι ασφυκτική προς την ηγεσία, από την οποία ζητούν να ασκήσει μετωπική κριτική στον κ. Σαμαρά.
protothema.gr