web stats

26.5.13

Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει τις βάσεις της νέας Ελλάδας

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει τις βάσεις της νέας Ελλάδας τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και δεσμεύτηκε για την κατάργηση των μνημονίων και την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής
σύμβασης με διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους.
Σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στο «Έθνος της Κυριακής», ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τόνισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «θα προχωρήσει σε μεγάλες θεσμικές τομές και μετασχηματισμούς στο κράτος, στη δημόσια διοίκηση, στο πολιτικό σύστημα, βαθαίνοντας τη δημοκρατία, χτίζοντας νέα θεμέλια κοινωνικής δικαιοσύνης, αξιοκρατίας και προκοπής».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, ο Αλέξης Τσίπρας επέκρινε την τρικομματική κυβέρνηση ότι όταν μας λέει πως το  «κλίμα αλλάζει» αυτό αντιστοιχεί «στην κωδική ονομασία μίας καλοστημένης επιχείρησης εξαπάτησης από τα τρία κόμματα και τα μέσα ενημέρωσης που λειτουργούν ως χορηγοί επικοινωνίας της κυβέρνησης και της πολιτικής του Μνημονίου». Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε, μάλιστα, ότι «δεν υπάρχει success story», αλλά «μία τραγική πραγματικότητα που διαρκώς θα επιδεινώνεται». «Όλα τα στοιχεία που επιβεβαιώνονται από την Κομισιόν και τη Eurostat, δείχνουν πως βρισκόμαστε μπροστά στη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση που έζησε ο τόπος μετά τον B' Παγκόσμιο Πόλεμο», εξήγησε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικά για την διόγκωση του χρέους και την συζήτηση περί διαγραφή του, ο  Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε ότι «από το 2010 τον ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε διαγραφή και κούρεμα» και στηλίτευσε το γεγονός ότι μετά από τα τρία χρόνια Μνημονίου και το PSI «το κούρεμα χρέους που θα μείνει στην παγκόσμια ιστορία ως το μόνο κούρεμα που μεγάλωσε αντί να μικρύνει το χρέος». «Φτάσαμε σήμερα, η χώρα να έχει χρέος 309 δισ., ενώ το 2010 είχε 310 δισ. Μόνο που τότε το χρέος ήταν 125% και σήμερα είναι 175%», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, για να προσθέσει: «Χορτάσαμε από σωτήρες, αλλά το χρέος εκτοξεύτηκε»
 
Οι εκποίηση της δημόσιας περιουσία είναι αποεπένδυση
Για αποεπένδυση έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αναφορικά με την πρακτική της κυβέρνησης, που «πουλάει όλη την κρατική περιουσία είτε σε ευνοούμενούς της Έλληνες επιχειρηματίες, είτε σε κρατικές εταιρείες ξένων χωρών και […] ταυτόχρονα, στέλνει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους αυτών των επιχειρήσεων», όπως χαρακτηριστικά είπε και απευθυνόμενος στους τρεις συγκυβερνήτες τόνισε ότι «δεν πήγε η Ούλεν και η Πάουερ το νερό και το ρεύμα, στο τελευταίο χωριό της Ελλάδας. Οι κρατικές εταιρείες ύδρευσης (όπως η ΕΥΔΑΠ) και η ΔΕΗ το πέτυχαν αυτό, με τη σκληρή δουλειά χιλιάδων εργαζομένων τους».
 
Ποια στάση θα κρατήσουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για το αντιρατσιστικό;
Σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για υποκρισία στην κυβέρνηση, γιατί όπως είπε: «Εμείς δεν περιμέναμε να πάρει 6% η Χρυσή Αυγή για να έχουμε σκληρή ιδεολογική αντιπαράθεση μαζί της, το κάναμε και όταν έπαιρνε 0,1%». Ξεκαθάρισε ότι «τριβές στο εσωτερικό της κυβέρνησης δημιουργεί το ακροδεξιό περιβάλλον του κ. Σαμαρά, που πραγματικά κυβερνά τον τόπο» και κάλεσε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να επιλέξουν ποια στάση θα κρατήσουν. «Θα υποχωρήσουν για άλλη μία φορά ταπεινωμένοι στις αξιώσεις του κ. Βορίδη και του κ. Μπαλτάκου ώστε να μείνουν πάση θυσία στην εξουσία, ή θα θέσουν θέμα;», διερωτήθηκε και ταυτόχρονα τόνισε πως «με τη δημοκρατία δεν παίζουμε».
 
Καθ' οδόν για το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
«Κλείνει ένας κύκλος που κράτησε πάνω από 20 χρόνια», είπε ο Αλέξης Τσίπρας  υπογραμμίζοντας ότι «ο νέος ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί παρά να είναι πολυσυλλεκτικός και πολυτασικός […] θα έχει και τάσεις και διακριτά πολιτικά ρεύματα και ιδεολογικές συνιστώσες». Ξεκαθάρισε, όμως, ότι «δεν μπορεί όμως να έχει κόμματα μέσα στο κόμμα» και γι' αυτό μίλησε για κατάργηση της ξεχωριστής λίστα. Σε αυτό το πλαίσιο μίλησε και για αυτοδιάλυση των συνιστωσών. Απαντώντας στις επικρίσεις για πολυφωνία στο κόμμα, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς σοβαρός άνθρωπος που θα ισχυριστεί ότι το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μειωμένη δημοκρατία και η φίμωση της διαφορετικής άποψης στο εσωτερικό του. Αν το πει αυτό κανείς παραέξω, ο κόσμος θα βάλει τα γέλια. Ας τελειώνουμε λοιπόν με τα ανέκδοτα. Οι διαφορετικές απόψεις είναι ο πλούτος μας».