web stats

29.5.13

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗ : Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει ακόμα πιο μπροστά αναδεικνύοντας, ακόμα περισσότερο τα πρωτότυπα ριζοσπαστικά, ενωτικά και καινοτόμα δημοκρατικά χαρακτηριστικά του.


altΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ» ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΒΑΓΓ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ "ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΥ" ΤΥΠΟΥ


Ερ: Πολλοί κατηγορούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όλων των τάσεων και ρευμάτων, πως την ώρα που η κοινωνία μαστίζεται, ασχολούνται με τις λίστες και τις συνιστώσες. Αλήθεια, γιατί είναι σημαντικό για τον (νέον) ΣΥΡΙΖΑ, οι λίστες;


Στο βαθμό που ως ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να πάμε τώρα σε Συνέδριο, είχαμε υποχρέωση να σχεδιάσουμε ένα Συνέδριο που να απευθύνεται στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, η οποία έχει χάσει το χαμόγελο της, δυστυχεί και εξαθλιώνεται.

Χρειαζόμαστε ένα Συνέδριο απόλυτα εξωστρεφές. Ένα Συνέδριο που θα απαντά στις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε ως ΣΥΡΙΖΑ μπροστά μας και αυτές οι προκλήσεις είναι πολιτικές και όχι «οργανωτικού» τύπου.


Το τελευταίο που είχαμε ανάγκη, τούτες τις στιγμές, είναι να ανοίξουμε μπροστά στο Συνέδριο θέματα όπως οι λίστες και οι συνιστώσες ή άλλα παρεμφερή, τα οποία, καλώς ή κακώς, ελάχιστα αγγίζουν την κοινωνία.


Ο ΣΥΡΙΖΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙ ΑΛΛΑ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΡΙΣΟΣΠΑΣΤΙΚΑ, ΕΝΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ


Ερ: Θεωρείτε ότι αυτά τα θέματα αποπροσανατολίζουν το ΣΥΡΙΖΑ;


Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή την ώρα χρειάζεται ένα νέο άλμα στην επιρροή του και μια νέα αποφασιστικότητα στη συμβολή του για την αναζωογόνηση του κοινωνικού πεδίου και για την ανάπτυξη νέων μεγάλων κοινωνικών αγώνων. Για να επιτύχουμε αυτό το νέο άλμα, που θα μας δώσει σαφές προβάδισμα στους συσχετισμούς, χρειαζόμαστε να προχωρήσουμε σε ένα δεύτερο κύμα ριζοσπαστικοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ με όρους ταξικούς, εργατικούς, λαϊκούς, κοινωνικούς.

Αυτή είναι η πρόκληση σήμερα για τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι να καταργήσουμε τις λίστες ή να διαλυθούν άρον-άρον οι συνιστώσες.

Ούτε οι λίστες ούτε οι συνιστώσες εμπόδισαν τον ΣΥΡΙΖΑ να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν τον εμποδίζουν καθόλου να πάει ψηλότερα. Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε ως εδώ γιατί υπήρξε ένα πρωτότυπο ενωτικό εγχείρημα για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια Αριστερά. Γιατί άνοιξε καινοτόμους ενωτικούς δρόμους στο χώρο της ελληνικής Αριστεράς.γιατί προώθησε τολμηρά μια βαθιά και πρωτόγνωρη δημοκρατική λειτουργία στις γραμμές του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει ακόμα πιο μπροστά, όχι υπαναχωρώντας, αλλά αναδεικνύοντας, ακόμα περισσότερο τα πρωτότυπα ριζοσπαστικά, ενωτικά και καινοτόμα δημοκρατικά χαρακτηριστικά του.


Ερ: Δείχνετε να διαφωνείτε με την αυτοδιάλυση των συνιστωσών. Γιατί επιμένετε στην διατήρηση τους; Γιατί θα πρέπει κάθε νέο μέλος να είναι αναγκασμένο να υποστηρίξει την μια ή την άλλη πλευρά;

Δεν διαφωνώ γενικά στην αυτοδιάλυση των συνιστωσών. Αυτό που λέω είναι ότι μια απόφαση για την αυτοδιάλυση μιας συνιστώσας θα πρέπει να προκύψει μετά από διάλογο και ως αποτέλεσμα συναίνεσης και κοινής συμφωνίας. Μια τέτοια στάση με κανένα τρόπο δεν εξαναγκάζει παλιά ή νέα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίξουν κάτι που δεν θέλουν. Αλίμονο!


ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΗ Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ

Ερ: Πολλοί υποστηρίζουν πως πίσω από τον πόλεμο εναντίον των συνιστωσών, κρύβεται και ένας μεγάλος οικονομικός πόλεμος, επιχειρηματικών συμφερόντων. Αληθεύουν αυτές οι φήμες;


Αυτά δεν είναι απλώς φήμες . Είναι βρώμιες και αθλιότητες.


Ερ: Είστε υπέρ ή κατά της χρηματοδότησης των συνιστωσών;

Το θέμα με τις συνιστώσες δεν είναι καθόλου οικονομικό. Είναι προσβλητικότατο να αναφερόμαστε σε αριστερές οργανώσεις, ορισμένες εκ των οποίων έχουν μια ιστορική διάρκεια, με οικονομικούς όρους. Άλλωστε, οι ίδιες οι συνιστώσες δεν συνδέουν την συνέχιση της παρουσίας τους για όποιο διάστημα συμφωνηθεί, με την ύπαρξη χρηματοδότησης.

Ερ: Είστε διατεθειμένος να καταθέσετε υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ;

Αυτό που είμαι διατεθειμένος είναι να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις για ένα ΣΥΡΙΖΑ ικανό να προχωρήσει γρήγορα σε μια μεγάλη ανατροπή στην Ελλάδα που θα επιτύχει να βγάλει τη χώρα από τη κρίση και να προχωρήσει, χωρίς πισωγυρίσματα και αποτελεσματικά, σε καινούργιους προοδευτικούς και σοσιαλιστικούς δρόμους. Αυτή είναι η φιλοδοξία μου και όχι να καταθέσω υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.


ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ


Ερ: Εκλογή προέδρου από το σώμα του συνεδρίου ή από την κεντρική επιτροπή και γιατί;

Πάντοτε από θέση αρχής και ανεξαιρέτως προσώπων, υποστήριζα και συνεχίζω να υποστηρίζω ότι ο επικεφαλής ενός αριστερού, ιδιαίτερα, κόμματος θα πρέπει να εκλέγεται από την κεντρική επιτροπή, την οποία αναδεικνύει το Συνέδριο. Ξέρω ότι μια τέτοια θέση είναι πολύ δύσκολο να γίνει αποδεκτή από τους συνέδρους ενός Συνεδρίου, οι οποίοι θέλουν να έχουν οι ίδιοι την δυνατότητα να επιλέξουν τον Πρόεδρο. Αυτή όμως είναι η γνώμη μου.

Ερ: Ευρω ή δραχμή και με ποια θυσία; Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές για τον ΣΥΡΙΖΑ;

Η μεγάλη κόκκινη γραμμή για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια Ελλάδα χωρίς τρόικα και μνημόνια, που θα ακολουθήσει μέχρι τέλους την εφαρμογή ριζοσπαστικών προοδευτικών μετασχηματισμών. Και όταν λέμε μέχρι τέλους, το εννοούμε, Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει και δεν πρόκειται να αναδιπλωθεί από τις προγραμματικές δεσμεύσεις του για να υποκύψει σε οποιεσδήποτε απειλές, εκβιασμούς και τρομοκρατικά διλήμματα σχετικά με την παραμονή ή όχι της χώρας οπουδήποτε.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ!

Ερ: Αν δεν καταφέρετε να έχετε αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, με ποιες δυναμεις θα συγκυβερνήσετε; Να ρωτήσω ευθέως: αν σας λείπουν μερικοί κοινοβουλευτικοί ψήφοι, θα είναι ευπρόσδεκες από τον Πάνο Καμένο ή τον Φώτη Κουβέλη ή θα παραδώσετε την κυβερνητική εντολή στο δεύτερο κόμμα;


Νομίζω ότι δεν πρέπει να βλέπουμε με στατικό τρόπο το πολιτικό σκηνικό. Τα κρίσιμα θέματα για τις εξελίξεις είναι να αποκτήσει άνετο προβάδισμα ο ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό σκηνικό και να αναζωογονηθούν οι κοινωνικοί αγώνες. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ «πάρει κεφάλι» σε σχέση με τη ΝΔ και ενισχυθεί σημαντικά η κοινωνική δραστηριότητα, τότε οι εξελίξεις θα επιταχυνθούν και θα πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας. Θα έχουμε ριζικές αλλαγές στο χώρο της Αριστεράς αλλά και γενικότερα στο πολιτικό τοπίο. Θα έχουμε ένα εντελώς νέο σκηνικό. Είναι βέβαιο τότε ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς, με τη συμμετοχή ή τη στήριξη ή την ανοχή όλων των αριστερών δυνάμεων, όχι μόνο θα γίνει δυνατή αλλά θα σηματοδοτήσει και μια νέα αφετηρία ανασυγκρότησης για τη χώρα. Σε κάθε περίπτωση εμείς επιμένουμε για κυβέρνηση κατάργησης των μνημονίων που θα έχει σαφές και συνεκτικό προοδευτικό πρόσημο. Με δύο λόγια για κυβέρνηση της Αριστεράς και όχι κεντροαριστεράς ή κεντρο-αριστερο-δεξιάς.


ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ "ΑΠΟΙΚΙΑ"

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΘΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΣΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ


Ερ: Ο πρωθυπουργός θρυλείται πως έκλεισε σημαντικές συμφωνίες στην Κίνα, στις οποίες μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνεται και η ιδιωτικοποίηση λιμένων, αεροδρομίων και τρένων. Κάθε σύμβαση θα την εξετάσετε ξεχωριστά ως κυβέρνηση ή θα καταγγειλετε το σύνολο των συμβάσεων;


Εμείς δεν αποδεχόμαστε μια Ελλάδα «προτεκτοράτο» και οικονομική «αποικία», η οποία θα έχει πουλήσει τις στρατηγικές της οικονομικές δραστηριότητες. Δεν αποδεχόμαστε με κανένα τρόπο να πουληθούν και σε κανένα ή ακόμα χειρότερα να ξεπουληθούν, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και οι σιδηρόδρομοι της πατρίδας μας. Πιστεύουμε ότι με τον σφοδρό αγώνα μας και με τον αγώνα του ελληνικού λαού, μπορούμε να ανακόψουμε το ξεπούλημα του εθνικού οικονομικού μας χώρου. Αν, παρά την αντίστασή μας, προχωρήσει η εκποίηση στρατηγικών υποδομών και επιχειρήσεων σαν αυτές που αναφέρατε, εμείς δεν θα αποδεχθούμε με κανένα τρόπο τα τετελεσμένα. Μια κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα είναι κυβέρνηση μιας χώρας που έχει εκχωρηθεί και μετατραπεί σε οικονομική «μπανανία». Η κυβέρνηση της Αριστεράς θα αποκαταστήσει με όλα τα μέσα που διαθέτει την εθνική οικονομική μας κυριαρχία και το δικαίωμα του ελληνικού λαού να είναι κύριος των στρατηγικών τομέων της οικονομίας.
iskra.gr